PREMIJER I VLADA SU ZASLUŽNI ZA STABILNOST REGIONA
   20 Feb 2017, 14:12        Sat Tv    Maja Kostić


PREMIJER I VLADA SU ZASLUŽNI ZA STABILNOST REGIONA

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija u poslednje vreme ničim nije izazvala turbulencije i nestabilnost u regionu, te da dobri odnosi podrazumevaju partnere u tom procesu i dobru volju druge strane.
Joksimović je za RTS navela da postoji nerazumevanje dela političkih elita u nekim zemljama po tom pitanju, ali istakla da vlada u Srbiji ima čime da se pohvali kad je reč o regionalnim odnosima.
Upitana kako se u Briselu gleda na najnovije tenzije između Srbije i BiH i kako to može da utiče na evrointegracije, Joksimović je rekla da regionalni odnosi jesu neka vrsta političkog monitoringa za sve zemlje koje su u nekoj fazi procesa evrointegracija, ali da se u Srbiji pravi zabuna jer se govori da se samo od nas očekuje da pokažemo dobre odnose u regionu.
Srbija, vlada i premijer su, kaže, mnogo političkog kredibiliteta uložila u dobre regionalne odnose i stabilnost, ali to zahteva i partnere u tom procesu i dobru volju drugih u regionu.
- “Srbija ničim nije u poslednje vreme izazvala bilo kakve turbulencije, bilo je sporadičnih stvari koje se mogu tumačiti neki ovako ili onako, ali u poslednjih godinu, dve, Srbija ni na koji način nije proizvela nestabilnost - istakla je Joksimović.
Ona je navela da će za Srbiju u Briselu uvek reći da je zemlja centar regiona, te ocenila da je to dobra, ali na neki način i nezavidna pozicije, budući da se “ponekad osećate kao u zamci, da ste odgovorniji od drugih za sve, jer se od vas više očekuje”.
- “Mi se i ponašamo u sladu sa tim, ali ne možemo sami, mora da postoji dobra volja i drugih. Ne možete stalno da pokušavate da pravite prijatelje, i mi mislimo da nam i jesu prijatelji, ali ako imate tonove koji govore da neko ne želi da bude u prijateljskim odnosima, ne želi da prihvati koncept dobre saradnje kroz regionalne projkete, razmenu mladih, to ne ide nikome u korist” - rekla je Joksimović.
Otvorićemo Poglavlje 26, spremni smo za jošš dva
Joksimović je dodala da će na međuvladinoj konferenciji, koja će biti održana sledeće nedelje ili početkom marta, biti otvoreno Poglavlje 26 i dodala da je Srbija spremna za otvaranje još dva poglavlja.
Joksimović je za RTS rekla da bi izveštaj o napretku u Poglavlju 35, koje će neke zemlje članice EU očekivati da vide pre nego odluče da li i druga poglavlja, pored 26, mogu da budu otvorena, biti predstavljen ove nedelje.
- Za nas bi bilo dobro, i verujem da ćemo uspeti, da otvorimo najmanje dva poglavlja, 26 i 20, jer bi to značilo da smo stabilno na evropskom putu, a to je važna poruka za investitore - zaključila je Joksimović.
Podseća da se u pregovaračkom okviru navodi da će ukupan napredak u pregovorima biti praćen napretkom u implementaciji Briselskog sporazuma, te dodaje da jeste bilo “negativne atmosfere” u poslednje vreme, ali i da veruje da smo “izašli iz kruga lose retorike”.
Ona je, međutim, ocenila da je takav rigidan i nefleksibilan stav, po kojem bi svaki drugi napredak Srbije bio zanemaren, ne može da bude održiv.
“Ne može da bude ignorisana činjenica da su refome po brojnim poglavljima sprovedene, na duži rok to će biti krajnje kontraproduktivno i to ne treba nikome”, rekla je Joksimović i dodala da očekuje da najmanje dva poglavlja budu otvorena.
Ona je podsetila da je Srbija prošle godine trebalo da otvori Poglavlje 26, koje se tiče nauke i obrazovanja, da se to nije desilo zbog odnosa sa Hrvatskom, ali da je u međuvremenu došlo do dogovora.
Kaže da je Srbija potpuno srpemna za poglavlje 20, koje se tiče preduzetništva i industrijske politike, te poglavlje 29, koje se tiče carinske unije, navodeći da je poglavlje 20 dobilo dosta saglasnosti, a 29 u dobroj meri.Slične vesti

VUČIĆ NA SKUPU BUDUĆNOST SRBIJE

19 Apr 2019, 21:26

U Beogradu održan najveći skup u okviru kampanje "Budućnost Srbije", na kom se narodu obratio predsednik Aleksandar…

PREMINULA MIRA MARKOVIĆ, udovica Slobodana Miloševića?!

14 Apr 2019, 17:01

Preminula udovica Slobodana Miloševića

Kako Alo.rs saznaje, udovica bivšeg pedsednika SR Jugoslavije Mirjana…

UHAPŠEN DŽULIJAN ASANŽ

11 Apr 2019, 19:05

Ekvador je povukao azil osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu, nakon čega je on uhapšen u ambasadi Ekvadora…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNOVI INFORMATIVNI TURISTIČKI CENTAR…

SVEČANO SU  OTVORENE NOVE PROSTORIJE TURISTIČKOG INFORMATIVNOG CENTRA  GRADA POŽAREVCA…

23 Apr 2019, 14:20

DruštvoDAN VOJSKE OBELEŽEN U POŽAREVAČKOJ…

ODRŽANA JE VOJNA SVEČANOST POVODOM OBELEŽAVANJA DANA VOJSKE SRBIJE U KASARNI GENERAL PAVLE…

23 Apr 2019, 14:18

DruštvoSelaković uručio odlikovanja pripadnicima…

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Republike,…

23 Apr 2019, 12:45

Kursna lista