Predstavljen novi ćirilički font uz planove za primenu veštačke inteligencije u upotrebi ćirilice
   26 Jan 2024, 10:23    Beograd    rts    Elena Marjanović


Predstavljen novi ćirilički font uz planove za primenu veštačke inteligencije u upotrebi ćirilice

Povodom 12 godina postojanja ćiriličkog domena SRB Registar nacionalnog internet domena Srbije predstavio je novi ćirilički font. Predstavljen je i novi projekat za brži razvoj računarske obrade srpskog jezika Komtekst, kao i planovi korišćenja veštačke inteligencije u onlajn razvoju upotrebe ćirilice.


Novi ćirilički font, Neo Geo RNIDS, za nepunih godinu dana izradila je Olivera Stojadinović, emeritus profesorka Akademije primenjenih umetnosti.


„Pismo se odlikuje time što je geometrijskog karaktera. Samim tim je pogodnije za internet, što je vrlo važno, jer od kada sarađujemo sa RNIDS-om, akcenat je na upotrebi pisama na internetu", rekla je Olivera Stojadinović, autor Neo Geo RNIDS pisma.


Prošle godine Registar je u saradnji sa više IT kompanija pokrenuo projekat Kontekst, sa ciljem da se slobodno razvijaju dostupni internet alati i resursi za obradu srpskog jezika, koji se mogu koristiti u bilo koje svrhe.


U prvoj godini rada, usredsredili su se na pravno-administrativne tekstove, koji su najznačajniji za široku javnost.


„Prilikom pretrage tekstualnih podataka iz pravnog domena, vi možete da dobijete rezultate pretrage, nezavisno od toga u kom obliku se ti termini javljaju u dokumentima koje pretražujete, što je do sada u principu bilo nemoguće", kaže Vuk Batanović, naučni saradnik Inovacionog centra ETF Beograd, rukovodilac projekta.


Nove generacije veštačke inteligencije imaju velike mogućnosti za obradu teksta. Ti modeli, nažalost, prilagođeni su samo osnovnoj komunikaciji na srpskom jeziku. Zato je bitan sledeći korak - priprema podataka za prilagođavanje ovih modela srpskom jeziku.


„To je bitno da obezbedimo ne samo za ove modele koji barataju tekstom, nego i za druge jezičke tehnologije npr. za mogućnost pretvaranja govora u tekst i za mogućnost generisanja govora iz teksta", rekao je Slobodan Marković, savetnik za digitalne tehnologije UNDP.


Na sajtu RNIDS-a možete besplatno preuzeti novi ćirilički font u 14 različitih težina. U Srbiji imamo gotovo 137 hiljada registrovanih latiničkih RS domena, dok je na ćirilici registrovano tek nešto više od 3.600 SRB domena.Slične vesti

Lučić: Država će krajem 2024. podeliti frekventne opsege za 5G mrežu

12 Mar 2024, 11:23

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je danas da će država krajem ove godine podeliti frekventne opsege…

Putnikovićeva o lažnom pozivu građanima da investiraju u Gasprom: Treba biti jako oprezan

20 Feb 2024, 10:35

Internetom kruži lažni poziv građanima da investiraju u Gasprom. Na sajtu se navodi da svi oni koji se odluče za ovu trgovinu…

Srpska sela na internetu - zašto se Evropljani sve više odlučuju za seoski turizam

12 Dec 2023, 10:00

Sela u Srbiji uglavnom su nenaseljena ili imaju malo stanovnika. Dok su mnoge turističke usluge imale ozbiljne gubitke tokom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista