PREDSTAVLJEN ROMAN USNULI ZMAJEVI U KOSTOLCU
   18 Nov 2019, 13:35    Kostolac    SATTV    Maja Kostić


PREDSTAVLJEN ROMAN USNULI ZMAJEVI U KOSTOLCU

U DOMU KULTURE U KOSTOLCU U PETAK 15. NOVEMBRA, KAO DEO MANIFESTACIJE NOVEMBARSKI DANI KULTURE, ODRŽANO JE KNJIŽEVNO VEČE NA KOME JE PREDSTAVLJEN ROMAN "USNULI ZMAJEVI".

U Domu kulture u Kostolcu održano je književno veče na kome je predstavljen roman "Usnuli zmajevi" (Laguna) koji su  udruženim snagama napisali Miloš Petković, naš poznati pisac epske fantastike i Aca Seltik, muzičar, dizajner zvuka, novinar i frontmen grupe "Ortodoks Kelts".
Veče je održano u organizaciji Biblioteke u Kostolcu, Ogranka Narodne biblioteke u Požarevcu i Centra za kulturu Kostolac, uz podršku Gradske opštine Kostolac.
Miloš Petković, pisac
Miloš Petković rođen je u Nišu 1986. godine. Jedan od najčitanijih i najprodktivnijih mladih pisaca na prostoru bivše Jugoslavije.
Autor je tri trilogije: “Vukovi sudbine”, “Perunov hroničar” i “Sedam mačeva”.
Roman “Veštica iz Strašilova” koautorski potpisuje sa ruskim piscem Antonom Ivanovičem Leskovim.
Roman “Jezomor – Portret troprstog slikara” koautorski potpisuje sa piscem Mladenom Stanisavljevićem.
Roman “Usnuli zmajevi” koji objavljuje naša najveća kuća Laguna napisao je zajedno sa poznatim muzičarom Acom Seltikom, frontmenom grupe Ortodoks Kelts.
Knjigu o našim istaknutim vitezovima i hajducima “Od mača do kubure” napisao je zajedno sa piscem Mladenom Đorđevićem.
Što se tiče književnosti za decu, Petković je zastupljen u produkciji izdavačke kuće Pčelica iz Čačka, pre svega sa tetralogijom “Patuljci i vile” (romani: Proleće, Leto, Jesen i Zima). Ove knjige uvrštene su u izbornu lektiru za 2020. godinu, prevedene su na engleski jezik i po njima je urađena pozorišna predstava u produkciji NKC-a. Najnovije Petkovićevo delo je roman za decu i mlade “Detektivi iz Zoo-vrta.
Petković je sa kratkim pričama zastupljen u mnogim zbirkama i časopsima širom Srbije. Povremeno radi kao urednik u Otvorenoj knjizi iz Beograda, a uređivao je zbirke priča o Homolju i Zviždu “Čuvari zlatnog runa” na kojima je sarađivao sa pedesetak pisaca iz regiona, među kojima su LJubivoje Ršumović, Uroš Petrović i drugi...
Dobitnik je nagrada “Sveta Petka”, “Svetosavski Pečat” i nagrade “Zlatni Trag”.
U više navrata radio je kao predavač u školama kreativnog pisanja.
Najmlađi je član Udruženja književnika i književnih prevodilaca grada Niša u istoriji udruženja.
Jedan je od osnivača Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo Drakoniš” iz Niša i jedan od utemeljivača Festivala fantastike u Nišu.
Aleksandar D. Petrović (Aca Seltik), muzičar, dizajner zvuka i novinar
Rođen je u Beogradu 1969. godine. Po završetku srednje škole 1989. ulazi u Radio Beograd sa zvanjem elektrotehničara za prijemnu i studijsku radio tehniku i zapošljava se u tehnici Radio Beograda, gde ostaje do 2006.
U tom periodu započinje i svoju muzičku karijeru kao tekstopisac i frontmen grupe Orthodox Celts.
Vrlo brzo započinje i voditeljsku i uredničku karijeru na programu Beograd 202 gde vodi kultne radio emisije „Hit Nedelje“ i „Ćoškarenje“.
Jedan je od prvih koji su u Radio Beogradu praktično primenili „one man show“ koncept u vođenju živih emisija još u vreme analognih uređaja.
Stiče licencu i zvanje Dizajnera zvuka 2000. godine.
2006. prelazi u Redakciju programa za decu, mlade i porodicu Radio Beograda 1, gde nastavlja da radi sve do danas.
Uređivao je i vodio emisije "Klik – Srpski Mitološki Rečnik Za Decu" (2006.–2011.) i "3 X 3 +" (2011.-2016.), u okviru informativnog programa Radio Beograda 1 emisiju "Talasanje" (2010.-2018.), a danas uređuje i vodi koautorski emisije "Zbunovnik – Srećni Ponedeljak" (od 2016.) i "Dobro jutro deco" (od 2012.) i samostalnu autorsku emisiju "Rokumentarac" (od 2003.) Radio Beograda 1, kao i seriju emisija „Priča o pesmi“ (od 2012.).
Rok kritičar, stalni kolumnista dnevnog lista "Pres" u periodu od 2006.-2008. i u kratkom periodu 2010. kolumnista dnevnog lista "Kurir", objavljivao članke, kritike, recenzije i autorske tekstove u časopisima "Rocks" i "Butcherian Vibe", a povremeno sarađivao i u listovima "Danas" i "NIN".
Od 1993. je tekstopisac i frontmen grupe Orthodox Celts sa kojom je izdao 6 studijskih albuma, a 2013. kao tekstopisac, autor muzike, aranžer i frontmen izdaje i studijski album sa grupom Despot.
Dobitnik je brojnih priznanja iz oblasti popularne i rok muzike, između ostalih, „Zlatna sirena“ za najbolji etno album 2000. godine (Orthodox Celts – Green Roses), „Beovizija“ za najbolji album na stranom jeziku 2003. (Orthodox Celts – A Moment Like The Longest Day“) i „MTS“ za najbolji animirani spot svih vremena na teritoriji bivše SFRJ za pesmu „I Wish You The Very Worst“ 2018.
Predstavljao Radio Beograd 2016. u okviru međunarodnog projekta „Svetski Dan Muzike“ radiofonskim delom „Sindidun Mitologike“.
Autor je i proznog dela „Usnuli Zmajevi“ iz oblasti epske folklorne fantastike, u izdanju „Lagune“.
Sa grupom  Orthodox Celts zabeležio do sada preko 1000 nastupa širom sveta.
 



Slične vesti

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Dodeljene Povelje kulture zaslužnim građanima

5 Dec 2023, 11:39

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca organizovala je svečanost u Gradskom zdanju gde su dodeljene povelje kulture najistaknutijim…

Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu

4 Dec 2023, 13:36

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista