PREDSTAVLJANJE KNJIGA MARKA ŠELIĆA I RAZGOVOR O PREVENCIJI VRŠNJAČKOG NASILJA
   8 Feb 2019, 11:23    Kostolac    SatTv    Maja Stepanović


PREDSTAVLJANJE KNJIGA MARKA ŠELIĆA I RAZGOVOR O PREVENCIJI VRŠNJAČKOG NASILJA

Biblioteka u Kostolcu, Odeljenje Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac poziva Vas da dođete na predstavljanje knjiga "Malterego" koje je napisao naš poznati muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo.
Pored priče o knjigama i pesmama našeg poznatog muzičara i pisca, razgovaraće se i o prevenciji vršnjačkog nasilja, koje je, na žalost, danas sve više zastupljeno.
Marko Šelić Marčelo se u svojim pesmama i delima i putem radionica po školama, bavi problemom nasilja među mladima. Kaže da ga vršnjačko, ali i svako drugo nasilje itekako dotiče, i veruje da javne ličnosti mogu uticati na mlade ljude i promene, naročito kroz direktne susrete i razgovore. Ukoliko svako od nas uzme učešća u borbi protiv vršnjačkog i svakog drugog nasilja, ukoliko više nas učestvuje u tome, korak po korak, situacija bi mogla da se promeni na bolje.
 
 
Datum: Četvrtak, 21. februar 2019. godina, u 19 časova
Mesto: Biblioteka u Kostolcu


MARČELO - BIOGRAFIJA
Marko Šelić Marčelo (Paraćin, 22.01.1983) ima običaj da ispravi novinare kada ga pred intervju najave kao „svestranog momka”: „Taj kompliment pripada nekome ko je istovremeno i astrofizičar i stolar i ginekolog. Sve moje aktivnosti tiču se jednog istog: bavljenja pisanjem. A sve što pišem je o ljudima, psima i mišima.”
 
To čini kroz prozu, novinske kolumne i muziku. Po struci bi bio profesor srpskog jezika i književnosti, da ga od toga ne deli još koji ispit.
Objavio je četiri studijska albuma – De facto (2003), Puzzle shock!(2005), Treću stranu medalje (2008) i Decu i Sunce (zajedno sa svojom grupom Filteri, 2010), te  roman Zajedno sami (2008), zbirku raznovrsnih tekstova O ljudima, psima i mišima (2009), roman Malterego – knjiga prva: Rubikova stolica (2012) i stotinak kolumni za razne redakcije.
Roman Zajedno sami je do danas prodat u više od 12 000 primeraka, dok je Malterego za godinu dana prodat u preko 3000 primeraka.
Posebnu pažnju javnosti skrenuo je tekstovima svojih pesama, kojima je zavredeo priznanja poput nagrade TV Metropolis (najbolja pesma) i Davorin za 2006. i 2009. godinu (najbolji urbani/rock album), a spot za Pozerište prvi je srpski spot uvršten u World Chart Express evropskog MTV-a.
Prvi album bio je najprodavanije izdanje godine na listi IPS-a, koja se uzimala za najrelevantniju u zemlji kada je reč o alternativnoj muzici.
Koncertno je aktivan od početka svoje karijere, sa prosečno 40-ak koncerata godišnje (koliko mu ostale obaveze dozvoljavaju) širom celog  bivše Jugoslavije   regiona i inostranstvu.
Nekoliko godina objavljivao je kolumne u Politici, ali i u Huperu, gde je vodio i rubriku o stripovima. Ovaj angažman ovenčan je Nagradom za najboljeg mladog strip esejistu na Desetoj smotri mladih strip autora Balkana (2010), a od 2009. i poslom jednog od urednika u redakciji Veselog četvrtka, najvećeg domaćeg izdavača stripova.
 Učestvovao je u više akcija REX-a, Centra za nenasilje i Centra za ratnu traumu o temi tolerancije među narodima bivše Jugoslavije i delovanja muzike i književnosti na promenu svesti mladih, a sarađivao je i sa organizacijom ASTRA u akciji borbe protiv trgovine ljudima.
Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine dodelilo mu je titulu ambasadora knjige i čitanja (2007), a roman Zajedno sami dobio je Popboksovu nagradu publike za najbolju knjigu 2008. Istu nagradu je četiri godine kasnije osvojio i roman Malterego. Pozorište DADOV adaptiralo ga je u u predstavu 2010.
 Iste godine, časopis The Men proglašava autora „čovekom godine“ u kategoriji New Idol, a 2013. ušao je na listu sto najuticajnijih Srba prema magazinu Nedeljnik, kao i u srpsku verziju enciklopedije "Who is Who".
 
 
 Slične vesti

Ljubitelji fantastike - upis novih članova

18 Jun 2019, 14:56

Pozivaju se svi zainteresovani ljubitelji fantastike iz Kostolca, Požarevca i okolnih mesta da dođu na sastanak Ljubitelja…

PREDAVANJE "RIMSKI LEGIONARI U VIMINACIJUMU" U BIBLIOTECI U KOSTOLCU u

18 May 2019, 11:21

Arheolog iz Arheološkog parka "Viminacijum" - dr Nemanja Mrđić, održao je 15. maja u Biblioteci u Kostolcu,…

O NOVOJ BLOGDANOVOJ KNJIZI U BIBLIOTECI U KOSTOLCU

18 Apr 2019, 10:24

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, naš najpoznati bloger Bogdan Stevanović…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaDEČJI FOLKLORNI ANSAMBL IZ KUČEVA…

Svojim nastupom na letnjom međunarodnom festivalu folklora u Bugarskoj  koji se održava…

23 Jul 2019, 15:44

DruštvoOD AVGUSTA SKUPLJA PUTARINA

OČEKUJE SE POČETKOM AVGUSTA POSKUPLJENJE PUTARINE OD 12 ODSTO SAOPŠTENO JE IZ VRHA…

23 Jul 2019, 13:58

PolitikaPREMIJERKA BRNABIĆ SA AMBASADOROM…

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Kraljevine Holandije Hendrikom…

23 Jul 2019, 13:32

Kursna lista