Požarevac, grad mladih pisaca za Ginisa
   17 Nov 2021, 14:43    Požarevac    SAT TV    Marija Topalović


Požarevac, grad mladih pisaca za Ginisa

Ponosni na činjenicu da su, kako kažu, stvorili najveću porodicu mladih pisaca u Srbiji, pa i svetu, pripremaju se da sa svojim projektima konkurišu za Ginisovu knjigu rekorda. „Srpska kuća“ u Požarevcu čuva preko 20 000 knjiga mladih pisaca.Na put koji vodi do Ginisa Bratislav Golić krenuo je još 1995. godine kada je osnovao prvi privatni kulturni centar u Srpskoj kući u Požarevcu, kako bi svojim radom doprineo razvoju nauke, pisane reči, negovanju srpskog nasleđa, ali i očuvanju izvornih običaja. Pet godina kasnije, Srpska kuća formira biblioteku Mladi talenti.
Bratislav Bata Golić iz Republike Srpske je privrednik, kulturni i humanitarni radnik, priređivač i pesnik. Osnivač je Kulturno-izdavačkog centra „Srpska kuća”u Požarevcu.

Radno iskustvo u izdavačkoj delatnosti stekao je radeći u izdavačkom preduzeću u Sarajevu gde je bio rukovodilac nekoliko knjižara i veleprodaja, kao i u izdavačkom preduzeću „Rad” u Beogradu, u kojima je proveo nekoliko godina. Član je Udruženja književnika Srbije.   Da bi Srbiju i svet upoznali sa svojim jedinstvenim poduhvatom Srpska kuća je objavila knjigu “Put do Ginisa” sa naslovnim stranama zbornika.

  Golić neumorno radi na afirmaciji mladih pesnika i pisaca iz Srbije, Republike Srpske ali i dijaspore. Hiljade dece objavilo je svoje prve literarne radove u zbornicima Kulturno-izdavačkog centra Srpska kuća.Osim mladih autora u poduhvate Srpske kuće uključeni su i njihovi roditelji, nastavnici i profesori, pružajući im maksimalnu podršku.

Svoje zbornike Srpska kuća do sada je predstavljala u mnogim školama uz obavezno poklanjanje knjiga školskim bibliotekama, ali i na sajmovima knjiga u Beogradu i Frankfurtu. Prema Golićevim rečima, u narednom periodu planiraju da promovišu sve što su do sada uradili, kao i svoj jedinstveni put do Ginisa.

Sa malim pametnjakovićima, kako Golić naziva decu koja pišu, napravio je preko 336 izložbi u Požarevcu.Slične vesti

Studenti u prazničnom raspoloženju - prazne stolice u čitaonicama čekaju jun da budu zagrejane

6 May 2022, 9:56

Redove ispred Narodne biblioteke sve do fontane, pamte oni koju su nekada još od sedam sati strpljivo čekali da zauzmu svoje…

Kazneno-popravni zavod u Požarevcu

28 Feb 2022, 12:56

Branislav Nušić, Vasa Pelagić, Nikola Pašić, ali Ilka Marković, bili su na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom…

Objavljena nova Siva knjiga NALED-a sa sto preporuka od kojih 21 nova

23 Feb 2022, 9:30

Četranesto izdanje NALED-ove "Sive knjige" donosi 100 preporuka za reformske orjentisane donosioce odluka, koji žele da…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od…

24 May 2022, 13:40

KulturaPredstavljen repertoar ovogodišnjeg…

U Centru za kulturu  Požarevac predstavljen je program IV Viminacjum Fest-a …

24 May 2022, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 25. Maj 2022.

SRBIJA: U sredu pretežno sunčano, vrlo toplo i sparno. Biće još…

24 May 2022, 12:03

Kursna lista