Potpisani Memorandumi o razumevanju u Golubačkoj tvrđavi
   24 Jun 2022, 11:07    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Potpisani Memorandumi o razumevanju u Golubačkoj tvrđavi

Na Golubačkoj tvrđavi potpisani su memorandumi o razumevanju između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i sedam opština i gradova Donjeg Podunavlja i istočne Srbije povodom projekata za unapređenje turizma. Porpisivanju memoranduma  prisustvovali   su ambasador EU Emanuele Žiofre, ministar za evropske integracija Jadranka Joksimović i pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić. Projekti u koje ulaže EU su namenjeni, ne samo poboljšanju turističke ponude, već i ekonomskom razvoju čitavog regiona. 


Evropska unija opredelila je preko 650.000 evra kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji sprovodi GIZ, za projekte namenjene razvoju turističke ponude u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu i Zaječaru.U ime opštine Golubac Memorandum je potpisao Marko Stojaković sa  sa Vođom projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i predstavnikom GIZ-a Aleksandrom Bec. EU za kulturno nasleđe i turizam“ je ,,EUzaTebe’’ projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.Opština Golubac će će sredstvima fiansirati realizaciju projekta ,,Trg Đerdapsdkih mitova I legedni ‘’.

Čestitajući predsednicima opština i gradonačelnicima potpisivanje memoranduma, ambasador Žiofre je rekao: „Osećam da imam jedinstvenu perspektivu kada govorim o turizmu u Srbiji, pre svega, kao predstavnik Evropske unije i njene podrške u ojačanju privrede Srbije, a zatim i, ako ne kao turista, onda kao stranac u Srbiji. Iz obe perspektive, turizam je očigledan izbor za nacionalni razvojni prioritet. Fokus EU na turistički potencijal je na sličan način dvostruk – prvo zato što je EU nepokolebljiva u podršci kulturi i zajedničkom nasleđu i drugo zato što konkurentna turistička industrija otvara radna mesta. Neizmerno mi je zadovoljstvo što sam danas na Golubačkoj tvrđavi i što današnja ceremonija baš na ovoj lokaciji, jer je ona mesto zajedničkog srpskog i evropskog kulturnog nasleđa, a čiji je današnji izgled rezultat snažnog partnerstva Srbije i EU.“

Ministarka za evropske integeradicije  Jadranka Joksimović ,rekla je da joj je Veoma drago da u ovom delu Srbije imamo nekoliko strateški važnih projekata iz oblasti promocije kulturnog nasleđa koji daju turističkoj ponudi Srbije izvanrednu reputaciju u tom segmentu turizma. Rajačke pimnice, Fetislam i Feliks Romulijana, uz sve ostale lokalitete koji su danas pomenuti u sedam opština potpisnica Memoranduma, najbolji su primer kako i uz pomoć EU fondova može da se unapredi turistička ponuda Srbije. O tome sam nedavno razgovarala i sa predsednicima opština i gradova Borskog i Zaječarskog okruga, pre svega o svim budućim projektima koji mogu da budu finansirani iz pretpristupnih fondova EU i druge razvojne pomoći koja je Srbiji na raspolaganju na putu reformi i EU integracija.
Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić istakla je da je Turizam  taj koji spaja ljude, spaja kulture, ali i menja navike. EU je najveći trgovinski partner Republike Srbije, međutim EU je i partner u unapređivanju mnogobrojnih sektorskih politika, kao i demokratskih vrednosti naše zemlje. I upravo ovaj projekat EU za kulturno nasleđe i turizam naglašava vezu između kulture i turizma i značaj naše saradnje i važnost koliko naše aktivnosti treba da kreiraju jedan novi zajednički, kreativni i kvalitetan turistički potencijal naše države.

Vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i predstavnik GIZ-a Aleksandar Bec,naglasio je da je bitno da imamo odličnu saradnju sa gradovima i opštinama, da ih podržimo u njihovim idejama u poboljšanju turističke ponude. Ovi projekti će takođe pomoći da se stvore nova radna mesta i bolje ekonomske perspektive za ljude u region.

Ambasador EU Emanuele Žiofre nastavlja obilazak istočne Srbije gde će, uz prirodne lepote, videti ostale aktivnosti projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ kao što su rekonstrukcija tvrđave Fetislam u Kladovu i Rajačke pivnice kod Negotina na kojima će uskoro početi radovi na poboljšanju infrastrukture.
Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, koji, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom za evropske integracije, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Izvor:portal e-Golubac/TanjugSlične vesti

Greška u potpisu odbornika tokom prenosa Skupštine

26 Dec 2020, 16:14

Tokom direktnog  prenosa maratonske sednice Skupštine grada Požarevca, Ivica Milenković odbornik sa liste „Suverenisti“…

SAT TELEVIZIJA JE DOBILA POVELJU GRADA POŽAREVCA

26 May 2018, 22:49

Večeras u Centru za kulturu u Požarevcu, Sat televiziji je uručena povelja za ostvarene izvanredne rezultate i dostignuća.…

SatTv Android Aplikacija

24 Nov 2017, 21:54

Pratite najnovije vesti sa internet portala www.sattelevizija.com. Počev od danas, svi korisnici android uređaja mogu preuzeti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

EkonomijaČadež: Srbija postaje jedna od…

Povodom proizvodnja električne "pande" koja počinje u Kragujevcu, predsednik Privredne…

22 Jul 2024, 12:27

Kursna lista