Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi u Beogradu, u fokusu posete su razvoj saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije
   20 Jul 2022, 9:14    Beograd    RTS    Marija Vajner


Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi u Beogradu, u fokusu posete su razvoj saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije

U zvaničnoj trodnevnoj poseti Srbiji je, posle tri i po decenije, šef egipatske države. Ispred Palate "Srbija" predsednik Aleksandar Vučić prirediće svečani doček za predsednika Abdela Fataha el Sisija, a potom će uslediti sastanak dvojice državnika. Tokom posete razgovaraće se o jačanju saradnje, investicijama i trgovini između dve zemlje, koje neguju prijateljske odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih. Predviđen je plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, a zatim će predsednik Vučić uručiti odlikovanje predsedniku Egipta. 

Stanić: Saradnja Srbije i Egipta znatno ispod potencijala 

U Palati Srbija danas će biti održan Poslovni forum Srbija - Egipat. Bojan Stanić iz Sektora za analitiku Privredne komore Srbije kaže za RTS da je Egipat druga najsnažnija privreda Afrike. 

"Veliki uvoznik robe i zemlja koja ima velike infrastrukturne projekte. Saradnja Srbije i Egipta je značajno ispod potencijala, ali je u prvih pet meseci ove godine značajno povećana ta razmena. Ova poseta daće jasne smernice u smislu koji će biti dalji razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje", rekao je Stanić. 

Napominje da je i naša privredna delegacija bila u Egiptu i uzvratni sastanak. 

"Na današnjem forumu će biti 200 privrednika. Eliksir će praviti kompaniju u Egiptu. Ovo je značajno za naš poljoprivredni sektor, jer će se govoriti o smanjenu carina. Egipat je ušao i u digitalizaciju privrede, pa je i to šansa za naše kompanije, kao i direktna avio-linija između Beograda i Kaira", dodaje Stanić. 

Srbija, prema njegovim rečima, nije međunarodno značajna turistička destinacija, ali u poslednjih nekoliko godina se turizam u Srtbiji značajno razvio. 

"Značajan je vrlo i potencijal reke Dunav. Iako Egipat izlazi na dva mora, njima je Dunav interesantan. U tom smislu postoji potencijal Srbije koji bi bio značajan za stanovnike Egipta, kao i ceo region Zapadnog Balkana", napominje Stanić. 
 Slične vesti

Ambasadorka Rumunije u nezvaničnoj poseti Velikom Gradištu

20 Sep 2022, 14:33

Ambasadorku Rumunije u Srbiji Silviju Davidoju boravila  je u nezvaničnoj poseti, tokom održavanja sastanka na Srebrnom…

Ambasador Egipta: Istorijska poseta predsednika El Sisija Srbiji

19 Jul 2022, 11:32

Poseta predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija, koji danas dolazi u Srbiju, biće istorijska, jer 35 godina šef egipatske…

Ambasador Republike Slovenije posetio Požarevac

4 Nov 2021, 14:24

Društvo Slovenaca Požarevca i Kostolca zajedno sa gradonačelnikom Požarevca, priredili su svečani doček NJ.E. Damjana…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeCane Babović II iIII deo bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava da zbog radova na mreži od 12:00 do…

30 Nov 2022, 12:00

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

Kursna lista