Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi u Beogradu, u fokusu posete su razvoj saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije
   20 Jul 2022, 9:14    Beograd    RTS    Marija Vajner


Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi u Beogradu, u fokusu posete su razvoj saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije

U zvaničnoj trodnevnoj poseti Srbiji je, posle tri i po decenije, šef egipatske države. Ispred Palate "Srbija" predsednik Aleksandar Vučić prirediće svečani doček za predsednika Abdela Fataha el Sisija, a potom će uslediti sastanak dvojice državnika. Tokom posete razgovaraće se o jačanju saradnje, investicijama i trgovini između dve zemlje, koje neguju prijateljske odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih. Predviđen je plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, a zatim će predsednik Vučić uručiti odlikovanje predsedniku Egipta. 

Stanić: Saradnja Srbije i Egipta znatno ispod potencijala 

U Palati Srbija danas će biti održan Poslovni forum Srbija - Egipat. Bojan Stanić iz Sektora za analitiku Privredne komore Srbije kaže za RTS da je Egipat druga najsnažnija privreda Afrike. 

"Veliki uvoznik robe i zemlja koja ima velike infrastrukturne projekte. Saradnja Srbije i Egipta je značajno ispod potencijala, ali je u prvih pet meseci ove godine značajno povećana ta razmena. Ova poseta daće jasne smernice u smislu koji će biti dalji razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje", rekao je Stanić. 

Napominje da je i naša privredna delegacija bila u Egiptu i uzvratni sastanak. 

"Na današnjem forumu će biti 200 privrednika. Eliksir će praviti kompaniju u Egiptu. Ovo je značajno za naš poljoprivredni sektor, jer će se govoriti o smanjenu carina. Egipat je ušao i u digitalizaciju privrede, pa je i to šansa za naše kompanije, kao i direktna avio-linija između Beograda i Kaira", dodaje Stanić. 

Srbija, prema njegovim rečima, nije međunarodno značajna turistička destinacija, ali u poslednjih nekoliko godina se turizam u Srtbiji značajno razvio. 

"Značajan je vrlo i potencijal reke Dunav. Iako Egipat izlazi na dva mora, njima je Dunav interesantan. U tom smislu postoji potencijal Srbije koji bi bio značajan za stanovnike Egipta, kao i ceo region Zapadnog Balkana", napominje Stanić. 
 Slične vesti

Ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraza posetio Golubac i otvorio izložbu slika trojice alžirskih umetnika

18 Aug 2023, 16:26

Ambasador Narodne Demokratske Republike Alžira u Srbiji Fatah Mahraza u pratnji  predsednika Društva prijatelja…

Đurić: Verujem da bi 2023. mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima SAD i Srbije

3 Feb 2023, 9:43

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić rekao je da veruje da bi 2023. godina mogla da bude pozitivna prekretnica…

Ambasadorka Rumunije u nezvaničnoj poseti Velikom Gradištu

20 Sep 2022, 14:33

Ambasadorku Rumunije u Srbiji Silviju Davidoju boravila  je u nezvaničnoj poseti, tokom održavanja sastanka na Srebrnom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista