Predstava "Ljubav" kostolačkog pozorišta otvorila Prvi festival glumaca amatera u Kučevu
   3 Mar 2023, 12:12    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Predstava "Ljubav" kostolačkog pozorišta otvorila Prvi festival glumaca amatera u Kučevu

Pozorišna predstava,,Ljubav’’ kostolačkog pozorišta„Kastelum’’ u režiji Fuada Tabučića  u kojoj su igrali glumci Nataše Rokvić  Dejan Milošević i Mladen Despotović,otvorila je sinoć Prvi Festival glumaca amatera Kučevo 2023.godine,u organizaciji Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ uz podršku  Opštine Kučevo.

Festival je otvorio glumac Bogdan Bogdanović koji je pored Jovane Dišić I Milana  Glozića u tročlanom žiriju festivala. U fokusu festivala je sam glumac-amater i zbog toga će se u svakoj predstavi nagrađivati najbolje ostvarenje u muškoj ili ženskoj ulozi. Nakon pauze koja je trajala dvadesetak godina, Kučevo pre dveipo  godine ponovo dobija amatersko pozorište i po prvi put i svoj festival.

           Ova kulturna ustanova pokrenula je  ovaj Festival sa ciljem da predstavi pozorišne amatere publici i afirmiše  njihov rad – rekla je ovim povodom v.d. direktorka ustanove Marija Kocić, i dodala  da je Festival  takmičarskog karaktera. Svake večeri dodeliće se jedna nagrada – za najboljeg glumca ili glumicu večeri . a na kraju Festivala dodeliće se i glavne nagrade –  najboljem glumca ili glumici, za najbolju epizodnu ulogu, najboljrg mladog glumcu ili glumici i  najboljem veteranu glumcu ili glumici.

          Kako je istakla Marija Kocić. Kučevo je oduvek važilo za podneblje dobrih, vrednih i izuzetno umetnički nadarenih ljudi. Teško bi bilo nabrojati sve one koji su u najrazličitijim umetničkim granama dostizali najviše vrhunce pronoseći tako, na sopstven način, ono najlepše iz same biti postojanja žitelja ovog kraja. Tako je Kučevo  oduvek imalo i izuzetne glumce-amatere ,pa i profesionalce najviših standarda,zatim  režisere I  scenografa.

        - Ono što ih je u svim vremenima krasilo – to je ljubav prema pozorištu i „daskama koje život znače“. Nije to uvek bilo  jednostvano i sigurno – tridesetih godina prošlog veka sam Branislav Nušić morao je spasavati  glumce i režisera Kučevačkog diletantskog  pozorišta od sreskog načelnnika Lazara Laze Bogićevića koji je na intervenciju svoje supruge prekinuo prikazivanje komada „Sumnjivo lice“ koji se prikazivao 31.decembra daleke .1931. godine u hotelu „Rudnik“ i sve ih tužio Sudu za zaštitu države.ističe Kostić.

              Pozorište je prestalo sa radom negde dve godine kasnije, da bi se ponovo pokrenulo krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina. Nakon nešto više od  decenije i po ostojanja prekida sa radom i za novi početak kučevačkog pozorišnog amaterizma uzima se 1983. godina kada je u režiji Vojislava-Voje Marjanovića i sa Miodragom -Likom Vinkićem u glavnoj ulozi odigrana „Grobnica za Borisa Davidoviča“. Uz kraći prekid sredinom osamdesetih godina  pod režiserskom palicom Zorana Blagojevića-Fize doživljava novi zamah krajem te decenije i početkom sledeće da bi ratovi devedesetih doneli do kratkotrajnog prekida rada.


         Predstava ,,Ljubav’’ kostolaškog  pozoruišta ,,Kastelum’’ I izvaredna gluma troje glumaca je Komedija o ljubavi, braku, prijateljstvu, životu, idealima i njihovim suprotnostima. U vremenu bahate površnosti, gluve brzine, relativizuje se ljubav zbog straha od patnje i gubitka.Nagradu za najbolju glumicu po oceni troćlanog žirija pripala je glumici  Nataši Rokvić.

          -Biilo mi je zadovoljstvo igrati večeras pred mnogobrojnom I divnom kučevačkom publikom kao I na ovom prvom festival.Našpi prijatelji iz Kučeva bili su I naši gosti u Kostolcu gde se uspešno predstavili našoj publici u Kostolcu,evo mi smo večar ovde gde smo dali jedan doprinos I podržali ovaj festival u Kučevu I nadam se da će on dugoo trajati.Predstava ,,Ljubav’’ igrana je jednom pred našom publikom u Kostolcu, godišnjje pripremimo po jednu predstavu, imamo dva festivala u toku godine,radimo dobro I sa svojim predstavama pored Kostolca,nastupamo I po raznim mestima u Srbiji. Negujemo pozorišni amaterizam  koji se zasniva na druženju I ljubavi prema pozorištu,naglasila je dobitnica nagrade,glumica Nataša Rokvić.
 


Pozorišne predstave su na programu svakog četvrtka u ovom mesecu martu na Velikoj sceni Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’,u ovom gradu na Peku, a nastupiće pored Kostolca I  amaterska pozorišta iz Petrovca na Mlavi,Malog Crnića,Požarevca I Velikog Gradišta Preostale predstave na programu biće: „Pozovi me radi preljube“ - AP „Dragoljub Milosavljević Gula“ Petrovac na Mlavi, „Dr“ - AP „Branislav Nušić“ Malo Crniće, „Majstori, majstori“ - AP „Milivoje Živanović“ Požarevac i „Pošteni provalnik“ - AP „Žanka Stokić“ Veliko Gradište.



Slične vesti

"Omča" otvorila jubilarni Festival "Milivojev štap i šešir"

27 Feb 2024, 12:08

Jubilarne Amaterske svečanosti „Milivoje štap i šešir“ otvorene su u Centru za kulturu…

Želimiru Žilniku priznanje "Beogradski pobednik" FEST je zvanično počeo

24 Feb 2024, 10:18

Uručenjem priznanja „Beogradski pobednik", reditelju Želimiru Žilniku, otvoren je 52. FEST. Do 3. marta biće…

Predstava "Iza božijih leđa" najbolja na 16. Smotri "Živka Matić"

1 Dec 2023, 11:04

Završena je 16. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja "Živka Matić.. Žiri smotre koji je ove godine…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista