Povreda noge - lečenje, oporavak i vraćanje sportskim aktivnostima
   27 Sep 2019, 10:33        SatTv    Tyler Durden


Povreda noge - lečenje, oporavak i vraćanje sportskim aktivnostima

Povreda noge je izuzetno veliki problem, a to je naročito poznato sportistima koji usled ovakve nezgode moraju da obustave fizilčke aktivnosti. Njihov izlazak na sportski teren se obično odlaže i za čitavu sezonu ili dve.

U zavisnosti od vrste povrede, lečenje zahteva niži ili viši stepen mirovanja, kao i tretmane koji će nogu oporaviti u optimalnom roku i bez posledica koje mogu da utiču na regularne aktivnosti i kretanje.

Bilo da ste sportista, rekreativac ili se ne bavite sportom  - povreda noge može zadesiti svakoga. Obzirom da su noge širok pojam, orijentisaćemo se na najčešću povredu noge - povredu skočnog zgloba.

Istražili smo, te vam u nastavku nudimo objašnjenje povrede skočnog zgloba, kao najčešćeg vida povrede noge, kao i samim procesom oporavka i poželjnim praksama u periodu rehabilitacije. Za sportiste i rekreativce tu je i objašnjenje kada se preporučuje vraćanje sportskim aktivnostima.
 

Šta podrazumeva povreda skočnog zgloba?


Povreda skočnog zgloba se dešava kada se skočni zglob, koji povezuje stopalo sa nogom i omogućava pokretljivost, pa i samu “skočnost” ovog dela tela, nagnječi, istegne ili ugrozi na neki drugi način, fizičkim putem.

Skočni zglob može biti povređen na nekoliko različitih načina: može doći do njegovog preloma, uganuća, do povrede njegovih ligamenata ili do nagnječenja kosti. On se može i ukočiti pa boleti od nezgodnog položaja ili sličnim putem, ali ako nije došlo do oštećenja skočnog zgloba i područja oko njega - ne možemo govoriti o povredi zgloba.

Povreda noge, odnosno skočnog zgloba, može se manifestovati na najrazličitije načine. Bol, otok, menjanje boje zgloba… Puno je stvari koje mogu ukazivati na povredu zgloba.

Ono što je sigurno je da ne treba da čekate - čim se zglob povredi, treba da zakažete pregled kod doktora, a čak i ukoliko je reč o manjim povredama - ne gubite vreme, već se nakon doktora uputite i u centar za fizikalnu terapiju i medicinski fitnes - tamo ćete dobiti vrhunsku stručnu pomoć, savete, ali i moći ćete da počnete sa lečenjem. 

Doktor će vas poslati na snimanje zgloba, a rendgenski snimak će pokazati koliko je i na koji tačno način povređen zglob. Zatim će vam biti prepisana odgovarajuća terapija.


 

Koliko traje i šta uključuje lečenje skočnog zgloba i oporavak noge?


Čitav koncept i plan oporavka skočnog zgloba od povrede, zavisi od same povrede, toga kako je nastala i koliko je ozbiljna. Ukoliko je reč o prelomu, doktor će prepisati najbolju metodu lečenja. To obično podrazumeva fiksiranje zgloba u gipsu, a ako je slučaj ozbiljniji - nekad i operaciju.

I sam doktor će vam to verovatno reći, ali ukoliko to ne učini, pitajte ga: Šta treba raditi sa nogom dok je fiksirana u gipsu? Naša preporuka je da je držite podignutu, iznad nivoa tela, kako biste sprečili oticanje. Mirovanje se takođe savetuje.

Obzirom da noga, dok je u gipsu, sprečava mobilnost čitavog tela, bilo bi dobro da stežete mišiće dok ležite i na taj način održavate mišiće jakim i telo vitalnim. Neželjena posledica ovog perioda može biti atrofija mišića, što sigurno ne želite da se desi.

Za razliku od preloma, kod uganuća je nekad dovoljno samo fiksirati nogu zavojem, držati je iznad nivoa tela kako bi se sprečilo stvaranje otoka i stavljanje hladnih obloga, kao i negovanje mastima za povrede i bol (RICE metoda lečenja sportskih povreda). Hladne obloge posebno su delotvorne u prvih 24 časa od povrede.

