Potpisan memorandum o izvozu kukuruza u Kinu
   6 Feb 2021, 13:39    Beograd    SATTV    Marija Topalović


Potpisan memorandum o izvozu kukuruza u Kinu

Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz srpskog kukuruza i sušenih rezanaca šećerne repe u Kinu potpisali su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ambasadorka te zemlje u Beogradu Čen Bo, putem video linka, u ime Generalne uprave carine Kine.

 Srbija je među 10 najvećih izvoznika kukuruza u svetu i uskoro će moći da izvozi kukuruz i na tržište Kine, koja je najveći svetski kupac ove robe.

Ministarstvo poljoprivrede će kontrolisati proizvodni proces na njivama i nadgledati preduzeća koja izvoze kukuruz u Kinu, a sva skladišta u kojima će ona držati kukuruz za kinesko tržište moraće da budu registrovana.  Protokol o izvozu kukuruza se odnosi na fitosanitarne uslove, a za izvoz sušenih rezanaca šećerne repe na sanitarne i fitosanitarne uslove.

Ministar je izrazio nadu da će se i kineski poljoprivredni proizvodi naći na srpskom tržištu i podsetio da je za kratko vreme u trgovinskoj razmeni dveju zemalja postignut značajan uspeh.
Predstavnik Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoz žitarica i uljarica Žita Srbije Vukosav Saković rekao je za Betu da će otvaranje kineskog tržišta za izvoz kukuruza iz Srbije mnogo značiti proizvođačima, jer će se povećati njegova tražnja.

– To ne znači da će se odmah povećati i cena, ali rastom tražnje treba očekivati i bolju cenu – rekao je Saković.

Dodao je da će u ovoj ekonomskoj godini biti izvezena manja količina kukruza, a da se očekuje da se značajnije količine na kinesko tržište plasiraju od novog roda. Razlog za to je, prema njegovim rečima, to što se trgovina kukuruzom ugovara mnogo pre berbe kukuruza.

– Deo protokola je da se registruju silosi u kojima će biti uskladišten kukuruz za izvoz – rekao je Saković.

Kineski kupci kukuruza zadržali su pravo, kako je rekao, da dođu u Srbiju i prekontrolišu šta se koristi od hemijskih zaštitnih sredstava kao i šta se koristi za prihranu te ratarske kulture. Ta kontrola podrazumeva da se, prema rečima Sakovića, ne koriste zabranjena sredstva zaštite, a za njih uglavnom postoji spisak.

Dodao je da iako se kontrola kvaliteta kukuruza obavlja pre utovara i istovara Kinezi predviđaju i smeštaj kukuruza po dospeću u zemlju u karantin radi dodatnih ispitivanja. Predviđeno je, kako je rekao Saković i ko može da uveze kukuruz i u kojoj luci može da se istovari.
 Slične vesti

U opštini Golubac počela prolećna setva

16 Apr 2022, 14:25

U opštini Golubac počela je ovogodišnja prolećna setva,neuporedivo najskuplji posao u poljoprivredi , jer…

Cena kukuruza na istorijskom maksimumu

2 Mar 2022, 10:07

Zbog sukoba u Ukrajini sve svetske berze beleže rekordne cene pšenice, kukuruza, soje. Kukuruz je dostigao svoj istorijski…

Viša otkupna cena kukuruza preko Robnih rezervi

1 Nov 2021, 19:03

Prvobitna otkupna cena bila je 29,00 dnara za kilogram kukuruza (sa PDV-om), uskladišteno u silosu ovlašćenog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista