Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu
   4 Dec 2023, 13:36    Požarevac    SATTV, Grad Požarevac    Marija Vajner


Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije, Jelena M. Ilić, profesor razredne nastave i Kulturno-umetničko društvo „Mladost“, Poljana.
 
Žiri je radio u sastavu Vera Zarić Mitrović, direktor Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, Ljiljana Dabić, upravnik Fondacije Milenin dom, Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac i Galina Pavlenko Perić, direktor Centra za kulturu Požarevac.
 
Mr Slavomir Bata Radovanović (1953.), iz Požarevca, završio je Matematičku gimnaziju i Tehnološki fakultet u Beogradu, na kome je i magistrirao.
 
Dugi niz godina bavio se muzikom i to najpre u požarevačkoj grupi „Marke“, a zatim u mnogim grupama, među kojima „Pepel in kri“ (predstavljala Jugoslaviju na takmičenju Pesma evrovizije) i „Zebra“ , sa kojom je snimio album u Londonu, a zatim još dva albuma za RTV Beograd. Svirao je sa mnogim poznatim muzičarima i bio u bendovima koji su pratili Slađanu Milošević i Beti Đorđević. Sa Lazom Ristovskim izabran je da pohađa akademiju za hemond orguljaše u Hamburgu.
 
Krajem osamdesetih osniva bend „Kao Bang“, koji izdaje album za izdavačku kuću Diskos. Godine 1994. osniva klub „KB“, koji po bendu dobija ime, sa idejom da promoviše i pravi programe alternativne urbane kulture. Tokom godina u klubu su organizovani koncerti, promocije knjiga i likovne izložbe mnogih stvaralaca. U klubu KB koncerte su imale grupe iz Engleske, Škotske, Irske, Njujorka, Kalifornije, Izraela, Rusije, Ukrajine, Australije, Švedske, Danske, Holandije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i mnogih drugih država. Svoje nastupe u ovom klubu imali su svi značajni bendovi domaće i regionalne rok scene: Van Gog, Disciplina kičme, Električni orgazam, Hladno pivo, SARS, Brkovi, Psihomodopop i mnogi drugi. Organizovao je  Međunarodni festival alternativne kulture Refrakt. Reportažu o klubu napravio je i britanski kanal BBC World.
 
Takođe je i komponovao i svirao numere za takmičenje „Igrice bez granica“ za decu predškolskog i školskog uzrasta u našem gradu.
 
Svojim predanim radom omogućio je da građani Požarevca uživaju u umetničkom i muzičkom izrazu izvođača iz celog sveta. Dao je doprinos stvaranju i negovanju rok kulture Grada Požarevca i nemerljivu podršku afirmaciji lokalnih grupa i bendova.
 
Jelena M. Ilić – Lela (1973.),  profesor razredne nastave iz Požarevca, obrazovanje je sticala u OŠ „D.  Obradović“, gde i sada radi, Gimnaziji, Pedagoškoj akademiji u Beogradu i na Učiteljskom fakultetu u Vranju.
 
Od školskih dana učestvuje u manifestacijama negovanja kulture sećanja: Pripremala je i realizovala akademije povodom obeležavanja Dana JNA,  te je dobitnik  Zahvalnice Vojske Jugoslavije, u manifestacijama povodom Oslobođenja Požarevca,  Dana borca i programima za učesnike NOB-a. Godine 1999. ispred 1.500 učenika i prosvetnih radnika Grada Požarevca govori na protestvnom skupu protiv NATO bombardovanja, a kao član ženske reprezentacije SR Jugoslavije u bilijaru, učestvuje u takmičenju „Sportom protiv nasilja“. Ove, 2023. godine, sa Udruženjem potomaka ratnika 1912 – 1920, kao član delegacije učenika i nastavnika Grada Požarevca, učestvuje  u zvaničnoj ceremoniji  obeležavanja 107 godina iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido, kao i 105 godina proboja Solunskog fronta.
 
