Površinski kop "Drmno" - Modernizovan dispečerski centar
   3 Nov 2022, 12:50    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Površinski kop "Drmno" - Modernizovan dispečerski centar

Realizacijom projekta modernizacije dispečerskog centra za peti BTO sistem uspostavljena je bolja i savremenija kontrola rada elektro i mašinske opreme, kao i rudarsko-tehnološke funkcije.

Završeni su radovi na modernizaciji opreme za nadzor i daljinsko upravljanje petim BTO sistemom, kojim se upravlja iz proširenog dispečerskog centra Površinskog kopa „Drmno“, gde se nalazi i kontrolni centar šestog BTO sistema. Realizovan je veliki poduhvat kojim je praktično unapređena automatizacija daljinskog upravljanja i nadzora, pregled statusnih signala, kao i ekspeditivno otklanjanje kvarova na ovom proizvodnom sistemu za otkopavanje jalovine.

Izgradnjom dispečerskog centra šestog BTO sistema, koji je razvojnog tipa, napravljena je prekretnica u funkcionalnom smislu. Proširene su opcije i mogućnosti sistema na tehnološkom nivou upravljanja proizvodnjom na rudarskim mašinama. Realizacijom ovog projekta uspostavljena je bolja i savremenija kontrola rada elektro i mašinske opreme, kao i rudarsko-tehnoloških funkcija.Vođeni postignutim rezultatima i uspehom, izgradnjom kontrolnog centra za šesti BTO sistem, Sektor elektroodržavanja pokrenuo je inicijativu za proširenje dispečerskog centra, kojim je obuhvaćen i rad petog BTO sistema.

Miladinović je objasnio da je bilo neophodno značajno angažovanje radnika različitih struka iz domena elektrotehnike da bi se implementirao jedan ovakav poduhvat.Na prvom mestu reč je o stručnjacima iz oblasti energetike, upravljanja i telekomunikacija. Nova savremena oprema je kompatibilna sa već ugrađenom u novi dispečerski centar i postojećom opremom na petom BTO sistemu.

Dispečeri tokom radnog vremena moraju podrobno da prate kamere na terenu.

Realizacijom kompleksnih poslova došlo se do potpuno nove forme, funkcionalnosti i samog izgleda dispečerskog centra petog BTO sistema.

Ovo nije kraj razvoja, već jedan korak u nizu do njegove konačne forme. Na ovaj način kop „Drmno“ postaje lider u implementaciji savremenih tehničko-tehnoloških rešenja u ovoj oblasti. Dalji cilj razvoja usmeren je prema centralnom dispečerskom centru PK „Drmno“, koji bi prikazao kompletnu funkcionalnu, statusnu i proizvodnu sliku na kopu.

Do sada su završene brojne aktivnosti projekta modernizacije petog BTO sistema. Ugrađena je oprema video-nadzora na objektima sistema. Pokrivenost kamerama biće znatno bolja, uvedena je telefonska komunikacija dispečera sa svim rukovaocima na sistemu, pored već postojeće radio-komunikacije, a ugrađena je i potrebna elektroopreme na svakom objektu sistema za potrebe video i audio prenosa podataka. Ugrađeni su elektrooprema upravljačkog sistema na svakom objektu, kao i oprema u dispečerskom centru (monitori, svičevi, računari) za realizaciju komunikacije na bazi optike i za bežični prenos svih vrsta podataka s bagera i odlagača do prvih pogonskih stanica. Urađena je potpuna reorganizacija sadašnje forme dispečerskog centra, kao i izmene u aplikativnim softverima u pravcu savremenijih rešenja i prilagodljivosti prema primenjenoj savremenoj komunikacionoj opremi.

Takođe se radi na aplikaciji praćenja proizvodnje na rudarskoj mehanizaciji tipa „Dreglajn“.

Dalji cilj razvoja usmeren je prema centralnom dispečerskom centru PK „Drmno“, koji bi prikazao kompletnu funkcionalnu, statusnu i proizvodnu sliku na kopu.Slične vesti

Stabilno na kopu "Drmno"

17 Aug 2023, 12:31

Posle obilnih padavina, koje su trajale skoro 24 časa i kada je na kopu „Drmno“ palo oko 95 litara vode po kvadratnom…

Proizvodnja na površinskom kopu "Drmno" u skladu sa bilansima

24 Nov 2022, 10:23

Proizvodnja na površinskom kopu „Drmno“u skladu sa bilansima iskopana 995.081 tona uglja

Rudari…

Rekultivacija degradiranih površina na PK "Drmno"

31 Oct 2022, 12:44

Na unutrašnjem odlagalištu Površinskog kopa „Drmno“, na površini od 15 hektara početkom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista