PREDBOŽIĆNI PRAZNIK,  DANAS  JE TUCINDAN, OVAKO PRIVUCITE SRECU I BLAGOSTANJE
   5 Jan 2018, 12:50    Požarevac    Alo.rs    Olivera Jović


PREDBOŽIĆNI PRAZNIK, DANAS JE TUCINDAN, OVAKO PRIVUCITE SRECU I BLAGOSTANJE

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Tucindan - prozvan je Tucindan jer se tog dana životinja za pečenje prvo tukla ušicama sekire preko grudvice soli u platnenoj vrećici stavljenoj na njeno čelo, pa se onda tako ošamućena klala.
Taj običaj je ostao iz prethrišćanskih, mnogobožačkih vremena i povezan je sa prinošenjem žrtve, ali ga je pravoslavna crkva prihvatila i blagoslovila, jer posle šestonedeljnog božićnog posta jača hrana dobro dođe.
Praznik na koji se kolje i priprema pečenica za Božić.
Veruje se...
- Žito neće roditi ako ugine krme određeno za pečenicu. 
- U nekim mestima se krvlju zaklane životinje namaže kukuruz, pa to zrnevlje služi kao lek za životinje i ljude.
- U pečenicu stavljaju jabuku ili dunju, kojom se na Božić omrse radi dobrog zdravlja ili je čuvaju kao lek. l Njuška, u čiju se lekovitu moć verovalo, kao i plećka i vilica čuvaju se na tavanu jer se veruje da je za njih vezana duša žrtvovane životinje. 
- Kosti pečenice se ne rasturaju do Bogojavljenja, da se ne bi svinje rasturile.
Ne tući decu
Nekada su se deca „koja to zasluže” i kažnjavala i tukla na Tucindan, ali posle toga ne, jer bi, po verovanju, na mestu udarca iskočili čirevi. U nekim mestima severnog Banata se održao taj običaj, pa roditelji simbolično „tuku” decu da bi bila poslušna.
Neki drugi izvori navode da se na Tucindan deca ne smeju tući, upravo zato što im mogu izaći čirevi.
Spremanje kuće
 Od Tucindana počinje i spremanje kuće za Božić. Domaćica priprema brašno za mešenje, posudu sa zrnevljem žita, menja slamu u gnezdima za živinu, pribavlja suve šljive, smokve, orahe, novčiće i bombone koje će na Badnje veče prosuti po slami rasutoj u kući, a koje će deca pokupiti pijučući. Na taj dan, prema verovanju, ništa se ne sme davati, niti iznositi iz kuće, ali je zato tada neophodno vratiti sve dugove, da domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.
U pojedinim krajevima Srbije na Tucindan se večera na podu, nikako za stolom, i glava kuće mora sedeti okrenuta prema istoku. Prvo se postavljaju so i beli luk, a onda hleb, pasulj, kupus, riba i ostala posna hrana.
Sečenje pečenice
Pečenica bi trebalo da bude bela, bez belega i telesnog nedostatka, a peče se na Badnji dan i uveče se unosi u kuću. Od pečenice za Božić domaćin prvo seče levu plećku, u nekim krajevima i glavu, deo od rebara i srce. Srce se iseče na onoliko delova koliko ima ukućana i svaki član porodice prvo pojede parče srca. Negde se u pečenicu stavljaju jabuka i beli luk i to svi ukućani uzimaju pre ručka. 
Kako peći prase?
Prase se natakne na ražanj i čvrsto veže žicom. U unutrašnju stranu praseta se sipa so. Pod svaku plećku praseta od oko 25 kilograma stave se do dve kašike soli, koja će se kako se prase peče razlivati i natopiti sve meso. Za loženje koristite bagremovo drvo, a izbegavajte drva koja sporo gore i stare daske. Zasecite pečenje između plećki da vidite da li je gotovo - ukoliko je tu pečeno, sve je pečeno. Za tri do tri i po sata prase je gotovo. Pustite ga oko 30 minuta da se iscedi i ohladi, pa ga secite.
 Slične vesti

VUK JANJUŠ NAJBRŽE DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA

20 Jan 2020, 13:22

SA BLAGOSLOVOM NJEGOVOG PREOSVEŠTENSTVA EPISKOPA BRANIČEVSKOG GOSPODINA IGNATIJA, POD POKROVITELJSTVOM SRPSKE PRAVOSLAVNE…

DANAS JE VELIKI PRAZNIK - SVETA PETKA: Evo kakva su verovanja i običaji

27 Oct 2019, 9:58

Srpska pravoslavna crkva slavi danas veliki praznik posvećen Svetoj Petki - Prepodobnoj mati Paraskevi, zaštitnici…

Danas je VIDOVDAN

28 Jun 2019, 10:43

Danas je Vidovdan, veliki crkveni dan, jedan od najvažnijih istorijskih datuma za Srbe, ali i dan za koji se vezuju mnoga…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSAOPŠTENJE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Po nalogu Štaba za vanredne situacije Grada Požarevca, JKP Komunalne službe obezbedile su…

1 Apr 2020, 13:30

ZdravljeŠta uzrokuje probleme sa varenjem…

Problemi sa varenjem simptomi su modernog doba, a skoro da nema osobe koja barem nekoliko…

1 Apr 2020, 13:19

DruštvoRAD KOMUNALNE SLUŽBE U POŽAREVCU

Javno komunalno preduzeće Komunalne službe Požarevac je uvrstilo u svoje aktivnosti i dezinfekciju…

1 Apr 2020, 13:18

Kursna lista