Preminuo Sigfrid Lisovski - Ziki, ugledni sportista Braničevskog okruga
   26 Jul 2022, 19:01    Požarevac    SAT    Marija Vajner


Preminuo Sigfrid Lisovski - Ziki, ugledni sportista Braničevskog okruga

U Požarevcu je 25. jula, u 79. godini preminuo Sigfrid Lisovski – Ziki, jedan od najboljih rukometaša koje je imao Braničevski okrug.

Osnovnu i srednju školu završio je u Požarevcu. Rukometnu karijeru je započeo u RK „Metalac“ Požarevac, koji je kasnije promenio ime u RK „Mladi radnik“ Požarevac.

Lisovski je rođen u Deliblatu. Imao je bogat i plodan sportski staž. Njegovi glavni auduti: snaga i beskompromisnost u borbi nisu ni jednog momenta iskorišćeni u nesportske svrhe. Ostao je dosledan sebi i svojoj paroli: "Biti disciplinovan i samo raditi, raditi..." To ga je učinilo velikim sportistom, ljubimcem publike, vrednim radnikom. Bio je ljubimac publike, ali i jedan od najboljih grafičkih radnika u Požarevcu.

Ni odlazak u JNA nije prekinuo njegovu sportsku karijeru. Njegovi uspesi u vojci doneli su mu, kao što to obično biva, male neprijatnosti. Naime, neki "veliki" klubovi su ubrzo „bacili“ oko na njega. Ne razmišljajući mnogo, Lisovski se obreo u "Crvenoj zvezdi", ali umesto sreće, koja mu se osmehivala u vidu obećavane perspektive, njegovo lice je prekrila senka tuge za starim klubom, voljenim drugovima i Požarevcom. Vratio se brzo u pauzi prvenstva u Požarevac.

Igrao je godinu dana u Bundes ligi Savezne Republike Nemačke.

Bio je reprezentativac Jugoslavije. Zajedno sa svojom generacijom, Lisovski je proslavio požarevački rukomet.

Imao je sreću da za 26 godina, provedenih u Rukometnom klubu "Mladi radnik" - Požarevac, pripada nenadmašno i nezaboravnoj generaciji rukometnih legendi, kao što su Žarko Dačić, Borivoje Dinčić - Bora mečka, Tomislav Živković - Fiškal, Slobodan Popović - Pop, Miroljub Popović - Cicko, Zoran Stijaković - Zure", Nikola Dimitrijević - Nidža. Zajedno sa ovom generacijom, Lisovski je proslavio Požarevac. Odigrao je preko 1.500 utakmica i postigao je preko 15.000 golova.

Po završetku aktivnog igranja rukometa (bio je igrač sa najdužom karijerom), trenirao je sve selekcije RK "Mladi radnik" - Požarevac. Nakon toga bio je član predsedništva RK "Mladi radnik" - Požarevac.

Za postignute sportske uspehe, proglašen je sportistom godine, dobitnik je Povelje Braničevskog okruga 1992. godine, a 1994. godine, od strane Braničevskog okruga i Sportskog saveza opštine Požarevac, proglašen je za Živu legendu sporta Braničevskog okruga. Povelja sporta za životno delo Braničevskog okruga dodeljena mu je 1996. godine.

Godine 2000. proglašen je za najboljeg rukometaša dvadesetog veka Braničevskog okruga.

Sahrana će biti održana 27. jula 2022. godine u 14 časova na Starom groblju.


Sigfrid Lisovski - Ziki, najbolji rukometaš koga je Požarevac ikada imao, u svom stilu postiže gol. Snimak iz 1962. godine.


Ekipa RK "Požarevac", snimak iz šezdesetih godina 20. veka. S leva na desno stoje: S. Popović-Pop, Ž. Dačić, T. Jović, S. Pejčić, M. Popović-Cicko, S. Lisovski-Ziki, Ž. Gnjatić-Čavka, (trener); Čuče: M. Starčević, B. Dinčić-Mečka, N. Dimitrijević - Nidža, M. Terzić, M. Maksimović-Maksa.


Ekipa veterana RK "Mladi radnik" Požarevac, trostruki šampioni Kupa veterana Jugoslavije - Umag 1984. godine. S leva na desno stoje: Radomir Sandić - Inspektor (trener), Žarko Dačić, Nikola Dimitrijević - Nidža, Sigfrid Lisovski - Ziki, Veselin Nestorović - Vesa, Slobodan Popović - Pop, Mirko Mihaljinac, Nebojša Trajković, Dušan Dimitrijević; Čuče: dr Slobodan Rašić (lekar ekipe), Tomislav Živković - Fiškal, Konstantin Dimitrijević - Kokan, Miroljub Popović - Cicko, Borivoje Dinčić - Mečka i Rajko Janković (tehniko)


Foto: Privatna arhiva
 Slične vesti

Treće mesto za požarevačke mlade rukometaše

7 Sep 2022, 12:02

Požarevački mladi rukomentaši u konkurenciji deset timova na međunarodnom turniru “Trofej Smederava”…

ORK Mladi radnik šampion PRL Istok, naredne sezone Super B ligaš

30 May 2022, 10:01

Omladinski rukometni klub „Mladi radnik“ je šampion Prve rukometne lige grupa Istok i naredne godine…

Uspostavljena je saradnja između ORK "Mladi radnik" i RK "Nemanjić"

2 Apr 2022, 11:07

Posle perioda treniranja mini rukometa RK „Nemanjić“ biće baza za najmlađe rukometaše ORK Mladi  radnik,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaSeptembarske zarade: Kostolac…

U Gradskoj opštini Kostolac je opet zabeležena prosečna zarada koja je veća od republičkog…

27 Nov 2022, 10:45

DruštvoRužić: Kazne su jasno definisane,…

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji,…

27 Nov 2022, 10:20

DruštvoDanas su Božićne poklade - poslednji…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu,…

27 Nov 2022, 10:16

Kursna lista