Povijanje bebe: Priručnik za nove roditelje
   30 Oct 2020, 8:53        SatTv    Srbijanka Stanković


Povijanje bebe: Priručnik za nove roditelje

Da li se sećate situacije kada ste prvi put uneli svoje novorođenče u kuću, spustili nosiljku, seli pored nje, duboko uzdahnuli i zapitali se: A šta ću sada? Ili ste, možda, upravo ovih dana u sličnoj situaciji? Jer, pred mladim roditeljima je zaista mnogo novih izazova, zamki, pitanja za koja se čini da ne postoje odgovori, dilema, bojazni, strepnji, nesigurnosti, strahova…

Ne, roditeljstvo nije nemoguće savladati, samo se u početku tako čini. Normalno je da se čovek plaši svega što je novo ili što nije dobro upoznao. Ali, osim što je najodgovornije, roditeljstvo je i najlepše “zanimanje”, zato treba da budete opušteni, da imate poverenja u sebe i svoje roditeljske veštine, da osluškujete intuiciju, jer ipak je roditelj taj koji najbolje razume svoje dete i sve njegove potrebe.

Prvih dana, kada nova beba stigne u kuću, roditelje najviše uhvati panika oko tri stvari: oko kupanja, hranjenja i presvlačenja. Biti nespretan nije uopšte strašno, verujte nam da se rutina vrlo brzo uspostavi. Najvažniji savet je da se oslobodite straha, jer su bebe, verovali ili ne, vrlo izdržljive. Čak i one “navijaju” za vas.


Kako da povijete bebu


Kada je reč o presvlačenju, tj. povijanju bebe, nekim mamama i tatami prva iskustva su vezana za školu za trudnice. Lako je bilo tamo, pomislićete. Gumena lutka je mirna, ne vrti se, ne plače i sa njom je sve bilo drugačije. Ipak, znanje iz škole za trudnice je i te kako primenljivo na Vašu bebu. Verujte nam, sa Vašom bebom će sve biti i veselije i slađe.

Porodilište je mesto gde ćete prvi put doneti pakovanje najmanjih pelena za jednokratnu upotrebu. Kada se budete porodili, Vašu bebu će prvih dana povijati babice. Njihove ruke su vešte i spretne, pratite sa pažnjom kako one to rade, najbolje se uči od iskusnih “učitelja”. Vrlo je moguće da ćete I sami već u porodilištu biti u prilici da samo presvučete bebu i promenite joj pelenu. Ako imate bilo kakvu dilemu, nesigurnost ili strah, nemojte se ustručavati da pitate za pomoć i savet. Iskoristite iskustvo babica za sve nedoumice koje imate, jer Vam one najviše mogu pomoći.


Izaberite kvalitetne pelene


Treba da istaknemo koliko je važan odabir pelena za jednokratnu upotrebu. Na tržištu ima mnogo brendova, različitih po dizajnu, ali i sastavu. Ne budite lenji da pročitate deklaraciju. Naš savet je da izaberete pelene proizvedene od fine celuloze, bez PVC-a, bez dodatka štetne hemije (tu mislimo na paraben, losione, parfeme i druge alergene), koje su dermatološki testirane i čija veličina odgovara vašoj bebi. Sve više roditelja danas se odlučuje za eco friendly proizvode za svoju bebu, radi bezbednosti bebe, ali i naše životne sredine. Neke pelene sadrže i tzv. indikator vlažnosti, koji će signalizirati kada je vreme da presvučete bebu.




 


Obavezno očistite nežnu kožu


Osim pelena, za presvlačenje bebe potrebno je da nabavite plastičnu posudu sa mlakom vodom i veće pamučne tupfere, kojima ćete čistiti bebinu guzu. Najbolje je da guzu i genitalnu regiju očistite čistom mlakom vodom, eventualno blagim sapunom, a potom prosušite utapkavanjem frotirskog peškira.

Ako pri ruci nemate vodu, poslužiće i vlažne maramice, ali sa njima budite oprezni. Izaberite one koje su na bazi vode, bez parfema i losiona, jer hemija može samo izazvati nepotrebne alergijske reakcije. Osim ovoga, za povijanje bebe potrebna Vam je i zaštitna krema za pelensku regiju. One mogu biti na prirodnoj bazi, sa uljima lekovitog bilja, sa cinkom, sa termalnom vodom… Krema umiruje kožu i predstavlja barijeru između urina i nežne i osetljive bebine kože.


Postupak presvlačenja bebe podrazumeva sledeće korake

Najpre skinete bebu, odlepite prljavu pelenu, spustite deo koji je na stomačiću dole, pazeći da sadržaj ne iscuri. Zatim levom rukom podignete obe bebine nožice uvis, a desnom izvučete prljavu pelenu, smotate je i odložite u smeće.

Potom prelazimo na čišćenje bebine pelenske regije. Ako ste kod kuće, najbolje bi bilo da to učinite mlakom vodom i većim pamučnim tupferima, ili čistom pamučnom pelenicom koju ćete umočiti u mlaku vodu. Pelensku regiju čistite tako što tupfer vučete od genitalija prema guzi. Nemojte koristiti isti tupfer da čistite više puta isto mesto. Ako nemate pri sebi vodu, na isti način upotrebite vlažne maramice.

Zatim sledi stavljanje čiste pelene. Razmotajte čistu pelenu. Podignite ponovo levom rukom bebine nožice I podvucite pelenu ispod bebe. Provucite središnji deo između nožica, zatim zalepite stranice pelena. Treba da vodite računa da pelena ne bude previse zategnuta, kako bebu ne bi pritiskala ili joj poremetila disanje.

Ukoliko su Vam pedijatar ili ortoped savetovali tzv.široko povijanje, postavite jednu pamučnu pelenu, presavijenu na pravougaonih između bebinih nožica, preko pelene za jednokratnu upotrebu. Zatim podvucite ispod bebe švedske pelene i njima fiksirajte pamučnu pelenu, tj. bebine nožice u određeni položaj. Odluku o upotrebi švedskih pelena treba da donese bebin ortoped.

Ako ste ispoštovali sve ove korake, mirni ste nekoliko sati. Vaša beba je čista, zadovoljna, oseća se lepo, toliko lepo da bi mogla malo i da odspava. A za to vreme, vi se posvetite sebi i svojim malim zadovoljstvima.



Slične vesti

Grad daje po 40.000 dinara za svako rođeno dete

22 Mar 2024, 12:49

Nakon žučne rasprave, odbornici lokalnog požarevačkog parlamenta su na sednici Skupštine Grada, usvojili Predlog…

Kriva kičma, problemi sa vidom i govorom - bilans sistematskih pregleda

13 Mar 2024, 12:16

U toku su sistematski pregledi dece za upis u osnovnu školu. Dr Milana Stojanović, pedijatar Doma zdravlja Požarevac…

Za jedne praksa za druge putokaz za život - kako mladi pomažu deci bez roditeljskog staranja

27 Feb 2024, 9:58

Najvažnije je da se deci bez roditeljskog staranja omogući da se obrazuju, lakše zapošljavaju i integrišu…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista