Predsednik Vučić obišao porodice ubijenih u Mladenovcu i Smederevu
   23 May 2023, 11:33    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Predsednik Vučić obišao porodice ubijenih u Mladenovcu i Smederevu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas porodice ubijenih u masakru u Mladenovcu i Smederevu i razgovarao sa roditeljima i porodicama žrtava.
U Duboni je posetio porodice Panić i Todorović, a u Orašju je razgovarao sa porodicama Stevanović, Milić, Milovanović i Mitrović.


Porodica Panić ostala je bez dvoje dece, sina koji je bio policajac i ćerke.

Najmlađa žrtva ovog masovnog ubistva imala je 15 godina, a najstarija 25 godina.


Predsednik Vučić je izrazio saučešće i rekao da veruje da će pravosudni sistem i institucije Srbije imati snage da na adekvatan način kazne ubicu i njegove pomagače i da je jedina prava kazna ona koja je najteža.


Masovno ubistvo u Mladenovcu i Smederevu dogodilo se četvrtog maja, kada je U.B. (2002), ubio osmoro ljudi, a 14 ranio iz automatskog oružja u selima Duboni i Malom Orašju u blizini Mladenovca, oko 60 kilometara od Beograda.


Kako je saopšteno iz MUP-a, u vikendici koju je koristio pronađen je čitav arsenal oružja, a policija je uhapsila odbeglog 21-godišnjeg ubicu u blizini Kragujevca, kod rodbine kod koje se krio.


Odmah posle ovog masovnog ubistva i ubistva dece u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trećeg maja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će biti donete mere po hitnom postupku, a jedna od njih je pooštravanje uslova za posedovanje oružja. Naveo je i da će potpuno razoružati Srbiju.


Vlada Srbije je petog maja usvojila mere koje podrazumevaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno pripremi izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja.


Izmenama Zakona biće predviđene i obavezne provere lica kojima je dozvoleno posedovanje oružja (uklučujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumevale obavlanje lekarskih, psihijatriskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance.


Ove provere biće vršene na šest meseci i na godinu dana.


Posle javnog poziva MUP-a da svi građani koji nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave u roku od mesec dana predaju oružje bez posledica, od osmog maja do danas prikupljeno je više od 33 hiljade komada oružja.


Osim ovih, predloženo je i smanjenje krivično-pravne odgovornosti počinioca krivičnog dela sa 14 na 12 godina starosti, a naloženo je i zapošljavanje još 1.200 policajaca, zaduženih za pružanje bezbednosti u svim školama u Srbiji.


Formirana je i počela sa radom i Radna grupa Vlade Srbije za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, kao i Savet za borbu protiv vršnjačkog nasilja, kao i radna grupa za bezbednost dece na internetu.Slične vesti

Vučić u Briselu: Razgovori neuspešno završeni, Priština nije prihvatila kompromisni predlog EU

14 Sep 2023, 14:20

Predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastali se u Briselu u okviru nove…

Vučić: Očekujem mnogo pritisaka i pretnji oko KiM, ne mešamo se u unutrašnja pitanja Crne Gore

29 Aug 2023, 10:47

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da meseci pred nama neće biti laki i da očekuje mnogo pritisaka i pretnji…

Vučić u Atini: EU priprema program ekonomskog rasta za Zapadni Balkan, Srbija i Ukrajina uzajamno poštuju princip teritorijalnog integriteta

22 Aug 2023, 10:42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Atini da su evropski zvaničnici ponovili značaj tzv. Agende rasta, te da su…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista