Poziv za IPARD 3 otvara se u januaru
   21 Dec 2023, 11:14    Beograd    agronews    Elena Marjanović


Poziv za IPARD 3 otvara se u januaru

Prvi javni poziv iz IPARD 3 programa trebalo bi da bude raspisan u januaru 2024. godine, Prema ranijim najavama, najpre će biti raspisan poziv za nabavku novih traktora, a potom i poziv za izgradnju i opremanje objekata (farmi, hladnjača, skladišta…), podizanje voćnjaka, plastenika, nabavku mehanizacije.. Reč je o pozivima iz Mere 1 IPARD 3 programa, koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.


Prvi javni poziv iz IPARD 3 programa trebalo bi da bude raspisan u januaru 2024. godine, rekla je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Milica Đurđević, koja je predsedavala sednicom IPARD 3 odbora za praćenje, održanoj u Privrednoj komori Srbije

Đurđević je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da ulaže velike napore kako bi sredstva iz IPARD fonda dospela do krajnjih korisnika i kako bi se postigao cilj i svrha IPARD programa, a to je podrška poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kao i stanovništvu ruralnih područja u Republici Srbiji, da postepeno povećavaju svoje kapacitete i potencijale, ali i modernizuju i unaprede svoju proizvodnju. Do polovine decembra u okviru IPARD 2 programskog cikusa odobreno je ukupno 1.537 projekata sa oko 146,1 miliona evra podrške EU. Isplaćena su 1.002 projekta sa oko 68,8 miliona evra podrške iz EU budžeta.


– U okviru IPARD 3 programa nastavljamo sa sprovođenjem mera namenjenih podršci razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma, koje će biti proširene na nove sektore. Polovinom januara 2024. godine očekuju se i prvi javni poziv u okviru IPARD 3 ciklusa, najpre za Meru 1, gde postoji najveće interesovanje korisnika, a onda i za ostale mere – zaključila je ona.


Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Sanja Danilović je u izjavi Tanjugu najavila da je u okviru IPARD 2 programa ostvarena visoka stopa odobravanja projekata, i da je do sada kroz ovaj program podsticaja, poljoprivrednicima isplaćeno 30 miliona evra.


”Dobra vest jeste da u ovom trenutku postoji i zvanično odobrenje Evropske komisije da se i u sledećoj godini nastavi sa isplatom sredstava iz EU budžeta. A što se tiče novog IPARD 3 programskog perioda, mi smo uputili zahtev Evropskoj komisiji za odobravanje reakreditacije već postojećih mera i dobili smo pozitivan odgovor i uveliko radimo na pripremi prvog javnog poziva koji planiramo da raspišemo već u januaru 2024. godine“, rekla je Danilovićeva.


Prema ranijim najavama, najpre će biti raspisan poziv za nabavku novih traktora, a potom i poziv za izgradnju i opremanje objekata (farmi, hladnjača, skladišta…), podizanje voćnjaka, plastenika, nabavku mehanizacije.. Reč je o pozivima iz Mere 1 IPARD 3 programa, koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Članovi Odbora za praćenje IPARD-a juče su, kako saopštava Ministarstvo poljoprivrede, razmatrali ostvarene rezultate i napredak u sprovođenju IPARD 2 programa i planove za sprovođenje IPARD 3 programskog ciklusa. Đurđević naglasila je da je do polovine decembra u okviru IPARD 2 programskog cikusa odobreno ukupno 1.537 projekata sa oko 146,1 miliona evra podrške EU. Isplaćena su 1.002 projekta sa oko 68,8 miliona evra podrške iz budžeta EU.


Ona je dodala da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da ulaže velike napore kako bi sredstva iz IPARD fonda dospela do krajnjih korisnika i kako bi se postigao cilj i svrha IPARD programa, a to je podrška poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kao i stanovništvu ruralnih područja u Republici Srbiji, da postepeno povećavaju svoje kapacitete i potencijale, ali i modernizuju i unaprede svoju proizvodnju. ”U okviru IPARD 3 programa nastavljamo sa sprovođenjem mera namenjenih podršci razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma, koje će biti proširene na nove sektore. Polovinom januara 2024. godine očekuju se i prvi javni poziv u okviru IPARD 3 ciklusa, najpre za Meru 1, gde postoji najveće interesovanje korisnika, a onda i za ostale mere“, zaključila je ona.Slične vesti

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče

15 Apr 2024, 11:34

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za agrarna plaćanja

Isplata…

Raspisan prvi IPARD 3 poziv za izgradnju i opremanje objekata i podizanje proizvodnih i matičnih zasada

27 Feb 2024, 10:16

Raspisan je prvi javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku…

Tanasković: Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivu

13 Feb 2024, 10:02

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da do sada Uprava za agrarna plaćanja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 17. april 2024.

SRBIJA: U sredu znatno hladnije u svim krajevima, a dnevna temperatura…

16 Apr 2024, 12:48

DruštvoGolubačka tvrđava predstavlja…

Tvrđava “Golubaki grad” priprema izložbu izložbu "Sveti ratnici u srpskom…

16 Apr 2024, 12:34

EkonomijaIzdate građevinske dozvole, februar…

U februaru 2024. izdato je 1 797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od…

16 Apr 2024, 12:28

Kursna lista