POVODOM DEČIJE NEDELJE PRVACI POSETILI BIBLIOTEKU  U VELIKOM GRADIŠTU
   9 Oct 2019, 21:57    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


POVODOM DEČIJE NEDELJE PRVACI POSETILI BIBLIOTEKU U VELIKOM GRADIŠTU

 Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ u Velikoim Gradištu  svake godine obeležava Dečiju nedelju i koja ima za cilj da u saradnji sa obrazovinm ustanovama što više mališana i učenika poseti ovu kulturnu ustanovu.Ujedno neko od njih postane i  novi član kao i oni koji nikada nisu imali prilike da posete biblioteku.

U poseti  Biblioteci boravili su učenici prvog razreda Osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar’’ iz ovog grada na Dunavu i družili  se sa  Urošem Petrovićem koji  piše knjige za decu i mlade koje pomeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi.

                  -Kroz Narodnu biblioteku u toku ovh pet dana proći će  više stotina dece,među kojima su i deca iz seoskih područnih škola i vrtića.Imamo odličnu saradnju sa Predškolskom ustanovom i Osnovnom školom,tako da zajedno proslavljamo Dečiju nedelju sa raznim programima i druženjem sa piscima i to deci ostaje u dubokom sećanju.Ovog dana bio je to dečiji pisan Uroš Petrović sa kojim se deca lepo zabavljala i družila,kaže Milena Dimitrijević,direktorka Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’ u Velikom Gradištu.


Osnovna škola ,,Ivo Lola Ribar’’ ima dugogodišnju dobru saradnju sa Narodnom Bibliotekom i danas prilikom obeležavanja Dečije endelje učenici prvog razreda posetili su ovu kulturnu ustanovu i družili se Urošem Petroviće,a u toku trajanje dečije nedelje mališani će obiće i ostale ustanove kao i opštinu Veliko Gradište.


             -Ovo je zaista jedno lepo druženje sa jednim od naših najpoznatijih pisaca za decu Urošem Petrovićem i učenici su pored tog druženja imali priliku i da se učlane u Narodnu biblioteku,a od naših aktivnosti u okviru obeležavanje Dečije nedelje u Kulturnom centru sa kojim škola ima dobru saradnju,deca će gledati i pozorišne predstave,imati radionice,posetiiti Opštinu i održati trku zadovoljstva gde će svi učesnici biti pobednici,naglasila je učiteljica Jasna Vučković.

Uroš Petrović ne pravi klasične književne večeri i  susrete već to radi na avanturama uma gde postavlja  zagonetke,misteriozne  priče i pitanja. Knjige mu nisu izašle samo u Srbiji več i u nekoliko zemalja Evropske Unije. Počev od zbirki priča – mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovesti, dela ovog autora jesu originalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Razmrdavanje vijuga, susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama, sve više postaju omiljenim štivom i za odrasle. Učenici Osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar sa velikim interesovanjem učestvovali su u čarobnom svetu Uroševih knjiga, kao i neverovatnim mozgalicama.

Od pisca su saznali zašto je važno čitanje i bogatstvo reči i zbog čega su muzičko, fizičko i likovno najbitniji predmeti. Predstavljene su i društvene igre (Martina zagonetna kutija, Dum, dum, dum, Zagonetne domine) koje je osmislio sam pisac. Ideja o stvaranju trajnog, funkcionalnog znanja kod dece kroz aktivnije misaone procese koju autor gaji kroz sva svoja literarna dela, ali i kroz svoje čuvene radionice za decu i odrasle, utkana je i u njegove društvene igre.

              -Prvo sam radio sa najmlađima,zatim  sa nešto starijom dečicom i na kraju sa odraslima i uvek je isto. Moje knjige pored Srbije izašle su u zemljama kao što su Italija,Mađarska Češka,Slovenija,Rumunija ...i svuda je isto,ljudi vole da razmišljaju,odgobvaraju na izazove i to je nešto što volim da radim. Teeram ljude da razmišljaju,a kad razmišljaš,tvoj mozak postaje sve moćniji i moćniji,što je danas važno za život,rekao je Petrović.

Učenik Stevan Mijatović voli da čita knjige i često posećuje biblioteku, a današnji susret sa piscem Urošem Petrovićem njemu i njegovim drugarima ostaće dugo u sećanju kao i poseta metereološkoj stanici ovde u Velikom Gradištu.

Narodna biblioteka mališanima je poklonila po jednu knjigu,kao sećanja na boravak u ovoj kulturnoj ustanovi.

Osnovni koncept programa Dečije nedelje je koncept prava deteta, čije uvođenje u normativni sistem Republike Srbije datira početkom ovoga veka, a potvrđen je novim Ustavom iz 2006. godine.
Lj.NastasijevićSlične vesti

OBELEŽAVANJE DEČIJE NEDELJE U OPŠTINI GOLUBAC

11 Oct 2019, 21:05

U okviru obeležavanja “Dečije nedelje” koja se ove godine održava od 7.-og do 13-og ovog meseca,mališani…

PROGRAM ZA OBELEŽAVANJE DEČIJE NEDELJE U POŽAREVCU

7 Oct 2019, 14:22

Konvencija o pravima dece, tj. dokumenta koji je usvojen u Ujedinjenim nacijama pre 30 godina  odnosi se na Dečja prava…

MALIŠANI VRTIĆA MAJSKI CVET U SKUPŠTINSKIM KLUPAMA U KOSTOLCU

7 Oct 2019, 12:40

POVODOM OBELEŽAVANJADEČIJE NEDELJE GRUPA DECE IZ VRTIĆA MAJSKI CVET IZ KOSTOLCA BILA JE U POSETI PREDSTAVNICIMA GRADSKE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeVaša kosa mora da ima pravi tretman

Želite zanosnu kosu za kojom se svi okreću? Onda vaša kosa mora da ima pravi tretman.…

26 Jan 2020, 14:50

ZdravljePREVENCIJA PROTIV VIRUSA GRIPA…

NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA I BRANIČEVSKOG OKRUGA IZOLOVAN JE VIRUS INFLUENCE TJ GRIPA A…

25 Jan 2020, 14:14

DruštvoMNOGOBROJNE AKTIVNOSTI U DOMU…

UDRUŽENJE PENZIONERA GRADA POŽAREVCA KRAJEM 2019. GODINE  OSNOVALO JE I KLUB PENZIONERA…

25 Jan 2020, 14:08

Kursna lista