Pred vladom najteži zadatak - javna preduzeća
   28 Feb 2018, 12:27        RTV    Maja Kostić


Pred vladom najteži zadatak - javna preduzeća

Posle fiskalne konsolidacije, koja je stabilizovala makroekonomsko stanje, ključno je povećanje nivoa javnih investicija, ukazuje predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.

Srbiji je, kaže, potreban značajniji rast BDP od preko 4,5 procenata, jer su investicije i rast međusobno povezani, ocenjuje Vlahović uoči 25. Kopaonik biznis foruma, a odgovarajući na glavno pitanje ovogodišnjeg Foruma "Šta posle fiskalne konsolidacije: Kako fiskalnu stabilnost merama ekonomske politike pretvoriti u održiv rast i razvoj?".

Pred vladom je stoga, smatra predsednik SES-a, najteži zadatak - restrukuriranje i delimična privatizacija javnih preduzeća i rad na efikasnosti državne administracije.

"Fiskalna konsolidacija je stabilizovala makroekonomsko stanje u Srbiji i zaista su učinjeni ogromni rezultati u protekle tri godine", ističe Vlahović i podseća da je 2014. godine budžetski deficit bio više od šest procenata BDP-a i da je imao rast "sa pikom" koji je te godine iznosio 72 odsto BDP-a.

"Pretila je kriza likvidnosti za čitavu zemlju", ističe Vlahović.

Upravo je, kaže, konsolidacija zasnovana na štednji dala rezultate, a to je prema njegovoj oceni, potvrđeno u 2017. godini, kako kaže, činjenicom da je prvi put posle deset godina ostvaren budžetski suficit i da je javni dug smanjen za više od 10 procentnih poena u odnosu na kraj 2016. godine.

"Ali, s druge strane, podbacilo se kada je u pitanju planirani rast. Rast je planiran na nivou od tri procenta, a ostvaren je manji od 1,9 odsto u 2017. godini", podseća Vlahović.
Objašnjava da su uzroci manjeg rasta, delimično, kako se to inače objašnjava, loši meterorološki uslovi, hladna zima, i suša, koja je pre svega pogodila poljoprivrednu proizvodnju.

"Radi se i o postojanju fundamentalnih slabosti u privredi u celini, a to znači da je najteži posao tek pred nama. Posao koji će na kraju imati uticaj, ukoliko se uspešno završi, na povećanje ukupnih investicija", smatra predsednik SES-a.

Kada je reč o stranim investicijama, mišljenja je da treba biti zadovoljan sa 2,4 milijarde evra, koliko su iznosile u protekloj godini.

"Ali, kapitalne, državne investicije su na niskom nivou i dalje značajno niže od onoga što je planirano. I dalje postoji fiskalni prostor ili, prevedeno, para ima, ali nema sposobnosti da se taj planirani novac za kapitalne investicije utroši", napominje Vlahović.
Na pitanje šta je potrebno da se zbog toga uradi, kaže da treba raditi na podizanju institucionalnih kapaciteta države.

"Mora se završiti restrukturiranje i delimična privatizacija javnih preduzeća da bi se ona osposobila za novi investicioni ciklus. Ovakva kakva su danas, ne mogu da realizuju ni zamenske investicije. To je jedan ogromni deo privrede. Vlasnički posmatrano, sa aspekta imovine, čini više od 30 procenata", navodi Vlahović.Slične vesti

Šta znači Putinov potpis na protokole o restrukturiranju dugova Srbije

13 Jun 2024, 10:21

Odluka ruskog predsednika da potpiše zakon o ratifikaciji četiri protokola koji stvaraju pravni osnov za restrukturiranje…

5 načina kako popraviti loše poslovanje

8 Nov 2023, 9:38

Svako poslovanje je dinamično i sa sobom nosi mnoge izazove. Loši periodi su sastavni deo poslovanja, ali važno je…

Kako do bolje saradnje u regionu - preko Otvorenog Balkana ili Berlinskog procesa

11 Jul 2023, 11:11

Premijer Albanije Edi Rama je početkom juna otvorio pitanje opstanka Otvorenog Balkana. Stefan Vladisavljev, programski…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

EkonomijaČadež: Srbija postaje jedna od…

Povodom proizvodnja električne "pande" koja počinje u Kragujevcu, predsednik Privredne…

22 Jul 2024, 12:27

Kursna lista