PREDSTAVLJANJE KNJIGA MARKA ŠELIĆA U KOSTOLCU
   25 Feb 2019, 10:06    Kostolac    Sat Tv    Maja Stepanović


PREDSTAVLJANJE KNJIGA MARKA ŠELIĆA U KOSTOLCU

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke "Ilija M. Petrović" Požarevac, u četvrtak 21. februara, gostovao je Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo.
Pored priče o knjigama i pesmama našeg poznatog muzičara i pisca, razgovaralo se njegovom radu na stripovima i u pozorištu, kao i o prevenciji vršnjačkog nasilja, koje je, na žalost, danas sve više zastupljeno.
Marko Šelić Marčelo se u svojim pesmama i delima i putem radionica po školama, bavi problemom nasilja među mladima. Kaže da ga vršnjačko, ali i svako drugo nasilje itekako dotiče, i veruje da javne ličnosti mogu uticati na mlade ljude i promene, naročito kroz direktne susrete i razgovore.
Prepuna sala kostolačke biblioteke najbolji je pokazatelj da im je izbor gostiju uvek pravi.
MARČELO - BIOGRAFIJA
Marko Šelić Marčelo, rođen u Paraćinu, 22.01.1983. godine, diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, smer srpski jezik i književnost. Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu dodelio mu je počasnu diplomu Magister Humanitas za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih.
Objavio je četiri studijska albuma – De facto (2003), Puzzle shock!(2005), Treću stranu medalje (2008) i Decu i Sunce (zajedno sa svojom grupom Filteri, 2010), te  roman Zajedno sami (2008), zbirku raznovrsnih tekstova O ljudima, psima i mišima (2009), roman Malterego – knjiga prva: Rubikova stolica (2012), knjigu eseja Napet šou (2014), Malterego: Higijena nesećanja, prvi i drugi deo (2017) i stotinak kolumni za razne redakcije.
Roman Zajedno sami je do danas prodat u više od 12 000 primeraka, dok je Malterego za godinu dana prodat u preko 3000 primeraka.Posebnu pažnju javnosti skrenuo je tekstovima svojih pesama, kojima je zavredeo priznanja poput nagrade TV Metropolis (najbolja pesma) i Davorin za 2006. i 2009. godinu (najbolji urbani/rock album), a spot za Pozerište prvi je srpski spot uvršten u World Chart Express evropskog MTV-a.
Prvi album bio je najprodavanije izdanje godine na listi IPS-a, koja se uzimala za najrelevantniju u zemlji kada je reč o alternativnoj muzici.
Koncertno je aktivan od početka svoje karijere, sa prosečno 40-ak koncerata godišnje (koliko mu ostale obaveze dozvoljavaju) širom celog  bivše Jugoslavije   regiona i inostranstvu.
Nekoliko godina objavljivao je kolumne u Politici, ali i u Huperu, gde je vodio i rubriku o stripovima. Ovaj angažman ovenčan je Nagradom za najboljeg mladog strip esejistu na Desetoj smotri mladih strip autora Balkana (2010), a od 2009. i poslom jednog od urednika u redakciji Veselog četvrtka, najvećeg domaćeg izdavača stripova.
 Učestvovao je u više akcija REX-a, Centra za nenasilje i Centra za ratnu traumu o temi tolerancije među narodima bivše Jugoslavije i delovanja muzike i književnosti na promenu svesti mladih, a sarađivao je i sa organizacijom ASTRA u akciji borbe protiv trgovine ljudima.
Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine dodelilo mu je titulu ambasadora knjige i čitanja (2007), a roman Zajedno sami dobio je Popboksovu nagradu publike za najbolju knjigu 2008. Istu nagradu je četiri godine kasnije osvojio i roman Malterego. Pozorište DADOV adaptiralo ga je u u predstavu 2010.
 Iste godine, časopis The Men proglašava autora „čovekom godine“ u kategoriji New Idol, a 2013. ušao je na listu sto najuticajnijih Srba prema magazinu Nedeljnik, kao i u srpsku verziju enciklopedije "Who is Who".
 Slične vesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGA MARKA ŠELIĆA I RAZGOVOR O PREVENCIJI VRŠNJAČKOG NASILJA

8 Feb 2019, 11:23

Biblioteka u Kostolcu, Odeljenje Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac poziva Vas da dođete na predstavljanje…

VEČE TRILERA U BIBLIOTECI U KOSTOLCU

21 Jan 2019, 13:55

Biblioteka u Kostolcu, Odeljenje Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac poziva Vas na VEČE TRILERA,…

ČAJANKA U BIBLIOTECI U KOSTOLCU

20 Dec 2018, 13:04

ČAJANKA SA KNjIGOM ili literarno druženje zavičajnih pisaca, održava se u organizaciji Narodne biblioteke "Ilija M.…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

ZanimljivostiDANAS SE SLAVE MLADENCI: KAKVI…

DANAS SU MLADENCI. KO SE VENČAO U POSLEDNJIH GODINU DANA DANS SLAVI OVAJ PRAZNIK! NAŠI…

22 Mar 2019, 16:14

Društvo50. GODINA DOMA ZDRAVLJA POŽAREVAC

SVEČANI PRIJEM POVODOM 50 GODINA POSTOJANJA DOMA ZDRAVLJA POŽAREVAC UPRILIČEN JE U SVEČANIM…

22 Mar 2019, 14:51

PolitikaSTEFANOVIĆ: SARADNJA MUP-A SA…

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador…

22 Mar 2019, 14:38

Kursna lista