PREDSTVLJANJE KNJIGE PROF. TREBJEŠANINA U POŽAREVAČKOJ BIBLIOTECI
   17 Jan 2020, 13:45    Požarevac    Sat Tv    Maja Stepanović


PREDSTVLJANJE KNJIGE PROF. TREBJEŠANINA U POŽAREVAČKOJ BIBLIOTECI

PREDSTAVLJANJE NOVE KNJIGE PROF. DR ŽARKA TREBJEŠANINA REČNIK PSIHOLOGIJE ODRŽAĆE SE U SVEČANOJ SALI NARODNE BIBLIOTEKE ILIJA M. PETROVIĆ U POŽAREVCU, 23. JANUARA SA POČETKOM U 19 ČASOVA

 Aleksandra Ninković Tešić rođena je 3. maja 1978. u Beogradu, gde je završila sve svoje škole. Predsednik je Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin, multikulturalni je ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona. Autor je Pupin memorijalnog projekta u zemlji i regionu u okviru koga je postavila prvi virtuelni muzej koji predstavlja jedno naučno i kulturno nasleđe u svetu- Pupinov virtuelni muzej. Autor je šest izložbi, organizator preko stotinu predavanja i tribina u čitavoj Srbiji, ali i Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj. Napisala je više radova u relevantnim izdanjima za istoriju nauke, veliki broj članaka, feljtona, specijalnih dodataka, a pokretač je i realizator medijske pupinizacije i obeležavanja Pupinovih godina na nacionalnom nivou.
Žarko Trebješanin rođen je 1950. godine u Beogradu, gde je i diplomirao 1974. godine na odseku za psihologiju na Filozofskom fakultetu. Na istom fakultetu je magistrirao 1982. sa tezom "Fromovo shvatanje uticaja društva na formiranje ličnosti" i doktorirao 1990. sa tezom "Shvatanje deteta i razvoja ličnosti u tradicijskoj kulturi Srba". Kao asistent-pripravnik zaposlio se na Grupi za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Nišu 1974. godine, da bi naredne godine prešao na Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (bivši Defektološki fakultet) u Beogradu, gde i danas radi. Na predmetu Opšta psihologija sa psihologijom ličnosti izabran je 1982. za asistenta, 1990. za docenta, 1992. za vanrednog profesora, a 1995. za redovnog profesora. Osim ovog predmeta na FASPER, predaje Neverbalnu komunikaciju na Filozofskom fakultetu, a Psihologiju ličnosti na Akademiji lepih umetnosti i mulitimedija i na Učiteljskom fakultetu u Beogradu. Bio je predsednik Saveza psihologa Jugoslavije, član Upravnog odbora Politike a.d. (2009-2011), predsednik Veća naučnih oblasti društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Beogradu (2012-2014), član Saveta Univerziteta u Beogradu (u više navrata), član UO RTS (2011-2016) i glavni urednik Psiholoških novina (1983-1984). U režimu Slobodana Miloševića dobio je otkaz na poslu zbog aktivnog protivljenja Zakonu o univerzitetu iz 1998. Godine i  bio izbačen iz nastave, ali se posle godinu dana vratio na svoje radno mesto sudskim putem. Uoči izbora 2000. godine, sa promenom vlasti i demokratski postavljenim novim političkim akterima, aktivno je učestvovao na mnogim tribinama širom Srbije u kampanji „Spasi Srbiju i glasaj“.
Gajšek je rođen 1973. godine u Beogradu. Završio je Šestu beogradsku gimnaziju, a potom i Fakultet političkih nauka u Beogradu, novinarsko-komunikološki smer. Kao stipendista IREKS-a specijalizirao je „novinarstvo u elektronskim medijima. Na audiciji RTV Politika 1995. godine primljen je na mesto spikera informativnog programa. Na Radio-televiziju Studio B, prelazi 1997., gde osim kao voditelj Vesti u 19 i 22, počinje da radi i kao novinar. Autor je emisija „Moja slika sveta”, „Spoznaja” i serijala „Agape”, sa gostom domaćinom, psihijatrom Vladetom Jerotićem. Na RTV-u Studija B prikazano je preko 400 epizoda emisije serijala „Agape”. Gajšek je autor poslednjeg intervjua sa NJegovom svetošću patrijarhom srpskim Pavlom. Gajšek je odlikovan Gramatom patrijarha Pavla za aktivno učešće u crkvenom životu i misionarskom radu. Po mišljenju lista Blic, emisija „Agape” je proglašena za najbolju emisiju u 2006. Godini. Nagređen je nagradom radija Smederevo „Branislav Mane Šakić” za najboljeg novinara u Srbiji. Kulturno-prosvetna zajednica Beograda nagradila je 2014. godine priznanjem „Zlatni beočug” Aleksandra Gajšeka i njegov serijal Agape. Nagradu „Blagodarje”, Udruženja književnika Srbije dobio je  za doprinose uspešnijem radu UKS i srpskoj kulturi.
 
 Slične vesti

U Kučevu održan prvi BiblioSalon pod nazivom Hvatači straha

22 Oct 2020, 14:28

U biblioteci „Nikola Sikimić Maksim“ u Kučevu, održan je prvi BiblioSalon pod nazivom „Hvatači straha“.…

Predavanje: Učitelj iz Drimkola

15 Oct 2020, 11:27

Narodna biblioteka Ilija M Petrović Požarevac nastavlja sa književnim susretima u petak uveće u mlaoj sali Centra za kulturu…

PRODUŽEN KONKURS ZA NAJBOLJU RODOLJUBIVU POEZIJU

25 Jun 2020, 13:10

Konkurs za najbolju rodoljubivu pesmu „Vidovdanski cvet“ koji su raspisali Udruženje potomaka ratnika 1912-1920…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZemunska bolnica treći put u kovid…

Bolnica za neurologiju u KBC Zemun od danas je ponovo u kovid sistemu i primaće pacijente…

29 Oct 2020, 9:23

PolitikaU četvrtak u Golupcu zaseda lokalni…

U četvrtak 29.og-ovog meseca u Golupcu će zasedati lokalni parlament koji je zakazao predsednik…

28 Oct 2020, 19:26

KulturaTri violine Jana Nemčeka ustupljene…

Izdvojenom odelenju u Velikom Gradištu  Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’…

28 Oct 2020, 19:09

Kursna lista