POVODOM DEČIJE NEDELJE PRVACI POSETILI BIBLIOTEKU  U VELIKOM GRADIŠTU
   9 Oct 2019, 21:57    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


POVODOM DEČIJE NEDELJE PRVACI POSETILI BIBLIOTEKU U VELIKOM GRADIŠTU

 Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ u Velikoim Gradištu  svake godine obeležava Dečiju nedelju i koja ima za cilj da u saradnji sa obrazovinm ustanovama što više mališana i učenika poseti ovu kulturnu ustanovu.Ujedno neko od njih postane i  novi član kao i oni koji nikada nisu imali prilike da posete biblioteku.

U poseti  Biblioteci boravili su učenici prvog razreda Osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar’’ iz ovog grada na Dunavu i družili  se sa  Urošem Petrovićem koji  piše knjige za decu i mlade koje pomeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi.

                  -Kroz Narodnu biblioteku u toku ovh pet dana proći će  više stotina dece,među kojima su i deca iz seoskih područnih škola i vrtića.Imamo odličnu saradnju sa Predškolskom ustanovom i Osnovnom školom,tako da zajedno proslavljamo Dečiju nedelju sa raznim programima i druženjem sa piscima i to deci ostaje u dubokom sećanju.Ovog dana bio je to dečiji pisan Uroš Petrović sa kojim se deca lepo zabavljala i družila,kaže Milena Dimitrijević,direktorka Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’ u Velikom Gradištu.


Osnovna škola ,,Ivo Lola Ribar’’ ima dugogodišnju dobru saradnju sa Narodnom Bibliotekom i danas prilikom obeležavanja Dečije endelje učenici prvog razreda posetili su ovu kulturnu ustanovu i družili se Urošem Petroviće,a u toku trajanje dečije nedelje mališani će obiće i ostale ustanove kao i opštinu Veliko Gradište.


             -Ovo je zaista jedno lepo druženje sa jednim od naših najpoznatijih pisaca za decu Urošem Petrovićem i učenici su pored tog druženja imali priliku i da se učlane u Narodnu biblioteku,a od naših aktivnosti u okviru obeležavanje Dečije nedelje u Kulturnom centru sa kojim škola ima dobru saradnju,deca će gledati i pozorišne predstave,imati radionice,posetiiti Opštinu i održati trku zadovoljstva gde će svi učesnici biti pobednici,naglasila je učiteljica Jasna Vučković.

Uroš Petrović ne pravi klasične književne večeri i  susrete već to radi na avanturama uma gde postavlja  zagonetke,misteriozne  priče i pitanja. Knjige mu nisu izašle samo u Srbiji več i u nekoliko zemalja Evropske Unije. Počev od zbirki priča – mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovesti, dela ovog autora jesu originalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Razmrdavanje vijuga, susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama, sve više postaju omiljenim štivom i za odrasle. Učenici Osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar sa velikim interesovanjem učestvovali su u čarobnom svetu Uroševih knjiga, kao i neverovatnim mozgalicama.

Od pisca su saznali zašto je važno čitanje i bogatstvo reči i zbog čega su muzičko, fizičko i likovno najbitniji predmeti. Predstavljene su i društvene igre (Martina zagonetna kutija, Dum, dum, dum, Zagonetne domine) koje je osmislio sam pisac. Ideja o stvaranju trajnog, funkcionalnog znanja kod dece kroz aktivnije misaone procese koju autor gaji kroz sva svoja literarna dela, ali i kroz svoje čuvene radionice za decu i odrasle, utkana je i u njegove društvene igre.

              -Prvo sam radio sa najmlađima,zatim  sa nešto starijom dečicom i na kraju sa odraslima i uvek je isto. Moje knjige pored Srbije izašle su u zemljama kao što su Italija,Mađarska Češka,Slovenija,Rumunija ...i svuda je isto,ljudi vole da razmišljaju,odgobvaraju na izazove i to je nešto što volim da radim. Teeram ljude da razmišljaju,a kad razmišljaš,tvoj mozak postaje sve moćniji i moćniji,što je danas važno za život,rekao je Petrović.

Učenik Stevan Mijatović voli da čita knjige i često posećuje biblioteku, a današnji susret sa piscem Urošem Petrovićem njemu i njegovim drugarima ostaće dugo u sećanju kao i poseta metereološkoj stanici ovde u Velikom Gradištu.

Narodna biblioteka mališanima je poklonila po jednu knjigu,kao sećanja na boravak u ovoj kulturnoj ustanovi.

Osnovni koncept programa Dečije nedelje je koncept prava deteta, čije uvođenje u normativni sistem Republike Srbije datira početkom ovoga veka, a potvrđen je novim Ustavom iz 2006. godine.
Lj.NastasijevićSlične vesti

OBELEŽAVANJE DEČIJE NEDELJE U OPŠTINI GOLUBAC

11 Oct 2019, 21:05

U okviru obeležavanja “Dečije nedelje” koja se ove godine održava od 7.-og do 13-og ovog meseca,mališani…

PROGRAM ZA OBELEŽAVANJE DEČIJE NEDELJE U POŽAREVCU

7 Oct 2019, 14:22

Konvencija o pravima dece, tj. dokumenta koji je usvojen u Ujedinjenim nacijama pre 30 godina  odnosi se na Dečja prava…

MALIŠANI VRTIĆA MAJSKI CVET U SKUPŠTINSKIM KLUPAMA U KOSTOLCU

7 Oct 2019, 12:40

POVODOM OBELEŽAVANJADEČIJE NEDELJE GRUPA DECE IZ VRTIĆA MAJSKI CVET IZ KOSTOLCA BILA JE U POSETI PREDSTAVNICIMA GRADSKE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU POŽAREVCU UHAPŠEN ZBOG NARKOTIKA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su I. M. (1981) iz…

28 May 2020, 14:10

SportŽFK POŽAREVAC POTPISAO UGOVOR…

ŽENSKI FUDBALSKI KLUB POŽAREVAC  POTPISAO JE UGOVOR O POSLOVNO – TEHNIČKOJ SARADNJI SA…

28 May 2020, 13:40

SportGOLUBACKI ĐERDAP U ZONSKOJ LIGI

Posle odluke  odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije golubački “Đerdap” postao je…

28 May 2020, 13:29

Kursna lista