Povećava se ulaganje iz budžeta za organsku proizvodnju, zašto je pakovanje važno
   4 Jan 2022, 9:23    Beograd    rts    Elena Marjanović


Povećava se ulaganje iz budžeta za organsku proizvodnju, zašto je pakovanje važno

Zrenjanin i Novi Sad su jedini gradovi koji su u 2021. izdvojili bespovratna sredstva za podršku organskim proizvođačima. Među gazdinstvima koja će koristiti novac je i porodica Šokšić. U selu Taraš imaju 10 hektara pod organskom proizvodnjom i već 15 godina se bave tim poslom.Goran Šokšić iz Taraša je najmlađi organski proizvođač u Srbiji. Uskoro će završiti smer za organsku proizvodnju na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. U okviru gazdinstva se bavi unapređenjem prodaje. Pakovanje je prvo što potrošačima može najaviti da je reč o organskoj proizvodnji, navodi Goran Šokšić.

  "Konvencionalni krompir prodaje se kao rinfuz i vi sami ga merite, a opet organski krompir je skuplji i on sam po sebi mora biti zapakovan u pakovanju da se ne bi mešao sa konvencionalnom robom", priča Goran Šokšić iz bio farme "Šokšić" iz Taraša.

U Srbiji pod organskim povrćem ima 180 hektara. To je još uvek nedovoljno za konkurentnost, pa se cene organskih proizvoda približavaju onim iz konvencionalne proizvodnje.

"Iz uvoza proizvodi su mnogo povoljniji nego naši i prosto moramo da budemo u njihovom nivou. Ove godine bili su izuzetno mali prinosi, ali cene organskih proizvoda su ostale na istom nivou", kaže Gordana Šokšić iz bio farme "Šokšić" iz Taraša.

Grad Zrenjanin je izdvojio 1,1 milion dinara za podsticaj organske proizvodnje. Prostora za razvoj ima, samo u Mužljanskom ritu na salašima su idealni uslovi, a 40 ari takve zemlje želi da iskoristi Mihalj Išpanović.

"Petnaest, dvadeset godina smo uzgajali cveće ispod plastenika i sad nema više radne snage i onda sam odlučio za organsku proizvodnju i konkurisao sam za sadnice kajsije", ispričao je Mihalj Išpanović iz Mužlje.

Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, napominje da su ukupno u ovoj godini od devet prijavljenih aplikacija, svi dobili sredstva i da je to jedan dobar pokazatelj da organska proizvodnja u Zrenjaninu treba i zaslužuje da bude podstaknuta.

Ministarstvo poljoprivrede je predvidelo da u 2022. godini poveća ulaganja u tu proizvodnju iz agrarnog budžeta na 380 miliona dinara, što je 62 odsto više nego lane.Slične vesti

Kontrola plodnosti zemljišta za bolju poljoprivrednu proizvodnju

28 Apr 2022, 11:56

Kontrola prodnosti zemljišta je veoma važna u savremenoj poljiprivrednoj proizvodnji, jer je to jedini način da se…

Rat u Ukrajini utiče i na šumadijske ratare, sve više sade suncokret

19 Apr 2022, 9:55

Zbog rata u Ukrajini svetsko tržište ostaće bez dobrog dela isporuka jednog od najvećih proizvođača suncokreta i suncokretovog…

Za hektar pod krompirom - tona đubriva, šta još podiže cenu

13 Apr 2022, 9:41

Trenutno, uvozni mladi krompir na pijaci košta 300 dinara, stari od 80 do 120. Da li će biti poskupljenja, znaćemo u junu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od…

24 May 2022, 13:40

KulturaPredstavljen repertoar ovogodišnjeg…

U Centru za kulturu  Požarevac predstavljen je program IV Viminacjum Fest-a …

24 May 2022, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 25. Maj 2022.

SRBIJA: U sredu pretežno sunčano, vrlo toplo i sparno. Biće još…

24 May 2022, 12:03

Kursna lista