Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije, investitori zainteresovani za nove projekte
   16 Sep 2021, 9:28    Beograd    rts    Elena Marjanović


Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije, investitori zainteresovani za nove projekte

Srbija je ove godine krenula na put energetske tranzicije. "Zelenom agendom" predviđeno je da do 2040. godine 40 odsto električne i toplotne energije proizvodimo iz obnovljivih izvora, a do polovine veka više od 50 procenata. Nadležni poručuju da "Zelena agenda" ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, već pokretanje potpuno druge strukture ekonomije i nova radna mesta.


Srpska "Zelena agenda" predviđa 17 milijardi evra ulaganja u rudarstvo i energetiku. Nadležni tvrde - trećina iznosa ide za gradnju postrojenja obnovljivih izvora energije, počev od iduće godine. Kroz subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela u taj posao uključene su i lokalne samouprave i građani.

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da "Zelena agenda" ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, već pokretanje potpuno druge strukture ekonomije i nova radna mesta.
"Srbija će graditi velike solarne elektrane, velike elektrane na vetar, velike hidro-reverzibilne elektrane. Mi ćemo učiniti sve da minimum 10 posto krovova u Srbiji bude pokriveno solarnim panelima", poručuje Mihajlovićeva.

Za "zeleni zaokret" našoj zemlji iz Evropske unije stiže pozitivna ocena. Kažu da je ceo svet u procesu dekarbonizacije, a u Uniji na primer trenutno termoelktrane, kao naveći zagađivači, plaćaju 65 evra po toni emisije ugljen dioksida.

Direktor Energetske zajednice Janez Kopač ističe da se ugalj kao energent napušta, a da su jedina alternativa obnovljivi izvori energije.

"I drago mi je da je to u Srbiji sada stvarno centralna tema. Sve ide u pravom smeru i jedino još fali cena za emisiju ugljen-dioksida. Emisija mora biti na neki način oporezovana", smatra Kopač.
Gregor Zjelinski iz EBRD-a ocenjuje da su reforme koje Srbija sprovodi u energetskoj tranziciji dobar primer prelaska na zelenu energiju, jer se mora ići samo putem koji je održiv.
Iz Udruženja "Obnovljivi izvori energije Srbije" potvrdili su da je interesovanje investitora za ulaganja veliko i da su spremni i novi projekti gradnje vetroparkova i solarnih elektrana.Slične vesti

Mihajlovićeva u Varšavi: Energetika najveći potencijal za nove investicije

24 Sep 2021, 10:30

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je po završetku konferencije…

Nastavljena saradnja Grad Požarevac - NIS

12 Jun 2021, 13:32

Grad Požarevac, kao jedna od 12 lokalnih samouprava potpisao je Memorandum o saradnji  kompanija NIS.

U želji da…

Zaštita životne sredine skupa, ali ništa nije skuplje od ljudskih života

26 Apr 2021, 13:44

Zaštitom životne sredine treba da se bavimo na najodgovorniji način - bez manipulacija - i dogovorimo se šta…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio pod djstvom psihoaktivnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu isključili su iz saobraćaja…

18 Oct 2021, 17:07

HronikaRazbojištvo u Kostolcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, efikasnom akcijom, uhapsili…

18 Oct 2021, 17:04

SportOdbojkaši "Mladog radnika"…

U okviru Kup-a Srbije, u utorak 19. oktobra snage će na terenu Sportskog centra Požarevac…

18 Oct 2021, 14:10

Kursna lista