POŽAREVAC DOBIO SERTIFIKAT BFC SEE
   30 Oct 2019, 14:58    Požarevac    SATTV    Maja Kostić


POŽAREVAC DOBIO SERTIFIKAT BFC SEE

ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA U ZGRADI NAČELSTVA POVODOM DOBIJANJA SERTIFIKATA BUSINESS FRIENDLY CERTIFICATION SOUTH EAST EUROPE, ZA POVOLJNO POSLOVNO OKRUŽENJE na kojoj je govorio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović. Sertifikat dodeljuje NALED i nemačka agencija GIZ.
Grad Požarevac zvanično je ušao u prestižnu grupu gradova i opština u Srbiji koje su proglašene za povoljno poslovno okruženje. Dobijanjem sertifikata BFC SEE, Business Friendly Certification South East Europe koji dodeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj odnosno  NALED, Požarevac se pozicionirao na mapi Srbije kao jedan od graovova koji su najpovoljniji za razvoj privrede.
   Sertifikat je u ime grada primio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović. Sertifikati su uručeni na konferenciji posvećenoj privrednom razvoju u regionu, koja se održava u Crnoj Gori, od Bojane Bošković, predstavnika ministarstva privrede Crne Gore. Konferenciju je otvorio Duško Marković, premijer Crne Gore, a među prisutnim gostima bili su i Vlastimir Golubović, predsednik Privredne komore Crne Gore, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Republike Srbije, Ulrik Vestergard Knudsen, zamenik generalnog sekretara OECD – a i mnogi drugi.
Domaćini i sertfikaciono telo pohvalilo je rezultate Grada Požarevca i posebno istakli sledeće: „Požarevac je u proces sertifikacije ušao sa samo 30% poena, a sertifikaciju završio je sa više od 80% postignutih poena. Ovakav rezultat je dobijen zahvaljujući ljudskim resursima u Gradu Požarevcu koji su u rekordnom roku izneli proces sertifikacije, ali sigurno je da od toga ništa ne bi bilo da nije bilo razumevanja i vođenja procesa sertifikacije od strane prvog čoveka grada, gradonačelnika Grada Požarevca Baneta Spasovića“.
Tokom procesa sertifikacije koji je trajao dve godine Požarevac je morao da ispuni niz kriterijuma sa liste od 107 zahteva koji se odnose na unapređenje rada lokalne samouprave u oblastima lokalnog ekonomskog razvoja, urbanizma, rada javnih preduzeća, imovinsko pravnih odnosa, kako bi bili prilagođeni potrebama privrede. Pored toga, usvojeni su i strateški dokumenti usmereni na budući razvoj grada. Pre Požarevca, sertifikate su dobili Novi Sad, Sombor, Pančevo, Ruma, Leskovac, Pirot, Stara Pazova i Šabac. Na današnjoj konferenciji sertifikat je, uz Požarevac dobila i Ćuprija. Pomenuti gradovi su u proteklom periodu privukli značajan broj domaćih i stranih investitora. Dobijanjem sertifikata se pored stvaranja uređenog sistema u Gradskoj upravi prilagođenom privredi i olakšavanja i ubrzavanja procesa otvaranja novih firmi u velikoj meri promoviše lokalna samouprava sa svojim potencijalima za investiranje u zemlji i inostranstvu.  Program sertifikacije se pored Srbije sprovodi i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. Sertifikat poseduje 60 gradova i opština iz pomenutih zemalja, od ukupno 90 koje su pristupile procesu sertifikacije.
Za Grad Požarevac Sertifikat je kruna u kreiranju stvaranja uslova razvoja grada i stvaranja dobrog poslovnog okruženja u gradu Požarevcu.


 Slične vesti

VEĆA PRAVA I ZA RADNIKE NA POVREMENO PRIVREMENIM POSLOVIMA U GRADSKOJ UPRAVI

12 Nov 2019, 13:17

PREDSTAVNCI LOKALNE SAMOUPRAVE POTPISALI SU PREDSTAVNIKOM SINDIKATA NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR KOJI GARANTUJE VEĆA PRAVA I ZA…

NOVINE U BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI

4 Nov 2019, 12:34

BESPLATNU PRAVNU POMOĆ GRAĐANIMA SA TERITORIJE GRADA POŽAREVCA PRUŽAĆE UBUDUĆE ZAPOSLENI U GRADSKOJ UPRAVI A NA RASPOLAGGANJU…

POŽAREVAC BEZ STRUJE I VODE OD 05:45 DO 08:00 ČASOVA

1 Nov 2019, 11:03

Zbog najavljenih  radova od strane Elektrodistribucije, u nedelju 03.11.2019. na teritoriji Grada će doći do obustave…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPREDSTAVLJEN ROMAN USNULI ZMAJEVI…

U DOMU KULTURE U KOSTOLCU U PETAK 15. NOVEMBRA, KAO DEO MANIFESTACIJE NOVEMBARSKI DANI KULTURE,…

18 Nov 2019, 13:35

DruštvoKRAGUJEVAC I POŽAREVAC U HUMANOG…

U PROSTORIJAMA CRVENOG KRSTA POŽAREVAC SU GRAĐANI POŽAREVCA I KRAGUJEVCA DOBROVOLJNO SU DALI…

18 Nov 2019, 13:31

DruštvoUHAPŠEN ZBOG NANOŠENJA TEŠKIH…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi uhapsili su M. B. (1990)…

18 Nov 2019, 13:11

Kursna lista