Požarevac sa svim detaljima iz prošlosti. Dostupan i u digitalnoj formi!
   6 Jun 2017, 12:51    Požarevac    Arhiv Požarevac    Saša Aćimović


Požarevac sa svim detaljima iz prošlosti. Dostupan i u digitalnoj formi!

Tragovi prošlosti su svuda oko nas. Svaka šetnja ulicama Požarevca za njegove građane znači susret sa prošlošću koju ne poznajemo ili je vrlo malo poznajemo. Arhivi su ti koji nas opominju na krhkost i prolaznost svega što radimo i gradimo, ali arhivi istovremeno, čuvaju sećanje, čuvaju našu prošlost. Zato, iako uvek skrajnuti, često neprimetni, neshvaćeni, tihi, arhivi su važan činilac svakog društva. Arhivi nas upoznaju sa našom prošlošću, daju nam odgovore na pitanja kada i kako, ko smo, kakvi smo. Istorija kao nauku često posmatramo kao nauku koja se  bavi  istraživanjem  velikih,  često  ratnih tema, sukobima, njihovim uzrocima i posledicama. Međutim, istorija je mnogo više, istorija je naša prošlost, običan život svakog od nas, svi smo  deo istorije, naši životi su istorija u malom. Kako su naši preci živeli, rasli, odevali se, hranili, stanovali, sve je to uticalo na istoriju, odnosno na sve to je istorija uticala. To je povratni odnos, jedno uslovljava drugo.

Ovom izložbom, ovim istraživanjem hteli smo da građanima Požarevca i Srbije približimo ne tako daleko vreme, vreme nešto kraće od jednog veka, ali vreme zaboravljeno, prekriveno velom proteklih godina i decenija. Cilj nam je bio da na primeru arhitekture, javne i  privatne,  prikažemo  kulturu  stanovanja  i življenja  stanovnika ovog grada, ali i život samog grada, njegov rast i razvoj, uspon i napre dovanje od „turske kasabe“ i palanke do grada. Takođe, pokušali smo da prikažemo i podstaknemo na razmišljanje o tome kako  se pre nešto manje od jednog veka  živelo, koje prostorije su tadašnji građani Požarevca koristili, kako su živeli određeni pripadnici našeg društva, ko je imao salon, ko posebne spavaće sobe za roditelje i decu, ko je podizao prizemne, a ko jednospratne kuće, kolika je njihova vrednost bila?
Koliko je država ulagala u Požarevac, u njegove javne građevine, škole, bolnice? Šta o njenim stanovnicima i na kraju o samoj državi govore veličina i oblik tih građevina? Kako se shvatao privatni prostor, prostor kuće i ognjišta, kakva je uloga kuhinje, dvorišta? Koliko su jaki zapadni uzori u graditeljstvu, a koliko je opstajao nacionalni stil i način gradnje, koliko su stanovnici Požarevca „građani“, a koliko sa sobom nose i odlike sredina iz kojih dolaze?

Ostatak teksta i ostale zanimljive detalje možete pogledati i pročitati klikom na link ovde.

Izvor: Istorijski Arhiv PožarevacJoš jedan od načina da putem interneta dođete do interesantnih informacija o prošlosti Požarevca sa svojom okolinom je i Digitalna Narodna biblioteka Srbije.Ostatak ove knjige možete pogledati klikom na link ovde.Slične vesti

"Zapisi - Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac"

29 Apr 2023, 10:48

Savremeni arhivi doživljavaju se kao otvorene ustanove dostupne svim korisnicima koji aktivno doprinose kulturnom životu…

Nemi, a vrlo rečiti svedoci vekova koje čuva Istorijski arhiv Požarevac

13 Apr 2023, 12:20

Već 75 godina Arhiv sakuplja neme, a, ipak, vrlo rečite svedoke vekova i čuva u amanet onih koji se još nisu rodili.…

Razvoj saobraćajne službe požarevačke železnice u Dunavskoj banovini

7 Apr 2023, 14:09

Deveti zbornik dokumenata „Razvoj saobraćajne službe Požarevačke železnice u Dunavskoj banovini 1929-1941 –…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Srbiji ima oko 60.000 pacijenata…

Za lečenje hroničnih rana koje su najčešće posledica dijabetesa i tromboze proširenih…

9 Jun 2023, 12:35

EkonomijaCrna Gora, Grčka i Turska keš…

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen…

9 Jun 2023, 12:14

ZdravljeAna Dornik o ličnoj brobi protiv…

Karcinom dojke je postao jedan od najčešćih oblika maligniteta kod žena. Godišnje…

9 Jun 2023, 11:18

Kursna lista