Dugogodišnji je voditelj mnogobrojnih manifestacija u gradu. Povodom LJKI, u ulozi Milene Pavlović Barili, učesnik je defilea nekoliko godina.  U periodu 1991-2012. bila je  asistent u Plesnoj školi „Bolero“ rukovodeći radom učenika mlađeg uzrasta asistirajući u radu sa polaznicima škole plesa za odrasle. Pripremala je koreografije učenika za Požarevački karneval. Za svoje koreografije na festivalskim priredbama višestruko je nagrađivana.
 
U periodu 1991- 2004. svoju ljubav prema poeziji i kazivanju stihova iskazuje kao član „Teatra poezije“, u okviru Centra za kulturu Požarevac,  nastupajući  širom Srbije. Omaž Teatra poezije posvećen Sergeju Jesenjinu, izveden je i u Ruskom domu, u Beogradu.

Nekadašnji je rukovodilac sekcije besedništva u školi, čiji su polaznici osvajali  prva mesta na takmičenju. Petnaest godina rukovodi radom recitatorske sekcije u svojoj školi. Od 2014. godine je saradnik Kulturno-prosvetne zajednice za organizaciju i realizaciju Opštinske smotre recitatora i stalni član žirija, a na Okružnom takmičenju u Žagubici 2017. godine bila je predstavnik opštine Požarevac. Takođe, bila je član žirija Amaterskih glumačkih svečanosti.
 
Dobitnik je Zahvalnice škole i Priznanja Grada Požarevca povodom Dana radnika u obrazovanju 2020. godine za ostvarene izuzetne rezultate u vaspitno-obrazovnom radu.
 
Kulturno-umetničko društvo „Mladost“ iz Poljane, osnovano je 1933. godine, a u kontinuitetu aktivno radi od 2001. godine.
 
Danas broji 80 članova okupljenih u tri selekcije igrača, kao i 30 članova etno sekcije. Sve probe društvo obavlja u prostorijama Doma Kuture u Poljani, a u velikoj sali se organizuju koncerti.
 
KUD aktivno gostuje u  inostranstvu i sarađuje sa dijasporom, gostuje u Republici Srpskoj, Grčkoj, Bugarskoj. Stalni je učesnik Balkan Folk festa koji se održava u Bugarskoj. KUD „Mladost“ organizuje koncerte u saradnji sa drugim KUD-ovima i institucijama, kao i humanitarne koncerte, kad god se ukaže potreba, negujući kroz sve ove aktivnosti kod mladih kulturu saradnje i brige o drugima.
 
Manifestacije važne za KUD su Sestroljinski dani Preobraženja i Uskrašnji etno festival.Sestroljinski dani Preobraženja prvi put su održani  2001. godine i proslavljaju se 18. i 19. avgusta svake godine. Etno sekcija KUD-a je jedan od organizatora i realizatora ove manifestacije.
 
Uskršnji etno festival je međunarodna manifestacija koja se održava od 2004. godine tradicionalno na drugi dan Uskrsa. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije, običaja i kulturnog nasleđa našeg naroda, kao i nacionalnog indetiteta. Ovo je jedina manifestacija koju organizuje Turistička organizacija grada Požarevca, a koja je smeštena van urbanog dela grada.
 
KUD „Mladost“ je dobitnik velikog broja priznanja i pehara, a poslednji veliki uspeh je osvojeno prvo mesto na Međunarodnom festivalu folklora, održanom ove godine  u San Remu.
 Slične vesti

U Kučevu održani 56. Homoljski motivi: Tradicija dostojna poštovanja

4 Jun 2024, 21:40

Više od hiljadu učesnika ovogodišnjih  56. „Homoljskih motiva“ iz 30-tak opština i…

U Kučevu otvorena Etno kolonija vlaškog veza-štampujit

31 May 2024, 14:48

U Kučevu su u sredu počeli 56. „Homoljski motivi”, jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva…

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista