Požarevac za 5 godina dodelio preko 2 000 auto sedišta
   10 Jul 2021, 14:05    Požarevac    SAT TV    Marija Topalović


Požarevac za 5 godina dodelio preko 2 000 auto sedišta

Grad Požarevac i Savet za bezbednost saobraćaja Grada nastavljaju akciju podele auto sedišta za decu. Nakon edukativnog predavanja za roditelje u Maloj sali Centra za kulturu, roditeljima su dodeljena auto sedišta.Cilj edukacije je da se roditelji upoznaju zašto su auto sedišta za decu neophodna da se koriste i šta je to što će u saobraćaju spasiti živote. Što se bezbednosti u saobraćaju tiče, pored auto sedišta čija je dodela počela krajem 2016.godine (do sada je uručeno preko 2000 sedišta) Grad Požarevac je takođe uložio i u ugradnju brzinometara (upozorenja prekoračenja brzine), sanaciju trotoara širom grada i opremu za saobraćajnu policiju, kazao je Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca.
Marijana Jovanović, diplomirani inženjer saobraćaja, kao neko ko se bavi saobraćajnim veštačenjem je praktičnim primerom objasnila roditeljima kako se pravilno koristi auto sedište. Jovanović je istakla značaj pravilnog postavljanja sedišta koje spasava život jer je prilikom sudara nemoguće sopstvenom snagom zaštititi dete. U 2019-oj godini u Srbiji je u saobraćaju poginulo desetoro dece od koji su sedmoro bili putnici sa svojim roditeljima i imali su sedišta ali nisu bila postavljena kako treba. Pojas je jedan od najvažnijih delova bezbednosti ali on takođe može biti smrtan po nas u koliko ga ne koristimo na pravilan način.

Najvažnije da znamo je da se za decu koja imaju do 10 kg sedište postavlja u suprotnom smeru od kretanja automobila, drugi važan detalj je da se dete čvrsto veže pojasom i da gornji kajiš bude u ravni ramena a donji u ravni kukova i kako se sedište pravilno postavlja u automobil. O ovome i o mnogim drugim važnim detaljima roditelji su naučili kroz ovu edukaciju.

Nakon predavanja, Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca i Dragan Stanojević Šumar, zamenik predsednika saveta za bezbednost saobraćaja dodelili su roditeljima sedišta u holu Centra za kulturu Požarevac.
 Slične vesti

Poznati dobitnici Oktobarskih nagrada

11 Oct 2021, 9:43

Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja Grada Požarevca, doneo je Odluku o dodeli nagrada i povelje Grada Požarevca.

Nešto više od 14 miliona dinara za projekte nevladinih organizacija

29 Jul 2021, 13:39

Grad Požarevac je na svoj sajtu objavio predlog liste za finasiranje i sufinasiranje projekata nevladinih organizacija i…

Od večeras korzo u centru grada

14 May 2021, 13:37

Gradsko veće Grada Požarevca donelo je odluku o određivanju privremene pešačke zone u ulicama Tabačka Čaršija,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio pod djstvom psihoaktivnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu isključili su iz saobraćaja…

18 Oct 2021, 17:07

HronikaRazbojištvo u Kostolcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, efikasnom akcijom, uhapsili…

18 Oct 2021, 17:04

SportOdbojkaši "Mladog radnika"…

U okviru Kup-a Srbije, u utorak 19. oktobra snage će na terenu Sportskog centra Požarevac…

18 Oct 2021, 14:10

Kursna lista