Poverenik: Jednom kada date lične podatke - pitanje je gde će sve završiti
   31 Jan 2023, 10:04    Beograd    rts    Elena Marjanović


Poverenik: Jednom kada date lične podatke - pitanje je gde će sve završiti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je za RTS da građani iz godine u godine podnose sve više pritužbi na zloupotrebu podataka o ličnosti, kao i da postaju svesniji njihovog značaja. Poručuje i da je lične podatke potrebno čuvati, poput vrednih stvari koje posedujemo.


Međunarodni Dan zaštite podataka o ličnosti obeležen je juče u Srbiji. Cilj je da se građani informišu: šta su podaci o ličnosti, kako ih pravo štiti, kao i na koji način i pod kojim uslovima se mogu obrađivati da bi mogli da donose informisane odluke i da se na taj način se efikasnije zaštite.


Poverenik Milan Marinović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da se broj pritužbi građana u 2022. godini povećao u značajnom procentu, ali i da taj broj raste iz godine u godinu.


"Želim da verujem da su građani svesniji svojih podataka, da moraju da ih čuvaju, kao što čuvaju vredne stvari. Jednom ako ih date, pitanje je gde će sve završiti i možete trpeti zloupotrebe", poručuje Marinović.


Naveo je i da su se građani u prošloj godini najviše žalili na nepostupanje MUP-a, a protiv kojih je nekada bila podneta krivična prijava.


Oprez na mrežama 


Marinović ocenjuje da suštinski ne bi trebalo da delimo nikakve podatke o nama, ali da to ne važi u slučajevima kada ih traže državni organi ili banke.


"Zapitajte se ako vam neko nepoznat, sa kime niste imali kontakt, posebno preko društvenih mreža, traži lične podatke, zašto su im oni potrebni", navodi Poverenik.


Najavio je i otvaranje kancelarije Poverenika u Nišu i Kragujevcu, poput nedavno otvorene u Novom Sadu.


"Kancelarija u Novom Sadu već daje rezultate. Svakodnevno dolaze građani, predstavnici lokalnih medija i udruženja i postavljaju razna pitanja", kaže Marinović.


Rok za izveštaje organa vlasti


Naglasio je i da u ponoć ističe rok državnim organima za predaju godišnjeg izveštaje u slučaju postupanja po zahtevima o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tokom prethodne godine, apelujući na organe vlasti da to i urade.


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović zaključuje i da najmlađi treba da budu oprezni prilikom ostvaljanja podataka na internetu i društvenim mrežama.



Slične vesti

Srpski notari postali deo evropske mreže - šta za građane znači neposredan uvid u dokumenta

1 Apr 2024, 10:49

Javni beležnici Srbije imaće ravnopravan pristup elektronskoj mreži notara Evropske unije, odlučeno je u Briselu. Pristup…

Pušten u rad eArhiv - novi servis za besplatan pristup arhivskim podacima

16 Jun 2023, 12:08

Republički geodetski zavod pustio je u rad servis eArhiv, novu aplikaciju koja omogućava svim građanima Srbije, fizičkim…

Administracija nije problem velikim investitorima, ona opterećuje male privrednike

10 Mar 2023, 10:59

Danas će biti predstavljena 15. Siva knjiga o ekonomskim reformama u Srbiji, ali i preporukama za smanjenje birokratije…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaĐurić: Očekujem borbu do poslednjeg…

Velika i snažna borba traje u Njujorku, poručuje šef srpske diplomatije Marko Đurić…

21 May 2024, 11:30

DruštvoDanas je Sveti Jovan Bogoslov,…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista…

21 May 2024, 11:02

DruštvoNSZ: Isplata redovne novčane naknade

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska…

20 May 2024, 18:10

Kursna lista