POŽAREVAC DOBIO SERTIFIKAT BFC SEE
   30 Oct 2019, 14:58    Požarevac    SATTV    Maja Kostić


POŽAREVAC DOBIO SERTIFIKAT BFC SEE

ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA U ZGRADI NAČELSTVA POVODOM DOBIJANJA SERTIFIKATA BUSINESS FRIENDLY CERTIFICATION SOUTH EAST EUROPE, ZA POVOLJNO POSLOVNO OKRUŽENJE na kojoj je govorio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović. Sertifikat dodeljuje NALED i nemačka agencija GIZ.
Grad Požarevac zvanično je ušao u prestižnu grupu gradova i opština u Srbiji koje su proglašene za povoljno poslovno okruženje. Dobijanjem sertifikata BFC SEE, Business Friendly Certification South East Europe koji dodeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj odnosno  NALED, Požarevac se pozicionirao na mapi Srbije kao jedan od graovova koji su najpovoljniji za razvoj privrede.
   Sertifikat je u ime grada primio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović. Sertifikati su uručeni na konferenciji posvećenoj privrednom razvoju u regionu, koja se održava u Crnoj Gori, od Bojane Bošković, predstavnika ministarstva privrede Crne Gore. Konferenciju je otvorio Duško Marković, premijer Crne Gore, a među prisutnim gostima bili su i Vlastimir Golubović, predsednik Privredne komore Crne Gore, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Republike Srbije, Ulrik Vestergard Knudsen, zamenik generalnog sekretara OECD – a i mnogi drugi.
Domaćini i sertfikaciono telo pohvalilo je rezultate Grada Požarevca i posebno istakli sledeće: „Požarevac je u proces sertifikacije ušao sa samo 30% poena, a sertifikaciju završio je sa više od 80% postignutih poena. Ovakav rezultat je dobijen zahvaljujući ljudskim resursima u Gradu Požarevcu koji su u rekordnom roku izneli proces sertifikacije, ali sigurno je da od toga ništa ne bi bilo da nije bilo razumevanja i vođenja procesa sertifikacije od strane prvog čoveka grada, gradonačelnika Grada Požarevca Baneta Spasovića“.
Tokom procesa sertifikacije koji je trajao dve godine Požarevac je morao da ispuni niz kriterijuma sa liste od 107 zahteva koji se odnose na unapređenje rada lokalne samouprave u oblastima lokalnog ekonomskog razvoja, urbanizma, rada javnih preduzeća, imovinsko pravnih odnosa, kako bi bili prilagođeni potrebama privrede. Pored toga, usvojeni su i strateški dokumenti usmereni na budući razvoj grada. Pre Požarevca, sertifikate su dobili Novi Sad, Sombor, Pančevo, Ruma, Leskovac, Pirot, Stara Pazova i Šabac. Na današnjoj konferenciji sertifikat je, uz Požarevac dobila i Ćuprija. Pomenuti gradovi su u proteklom periodu privukli značajan broj domaćih i stranih investitora. Dobijanjem sertifikata se pored stvaranja uređenog sistema u Gradskoj upravi prilagođenom privredi i olakšavanja i ubrzavanja procesa otvaranja novih firmi u velikoj meri promoviše lokalna samouprava sa svojim potencijalima za investiranje u zemlji i inostranstvu.  Program sertifikacije se pored Srbije sprovodi i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. Sertifikat poseduje 60 gradova i opština iz pomenutih zemalja, od ukupno 90 koje su pristupile procesu sertifikacije.
Za Grad Požarevac Sertifikat je kruna u kreiranju stvaranja uslova razvoja grada i stvaranja dobrog poslovnog okruženja u gradu Požarevcu.


 Slične vesti

SKUP ODBRANIMO SVETINJE U CRNOJ GORI I U POŽAREVCU

13 Jan 2020, 14:01

ODRŽAN JE NARODNI SKUP U POŽAREVCU POD NAZIVOM ODBRANIMO SVETINJE U CRNOJ GORI
 Narodni skup podrške "Odbranimo Svetinje"…

PRVI DEO PROSLAVE SRPSKE NOVE GODINE UZ DECU NA TRGU U POŽAREVCU

13 Jan 2020, 13:51

GRAD POŽAREVAC I TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA POŽAREVCA ORGANIZOVALI SU DOČEK PRAVOSLAVNE ILI SRPSKE  NOVE GODINE…

NA KORAK DO KONCERTA SVETLANE RAŽNATOVIĆ NA GRADSKOM TRGU U POŽAREVCU 13. JANUARA

4 Jan 2020, 14:19

ZA PROSLAVU NOVE GODINE PO JULIJANSKOM KALENDARU U NARODU POZNATIJOM KAO SRPSKA NOVA GODINA, 13. JANUAR, OČEKUJE SE DA SE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljePREVENCIJA PROTIV VIRUSA GRIPA…

NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA I BRANIČEVSKOG OKRUGA IZOLOVAN JE VIRUS INFLUENCE TJ GRIPA A…

25 Jan 2020, 14:14

DruštvoMNOGOBROJNE AKTIVNOSTI U DOMU…

UDRUŽENJE PENZIONERA GRADA POŽAREVCA KRAJEM 2019. GODINE  OSNOVALO JE I KLUB PENZIONERA…

25 Jan 2020, 14:08

KulturaGUSLARSKO VEČE U POLJOPRIVREDNOJ…

U OKVIRU SVETOSAVSKIH DANA POLJOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA „SONJA MARINKOVIĆ…

25 Jan 2020, 13:58

Kursna lista