POZORIŠNA PREDSTAVA ISTOČNI ANĐEO OTVORILA 14 FESTIVAL TRUBA MIROSLAVA MILETA MATUŠICA U KUČEVU
   25 Jul 2019, 14:45    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


POZORIŠNA PREDSTAVA ISTOČNI ANĐEO OTVORILA 14 FESTIVAL TRUBA MIROSLAVA MILETA MATUŠICA U KUČEVU

Od ponedeljka 22.pa do petka 26.-og ovog meseca u KUčevu se održava 14 Festival ,,Truba Miroslava Mileta Matušića’’u spomen na čuvenog homoljskog trubača, koji je, iako samouk, važio za cara trube. Festival,,Truba Miroslava Mileta Matušić'', pokrenut je 2006. godine, ranije je bio sastavni deo,,Homoljskih motiv'', ali se od 2015. godine održava kao samostalna manifestacija. Koncert ovogodišnjih učesnika biće izveden poslednjeg dana, na letnjoj pozornici ispred Centra za kulturu.

U pratećem programu  predstavljaće  izložba fotografija Vladimira Petrovića i izložba crteža Emilije Teofilović,  predstava „Istočni anđeo“ i film „Pusti me da nađem srcu lek“ Miloša Čolića, kao i koncert Velizara Matušića i prijatelja.
Oovaj festival koji se organizuje  ima za cilj da dugo traje i čuva uspomenu na Mileta Matušića. Za  trubu, Matušić je bio nešto drugo, nikome sličan, bio je stvarno najbolji pa su ga i sami trubači za života prozvali „Car trube“. Uzdigao je i proslavio Kučevo,Pozorišnom predstavom ,, Istočni anđe0’’ u ponedeljak, 22.jula 2019.  u 20.30 časova u Velikoj sali Centra za kulturu u Kučevu počeo 14.festival "Truba Miroslava Mileta Matušića"Predstava "Istočni anđeo"u režiji Dragoslava Ilića I u  kojoj su nastupili glumci Ljiljana Stjepanović,Ljiljana Lašić I Stevan Piale.

U predstavi se govori o  propaloj operskoj diva,koju su sin i snaja isterali iz kuće ,živi u parku,gde sreće mladog radnika gradske čistoće (Roma ).Naravno,tu je i Anđeo čuvar ,čija je ambicija da odleprša na zapad,jer mu je dosta Balkana. Kako život može da spoji dva razlicita sveta, koliko malo pažnje i ljubavi treba da budemo srećni i ostvarimo svoj san.Duhovita,a opet ozbiljna priča o nama,našim težnjama, životima i problemima, uz pesmu Ljiljane Stjepanović, osigurao je  dobar provod i uživanje u predstavi. Svi hoće u Evropu! Da li će sa nama,ako nas prime,poći i naši anđeli cuvari? Dosta im je Balkana. Da li je Kraljević Marko hteo u Evropu,a Knez Mihailo? Da li će Srbi i Romi stići do Evrope? Sve odgovore saznali smo u ovom komadu uz mnogo smeha i poneku suzu.
Drugog dana 14.festivala „Truba Miroslava Mileta Matušića“, u utorak, 23.jula.u Holu Centra za kulturu u Kučevu  otvorena je  izložba fotografija , autora  Vladimira Petrovića.

Izložbu je otvorila direktorka Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’Jasmina Blagojević koja je istakla  da izložba nosi simboličan naziv „ Homolje van fokusa’’. I ovaj ciklus fotografija nastao je prilikom etnoloških istraživanja koja su sprovedena, pod okriljem Centra za kulturu, u aprilu i maju prošle godine a prilikom kojih je Vladimir Petrović beležio dokumentarnom fotografijom čitav proces istraživanja. Vladimirov talenat za fotografisanje doprineo je da pored dokumentarne vrednosti fotografije  dobiju i umetničku dimenziju. Lica ljudi i predeli koji većini nas nisu vidljivi i primetni jer su fotografisani u nekim od najudaljenijih naselja  Opštine Kučevo.    Samo retki  i dalje vode i istrajavaju u svojoj borbi sa  vetrenjačama, razotkrivajući pokriveno. Vodeći borbu koju ne mogu ni dobiti ni izgubiti a Vladimir je jedan od njih."naglasila je Blagojević

      Homolje van fokusa predsatvlja trag u vremenu ljudi, koji žive  potpuno skrajnuti iz fokusa javnosti , i sela koja postaju gotovo nenaseljena zbog velike migracije stanovništva u gradove i zbog odlaska na privremeni rad u inostranstvo a taj trend traje već nekoliko decenija unazad i na žalost ne zaustavlja se. Izložba će biti otvorena  do 01.septembra ove godine.

Posle otvaranja izložbe iste večeri održana je I projekcija domaćeg igranog kratkometražnog filma "Pusti me da nađem srcu lek", autora Miloša Čolića.Glavne uloge u ovoj ljubavoj drami koja traje 45 minuta tumače Mirjana Karanović i Vučić Perović.

Pusti me da nađem srcu lek je Čolićev diplomski film na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, na katedri za filmsku i TV režiju. Snimljen je za 10 dana na lokacijama Velikog Gradišta, Golupca i okolnih sela.

Miloš Čolić je rodom iz tog kraja i uvek su ga intrigirale priče o vlaškoj magiji i sličnim verovanjima koja su zastupljena u tom kraju Srbije.
Sinoć trećeg dana 14. Festivala "Truba Miroslava Mileta Matušića", na gradskom trgu u Kučevu održan je koncert Velizara Matušića sa prijateljima,a večeras na programu je I koncert Ljube Stankovića,pobednika takmičenja ,,Pinkove zvezdice’’ koji će se održati na platou ispred Centra za kulturu sa početkom u 20,30 sati.
Lj.Nastasijević
Izvor:Centar za kulturu(portal e-kučevoSlične vesti

IV FESTIVAL DUHOVNE I SVETOVNE MUZIKE U CRKVI SVETE PETKE

19 Oct 2019, 11:32

U NEDELJU 20. OKTOBRA SA POČETKOM U 19 ČASOVA U CRKVI SVETE PETKE U POŽAREVCU ODRŽAĆE SE 4. FESTIVAL DIHOVNE I SVETOVNE…

U MALOM CRNIĆU SVEČANO OTVOREN 48. FEDRAS

15 Oct 2019, 16:35

NAKON SVEČANE SEDNICE NA PLATOU SPOMEN PARKA SVEČANO JE OTVOREN 48.FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA SELA SRBIJE. FESTIVAL JE …

POCINJE 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

29 Aug 2019, 15:41

U Velikom Gradištu, od nedelje 1. pa do petka  6. septembra, održaće se 11. Filmski festival “Silafest“. I ove godine posetioce…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaVUČIĆ SA GENERALNIM TUŽIOCEM RUSKE…

Saradnja Srbije i Ruske Federacije u oblasti pravosuđa beleži uzlazni trend, rečeno je na…

15 Nov 2019, 14:51

DruštvoJAVNA RASPRAVA O PROMENI STATUTA…

U opštini Golubac u toku je javna rasprava na osnovu Odluke o promeni Statuta opštine…

15 Nov 2019, 14:35

DruštvoU POŽAREVCU UHAPŠEN MLADIĆ ZBOG…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su S. M. (1987) iz…

15 Nov 2019, 14:34

Kursna lista