Preminuo reditelj Jagoš Marković - večiti dečak pozorišta sa više nagrada od godina života
   22 Sep 2023, 19:34    Beograd    rts    Elena Marjanović


Preminuo reditelj Jagoš Marković - večiti dečak pozorišta sa više nagrada od godina života

Pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 58. godini. Važio je za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona. Po pravilu, njegove predstave su bile dugovečne, hvaljene, i izvođene uvek pred prepunom salom.


U svet pozorišta ušao je sa dvanaest godina. Imao je samo dvadeset kada je diplomirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.


U Narodnom pozorištu tokom karijere režira najznačajnije naslove svetske i domaće klasike, dela Molijera, Ljubomira Simovića, Nušića, Jovana Sterije Popovića, Euripida, opere Rosinija i Verdija. U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je do sada preko pedeset predstava.

Među najznačajnije ubrajaju se komadi Šekspira, Vlaha Stulića, Krleže, Aleksandra Popovića, Biljane Srbljanović, Pirandela, Bergmana... Režirao je u Rijeci, Splitu, na Dubrovačkim letnjim igrama. Često radi u Crnoj Gori, u Podgorici i Tivtu. U švedskom Kraljevskim pozorištu Dramaten, povodom jubileja tog teatra režirao je Strinbergovu Kraljicu Kristinu.

Dobitnik je oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, Nagrada „Mića Popović“, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“ , „Ardalion“…

U Bugarskoj je održan festival „Balkan čita Jagoša" u okviru koga su četiri reditelja radila njegov tekst Govornica.


U Narodnom pozorištu u Beogradu režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: Učene žene, Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Dr, Antigona, Pepeljuga (opera) i Figarova ženidba (opera).


U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je preko pedeset predstava. Među najznačajnije ubrajaju se: Romeo i Julija, Kate Kapuralica, Dekameron dan ranije (Narodno pozorište Sombor), Lukrecija iliti Ždero (Pozorište na Terazijama), Skup, Bogojavljenska noć, Govornica, Sumnjivo lice, Uobraženi bolesnik, Tako je ako vam se tako čini (Jugoslovensko dramsko pozorište), Porodične priče, Gospoda Glembajevi, Jesenja sonata (Atelje 212 ), Galeb, Filumena Marturano i opera Karmen (HNK Ivana pl. Zajca), Lukrecija o bimo rekli Požeruh (Riječke letnje noći), Učene žene (HNK Split), Čarapa od sto petlji (Beogradsko dramsko pozorište), Zora na istoku, Naši sinovi, Svinjski otac (Zvezdara teatar ), Hasanaginica (Centar za kulturu Tivat), Tartif, Hekuba...(Crnogorsko narodno pozorište).


Prilikom svečane dodele Nagrade „Mića Popović“ Jagošu Markoviću, juna 2004, Ljubomir Simović je između ostalog rekao:


„U delu koje postavlja na scenu Jagoš uvek vidi nešto što pre njega nije video niko. On nam i stare i poznate stvari otkriva kao nove i nepoznate. On napravi neki neprimetan gest, ali tim gestom preobrazi sve ... Jagoš radikalno, i s najvećom smelošću, menja metaforu koju nalazi u tekstu. Pri tom, on to ne radi samo kao reditelj, jer on u pozorištu i nije samo reditelj. On je u pozorištu sve; on je i glumac, on je ceo ansambl, on je i publika, on je i scena, i loža, i prva, druga i treća galerija, on je i pozorišna biblioteka, on je i četka i boja, i čekić i ekser, i konopci i reflektori, i svila i vatra, i kulisa i zavesa. On je sve to možda samo zato da bi nam kazao da je svet bez ljubavi samo isušeno, slano i jalovo morsko dno, što, opet, nije ništa drugo do ono što o ljubavi u prvoj poslanici Korinćanima kaže apostol Pavle“.


O pozorištu
"Odrastao sam u pozorištu i u njemu osedeo. Ostajem zahvalan za sve što mi je dalo i za utočište koje mi pruža. Kao hram bezbedan od nedaća sveta. U njemu je uvek isto, konstantno prisutan red i poredak. Kada počne proba svi mi među sobom znamo i koje general i ko je vodnik. Gde god radio i u kom god vremenu, pozorište ima svoju gravitaciju i uvek me vodi ka pravim vrednostima. Hvala mu!"

(Politika, 11.11.2022)    Slične vesti

Preminuo profesor Branković

4 Apr 2024, 12:30

Profesor istorije u Politehničkoj školi Miloš Branković (1975) preminuo je juče, od posledica teških…

Preminula Vesna Kuprešak u 55. godini, borila se do poslednjeg daha

14 Dec 2023, 11:11

Nekadašnja takmičarka šoua „Nikad nije kasno“ Vesna Kuprešak iz Požarevca iznenada je preminula…

Preminuo bivši predsednik Srbije Milan Milutinović

2 Jul 2023, 14:49

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović preminuo je u 81. godini, objavio je na svom Instagram profilu predsednik Socijalističke…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista