Predsednik Udruženja pedijatara: Trebalo bi odložiti nastavu uživo, omikron se brže širi
   17 Jan 2022, 9:39    Beograd    rts    Elena Marjanović


Predsednik Udruženja pedijatara: Trebalo bi odložiti nastavu uživo, omikron se brže širi

Doktor Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije izjavio je za RTS da je Udruženje stava da bi u načelu trebalo odložiti početak nastave uživo za dve nedelje, odnosno da ona bude onlajn.

"U prilog ovome govori veća učestalost zaražavanja. Prema podacima kojima raspolažemo, oko pet puta se lakše širi omikron, nego delta soj. Nije poznat krajnji ishod infekcije omikronom kod dece i porast broja hospitalizacije među decom u zemljama gde duže vlada", naglašava doktor.

Dodatni razlog, kaže, za stav Udruženja je uporedna epidemija gripa, čija je karakteristika da se najbrže širi među školskom decom, kao i da su glavni prenosioci.

"Uz praktično nepostojanje vakcinacije u grupi školske dece, posebno mlađe od 12 godina, kod nas nije nijedna vakcina registrovana za taj uzrast, jesu argumenti zbog čega smo mišljenja da bi trebalo razmotriti stav oko početka škole i kombinovanog modela nastave, odnosno nastave uživo", ističe doktor.

Dodaje da je problem i taj što od početka epidemije nema ažuriranih podataka o broju zaražene dece.

"Omikron i kod dece izaziva blažu kliničku sliku i verovatnoća da će dete imati ozbiljnu kliničku sliku je i dalje manja nego kod odraslih. Sada se pokazalo da je posebno ugrožen uzrast od 0 do 5 godina, a posebno, prema podacima britinskog medicinskog udruženja, uzrast od 0 do 1 godine. Čini mi se da se i kod nas to pokazuje", kaže Konstantinidis.

Naglašava da, prema prvim podacima, uzrast od 15, 16 godina do 18, češće završava na odeljenjima intezivne nege, nego do sada.

U Vojvodini postoji više od 23.000 registrovanih osoba zaraženih koronavirusom, od čega najviše u Novom Sadu, oko 8.500. Poseban problem je kažu stručnjaci, što za razliku od delta soja, omikron u većoj meri napada decu.Slične vesti

Epidemija je tu, ali jenjava - na respiratorima osam pacijenata

24 May 2022, 10:46

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana 2.015.382 slučaja zaraze koronavirusom, a testirano 9.656.839 uzoraka. Od…

Opada broj zaraženih, ali stručnjaci upozoravaju da nije kraj pandemije

23 May 2022, 9:30

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 2.015.086 slučajeva koronavirusa, a testirano 9.648.645 uzoraka. Od posledica…

Epidemijska situacija stabilna, pada broj pacijenata u bolnicama

21 May 2022, 8:29

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana 2.014.653 slučaja koronavirusa, a testirano 9.639.376 uzoraka. Od posledica…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaKlačar: Parlament najranije u…

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar smatra da se…

24 May 2022, 11:11

DruštvoDan slovenske pismenosti i Ćirila…

Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture, a Srpska pravoslavna crkva i vernici slave…

24 May 2022, 11:04

PolitikaPrvi rebalans budžeta opštine…

Kučevački parlament u petak o prvom rebalansu budžeta i završnom računu prošlu…

24 May 2022, 10:59

Kursna lista