Oporavak nakon zalečenja zgloba isto zavisi od stepena ozbiljnosti povrede i načina na koji se zglob oporavio. Ovo je druga faza rehabilitacije i njen cilj je vraćanje pokretljivosti, snage i istezne moći zgloba, mišića i ligamenata smeštenih kraj njega.

Oporavak i dalja nega,  u rehabilaticionoj fazi 2, uglavnom podrazumevaju fizikalne terapije. Laseri, struje i mašine koje se takođe mogu koristiti u ovoj fazi svode se pod dodatnu negu i mogu unaprediti čitav oporavak.
 

Kada je pravo vreme za povratak sportu?


U trećoj fazi rehabilitacije nakon povrede noge, profesionalni sportisti i svi fizički aktivni ljudi, trebalo bi da počnu sa laganim kondicionim vežbama, vežbama istezanja, kao i vežbama snage.

Preduslov za ovo je da su prethodne dve faze rehabilitacije bile uspešne, te da je kost zarasla, ligamenti su oporavljeni i otoka nema. Tek tada se može krenuti s trećom fazom oporavka. Vremenom se intenzitet vežbi povećava, u skladu sa stanjem noge i zgloba, sve dok ne budete u sjajnoj formi!

Savetujemo da se zglob bandažira prilikom praktikovanja fizičkih aktivnosti nakon povrede, odnosno da se bandažerom drži u pravilnom položaju, a grejači se takođe mogu koristiti kako bi se zglob održavao toplim i samim tim se smanjila mogućnost istegnuća i povrede.

Izbegavanje skakanja, trčanja i drugih fizičkih aktivnosti tokom kojih se cela telesna kilaža oslanja na skočne zglobove takođe je preporučljivo. Sa praktikovanjem ovih aktivnosti treba krenuti tek par meseci nakon zalečenja zgloba, kako biste bili sigurniji da sveže zalečen zglob nećete ponovo povrediti.

Sigurni smo da će svako ko je povredio nogu, odnosno skočni zglob, uz ove savete, kao i terapiju prepisanu od strane doktora, uspeti da se oporavi na najbolji mogući način. Čuvajte se i brinite o svom telu, zdravlju i duhu - uvek, a ne samo nakon povrede. Štedite svoje telo i čuvajte ga od povreda!Slične vesti

NEDELjA ZDRAVLjA USTA I ZUBA POD SLOGANOM ZDRAVE NAVIKE ZA ZDRAVE ZUBE

18 May 2020, 14:00

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC, KAO I PRETHODNIH GODINA, U SARADNJI SA DOMOVIMA ZDRAVLJA NA TERITORIJI BRANIČEVSKOG I…

POČELO TESTIRANJE NA ANTITELA

15 May 2020, 13:05

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC OTPOČELO SE SA SEROLOŠKIM ISPITIVANJEM ODNOSNO ISPITIVANJE NA PRISUSTVO ANTITELA,…

MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI POD SLOGANOM KRETANJEM DO ZDRAVLJA

14 May 2020, 13:33

U OKVIRU OBELEŽAVANJA   MEĐUNARODNOG DANA FIZIČKE AKTIVNOSTI KOJI SE OBELEŽAVA SE 10. MAJA SVAKE GODINE CEO MESEC…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBEVEŠTANJE O ZAMENI VODOMERA

Obaveštavaju se građani da će JKP ViK Požarevac u narednom periodu, vršiti…

29 May 2020, 9:27

DruštvoU POŽAREVCU UHAPŠEN ZBOG NARKOTIKA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su I. M. (1981) iz…

28 May 2020, 14:10

SportŽFK POŽAREVAC POTPISAO UGOVOR…

ŽENSKI FUDBALSKI KLUB POŽAREVAC  POTPISAO JE UGOVOR O POSLOVNO – TEHNIČKOJ SARADNJI SA…

28 May 2020, 13:40

Kursna lista