Povelje kulture ove godine pripale ženama
   10 Dec 2022, 10:39    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Povelje kulture ove godine pripale ženama

Povodom završetka Novembarskih dana kulture u Požarevcu, uručene su Povelje kulture za 2022. godinu, a ove godine pripale su ženama.

Ljiljana Rakić Bošković, Violeta Marković i Nikolina Josić ovogodišnje su dobitnice Povelja kulture, koje svake godine, u okviru Novembarskih dana kulture, uručuje Kulturno-prosvetna zajednica Grada Požarevca.

Žiri za izbor dobitnika Povelje kulture činili su Galina Pavlenko Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, Ljiljana Dabić, upravnica Fondacije Milenin dom, dr Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac i Dalibor Stojadinović, rukovodilac Kulturno – umetničkog društva „Božidar Dimitrijević Kozica“ Drmno.

Violeta Marković, likovni umetnik iz Požarevca živi i stvara u Požarevcu već dugi niz godina. Završila je Višu školu likovnih  i primenjenih umetnosti u Beogradu. Od tada je aktivna na svim poljima primenjenih umetnosti: radila je murale, dizajnirala ambalaže, obuću, knjige, reklamne strane. Član je ULIS „Barili“ od 1995. godine. Do sada je samostalno izlagala 23 puta i učestvovala na preko osamdeset kolektivnih izložbi. Posebno je ponosna na ovogodišnju izložbu „Simfonija 7“, koja je održana u Hongkongu, jer je na izložbu pozvana od strane organizatora. Do kraja godine u Honkongu učestvovaće na još jednoj izložbi i imati izlaganje o kaligrafiji i zidnom slikarstvu. Učesnik je humanitarnih akcija i kolonija. Zaposlena je Fondaciji Milenin dom – Galeriji Milene Pavlović  Barili, kao viši muzejski vodič.

Ljiljana Rakić Bošković, dirigent i muzički stvaralac, rođena je Požarevcu. Tokom svoje radne karijere uspešno je  pripremala horove u svim školama u kojima je radila, a takođe bila član ili rukovodilac mnogih horova u Požarevcu.  Hor Požarevačke gimnazije kojim je dirigovala, na državnom takmičenju održanom 2004. godine osvojio je I nagradu, hor osnovne škole iz Boževca osvojio je  III nagradu, 2006. godine, a zatim i  hor OŠ „D. Obradović“  I nagradu na državnom takmičenju. Od 2000. godine rukovodila je horom Saborne crkve u Požarevcu, a godine 2014. kada je osnovan hor u Crkvi Svete Petke, Ljiljana postaje rukovodilac crkvenog hora ovog hrama. Jedan je od inicijatora Festivala duhovne muzike čiji je organizator Crkva Svete Petke. Godine 2019. obnavlja se rad mešovitog hora Centra za kulturu Požarevac, a Ljiljana postaje njegov rukovodilac. Godine 2021. godine osniva i postaje rukovodilac dečjeg hora Magični ljiljani, zaokružujući tako svoj rad u oblasti horskog pevanja na sve oblasti i sve uzraste.

Nikolina Josić, dugogodišnji folkloraš, rođena je u Požarevcu, a živi u Kostolcu. Član je Kulturno-umetničkog društva „Kostolac“ od najmlađih dana. Bila je aktivan član svih igračkih dečijih ansambala, da bi 2009. godine postala stalni i standardni član Prvog izvođačkog ansambla ovog društva. Od samog početka bila je aktivna u kulturno-umetničkom društvu „Kostolac“, pokazujući visok nivo odgovornosti i kreativnosti u radu. Kao član Prvog ansambla ovog kulturno-umetničkog društva odigrala je 548 koncerata, što ukazuje na njenu posvećenost ovoj vrsti igre. Zalaže se za očuvanje tradicije i folklorne umetnosti. Rado učestvuje u svim aktivnostima koje promovišu kulturno nasleđe. Zaposlena je u Predškolskoj ustanovi „Ljubica Vrebalov“, u Požarevcu.



Slične vesti

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Dodeljene Povelje kulture zaslužnim građanima

5 Dec 2023, 11:39

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca organizovala je svečanost u Gradskom zdanju gde su dodeljene povelje kulture najistaknutijim…

Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu

4 Dec 2023, 13:36

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista