Pozorišta se prilagođavaju merama-neka su zaključana, dok se druga snalaze na različite načine
   8 Dec 2020, 9:44    Beograd    RTS    Elena Marjanović


Pozorišta se prilagođavaju merama-neka su zaključana, dok se druga snalaze na različite načine

Pooštrenim merama republičkog Kriznog štaba pozorištima je ograničeno radno vreme do 17 sati, uključujući i vikend. Situacija je u teatrima širom Srbije različita. Jedni se odlučuju za repertoar namenjen deci, drugi pokušavaju da publiku vikendom naviknu na matine, dok je većina pozorišta, do daljnjeg, zaključala vrata.

Umesto ustaljenog termina subotom u podne, zbog ograničenog broja gledalaca, dečje predstave u Kruševačkom pozorištu igraju se češće vikendom.
  Gledaoci ističu da nose maske i dezinfikuju ruke, i smatraju da je dolazak u pozorište bezbedan. Svetlana Đurđević, pi-ar Kruševačkog pozorišta, kaže da su otkazali sve večernje predstave. "Nema smisla da večernje predstave igramo u bilo kom terminu preko dana, ali nismo otkazali rad na novoj predstavi. Krenuli smo onlajn", navodi Đurđevićeva. Nišlije su pre dvadesetak dana odustale od objavljivanja mesečnog, a potom i od nedeljnog repertoara. Prilagođavaju se novonastaloj situaciji. Prvi pokušaj da odigraju predstavu u subotnjem podnevnom terminu, zbog slabog odziva publike, propao je. Spasoje Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu, ukazuje da je pauza od mesec dana očigledno poremetila rad i da očigledno postoji nelagoda kako se ponašati u nekom novom prostoru, u nekom novom terminu i u nekim novim uslovima. Predstave "Knjaževsko-srpskog teatra" mogu se gledati onlajn i u okviru programa gradske televizije.

Pozorišta u Kragujevcu, Šapcu i Vranju neće raditi do polovine decembra

Zbog teške epidemijske situacije pozorište u Kragujevcu neće raditi do polovine decembra, kao ni u Šapcu i Vranju. Jasmina Stošić, pi-ar pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja kaže da su predstave u mislima i da je početak realizacije već krenuo, ali da će dok ne prođu dve nedelje morati da obustave i takvu vrstu aktivnosti. Milena Minja Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta seća se da su tokom prvog zatvaranja svi govorili "dajte nam da igramo, dajte nam da igramo". "Država je rekla evo, igrajte, ali sada i sami vidimo da pravimo dva koraka i udaramo u zid. I ono što bi bila velika pomoć i jeste ono što je država u tim merama i obećala, a to je da se glumci, članovi ansambla i izvođači redovno testiraju o trošku države", smatra Bogavac. Besplatna redovna testiranja, zahvaljujući dogovoru gradskih struktura i medicinskih ustanova, omogućena su ansamblima, pa i zaposlenima u Kruševcu, Nišu i Vršcu. Radi bezbednosti publike i glumaca, koji su u najvećem riziku.



Slične vesti

Svetski dan pozorišta: Umetnost je mir

27 Mar 2024, 10:47

Svaka osoba je jedinstvena, posebna a opet ista kao i svi ostali. Naš vidljivi, spoljašnji izgled drugačiji…

Aleksandar Tadić pobednik 20. Amaterskih svečanosti "Milivojev štap i šešir"

4 Mar 2024, 12:17

Spuštena je zavesa na 20. Amaterske svečanosti „Milivojev štap i šešir“. Među šest…

Ljubitelji pozorišta u Kučevu uživali u pozorišnoj predstavi Komedija zabune pozorišta Slavija iz Beograda

2 Feb 2024, 12:28

U prepunoj sali Centra za kulturu „Dragan Kecman“ u Kučevu  ljubitelji pozorišta imali su priliku…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista