POVODOM DEČIJE NEDELJE PRVACI POSETILI BIBLIOTEKU  U VELIKOM GRADIŠTU
   9 Oct 2019, 21:57    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


POVODOM DEČIJE NEDELJE PRVACI POSETILI BIBLIOTEKU U VELIKOM GRADIŠTU

 Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ u Velikoim Gradištu  svake godine obeležava Dečiju nedelju i koja ima za cilj da u saradnji sa obrazovinm ustanovama što više mališana i učenika poseti ovu kulturnu ustanovu.Ujedno neko od njih postane i  novi član kao i oni koji nikada nisu imali prilike da posete biblioteku.

U poseti  Biblioteci boravili su učenici prvog razreda Osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar’’ iz ovog grada na Dunavu i družili  se sa  Urošem Petrovićem koji  piše knjige za decu i mlade koje pomeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi.

                  -Kroz Narodnu biblioteku u toku ovh pet dana proći će  više stotina dece,među kojima su i deca iz seoskih područnih škola i vrtića.Imamo odličnu saradnju sa Predškolskom ustanovom i Osnovnom školom,tako da zajedno proslavljamo Dečiju nedelju sa raznim programima i druženjem sa piscima i to deci ostaje u dubokom sećanju.Ovog dana bio je to dečiji pisan Uroš Petrović sa kojim se deca lepo zabavljala i družila,kaže Milena Dimitrijević,direktorka Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’ u Velikom Gradištu.


Osnovna škola ,,Ivo Lola Ribar’’ ima dugogodišnju dobru saradnju sa Narodnom Bibliotekom i danas prilikom obeležavanja Dečije endelje učenici prvog razreda posetili su ovu kulturnu ustanovu i družili se Urošem Petroviće,a u toku trajanje dečije nedelje mališani će obiće i ostale ustanove kao i opštinu Veliko Gradište.


             -Ovo je zaista jedno lepo druženje sa jednim od naših najpoznatijih pisaca za decu Urošem Petrovićem i učenici su pored tog druženja imali priliku i da se učlane u Narodnu biblioteku,a od naših aktivnosti u okviru obeležavanje Dečije nedelje u Kulturnom centru sa kojim škola ima dobru saradnju,deca će gledati i pozorišne predstave,imati radionice,posetiiti Opštinu i održati trku zadovoljstva gde će svi učesnici biti pobednici,naglasila je učiteljica Jasna Vučković.

Uroš Petrović ne pravi klasične književne večeri i  susrete već to radi na avanturama uma gde postavlja  zagonetke,misteriozne  priče i pitanja. Knjige mu nisu izašle samo u Srbiji več i u nekoliko zemalja Evropske Unije. Počev od zbirki priča – mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovesti, dela ovog autora jesu originalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Razmrdavanje vijuga, susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama, sve više postaju omiljenim štivom i za odrasle. Učenici Osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar sa velikim interesovanjem učestvovali su u čarobnom svetu Uroševih knjiga, kao i neverovatnim mozgalicama.

Od pisca su saznali zašto je važno čitanje i bogatstvo reči i zbog čega su muzičko, fizičko i likovno najbitniji predmeti. Predstavljene su i društvene igre (Martina zagonetna kutija, Dum, dum, dum, Zagonetne domine) koje je osmislio sam pisac. Ideja o stvaranju trajnog, funkcionalnog znanja kod dece kroz aktivnije misaone procese koju autor gaji kroz sva svoja literarna dela, ali i kroz svoje čuvene radionice za decu i odrasle, utkana je i u njegove društvene igre.

              -Prvo sam radio sa najmlađima,zatim  sa nešto starijom dečicom i na kraju sa odraslima i uvek je isto. Moje knjige pored Srbije izašle su u zemljama kao što su Italija,Mađarska Češka,Slovenija,Rumunija ...i svuda je isto,ljudi vole da razmišljaju,odgobvaraju na izazove i to je nešto što volim da radim. Teeram ljude da razmišljaju,a kad razmišljaš,tvoj mozak postaje sve moćniji i moćniji,što je danas važno za život,rekao je Petrović.

Učenik Stevan Mijatović voli da čita knjige i često posećuje biblioteku, a današnji susret sa piscem Urošem Petrovićem njemu i njegovim drugarima ostaće dugo u sećanju kao i poseta metereološkoj stanici ovde u Velikom Gradištu.

Narodna biblioteka mališanima je poklonila po jednu knjigu,kao sećanja na boravak u ovoj kulturnoj ustanovi.

Osnovni koncept programa Dečije nedelje je koncept prava deteta, čije uvođenje u normativni sistem Republike Srbije datira početkom ovoga veka, a potvrđen je novim Ustavom iz 2006. godine.
Lj.Nastasijević



Slične vesti

Predškolci vrtića Lasta bili gosti predsednika opštine Golubac

8 Oct 2023, 15:27

-Druženje sa predsednikom Opštine za ove mališane bio je  doživljaj koji će ih dugo podsećati na ovaj…

Učenici Osnovne škole iz Srednjeva posetili opštinu Veliko Gradište

5 Oct 2023, 18:04

U okviru Dečje nedelje opštinu Velliko Gradište posetili  su učenici  nižih razreda Osnovne škole …

Povodom Dečje nedelje predškolci PU "Majski cvet" posetili opštinu Veliko Gradište

4 Oct 2023, 14:44

Povodom obeležavanja Dečje nedelje, predsednik opštine Dragan Milić, primio je u svečanoj sali opštine predškolce…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

Kursna lista