Prekvalifikacije za IT, među prijavljenima prvi put više žena
   21 Jun 2022, 11:23    Beograd    rts    Elena Marjanović


Prekvalifikacije za IT, među prijavljenima prvi put više žena

Na poziv za učešće u novom onlajn programu "Prekvalifikacije za IT", koji je otvoren prošlog meseca, stiglo je blizu 1.500 prijava. Program organizuje Kabinet predsednice vlade u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

  Od prijavljenih 1.489 kandidata i kandidatkinja, skoro 55 odsto čine žene. To je veoma značajno s obzirom da većinu zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, kao i u drugim zemljama u svetu, čine muškarci, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Jedan od ciljeva ove faze programa "Prekvalifikacije za IT" bio je da se uključi veći broj žena, da se iskoriste njihovi potencijali, unaprede veštine rada u IT-u i da im se olakša zapošljavanje u ovom brzo rastućem sektoru sa višim nivoom zarade.

Prvi krug testiranja prijavljenih kandidata i kandidatkinja je počeo 15. juna. Testiranje se sprovodi putem onlajn platforme Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i obuhvata testove ličnosti, inteligencije, algoritamske pismenosti, logičkog rezonovanja i rešavanja problema, kao i test engleskog jezika. Svrha ovog testiranja je da utvrdi koji od prijavljenih kandidata i kandidatkinja najviše odgovaraju zahtevima konkursa.

Na osnovu rezultata testiranja biće odabrano 400 kandidata i kandidatkinja koji će dobiti priliku da prođu kroz najmanje 250 sati stručne obuke iz programskih jezika, kao i 40 časova obuke iz ‘mekih' veština (npr. pisanje CV-ja, priprema za razgovor za posao, komunikacija na radnom mestu) i 120 časova prakse.

Obuke će se sprovoditi tokom ove i sledeće godine, i biće održane onlajn, kako bi polaznici i polaznice iz cele Srbije mogli u svom domu da stiču nova znanja i veštine iz IT oblasti.

Ove obuke su nastavak uspešne inicijative pokrenute na predlog predsednice Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Od 2017. godine, zahvaljujući programu @Prekvalifikacije za IT" obučeno je preko 2.200 polaznika i polaznica. Nakon obuka, blizu 35 odsto polaznika i polaznica se zaposlilo u IT sektoru, na pozicijama sa početnom zaradom od skoro 70 hiljada dinara.

Tokom 2019. i 2020. godine održan je i prvi program "Prekvalifikacije za IT za osobe sa invaliditetom", čiji je rezultat bio zapošljavanje 30 odsto polaznika i polaznica.Slične vesti

Veliko interesovanje IT firmi za Naučno - tehnološki park u Nišu, popunjeni kapaciteti

9 Aug 2022, 9:12

Naučno-tehnološki park u Nišu, posle dve godine rada kompletno je popunjen. Interesovanje IT firmi izuzetno…

Srbija u prvih pet zemalja po porastu broja programera, prosečna plata 260.000 dinara

26 Jul 2022, 10:24

Broj zaposlenih u IT sektoru je u stalnom porastu, a Srbija je prepoznata kao zemlja koja daje kvalitetne stručnjake, izjavio…

Prijava za onlajn program prekvalifikacije za IT do 15. maja

10 May 2022, 9:50

Kabinet predsednice Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNova šansa za zaposlenje

Potpisan Ugovor o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć…

10 Aug 2022, 12:27

Servisne informacijeLPA radi i ove subote

Lokalna poreska administracija obaveštava da će  zbog dospeća za plaćanje trećeg…

10 Aug 2022, 12:18

EkonomijaKoliko su realni zahtevi da Vlada…

Zbog dvocifrenog rasta cena, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nedavno je uputila…

10 Aug 2022, 11:36

Kursna lista