Potekli vikend u znaku projekta Velikani Kučeva
   31 Oct 2022, 15:55    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Potekli vikend u znaku projekta Velikani Kučeva

Projektom,,Velikani Kučeva’’ koji su  zajednički realizovali Centar za kulturu „Dragan Kecman“ i Opština Kučevo proteklog vikenda, kučevljani su oživeli sećanje na svoje sugrađane koji su proslavili Kučevo I ovaj kraj.

U okviru programa Velikani Kučeva,  na platou ispred Centra za kulturu održan je 15.Festival ..Truba Miroslava Mileta Matušića’’ koju je otvorila Marija Kocić,vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu ,,Dragan kecman’’koja je govoreći o liku I delu Mitoslava Matušića  rekla da  je  tokom svoje karijere imao priliku da nastupi pred Carevcem, svi su pred velikim Carem drhtali, ali ne i Matušić.

Toliko je imao samopouzdanjai  za  trubu, Miroslav Matušić je bio nešto drugo, nikome sličan, bio je stvarno najbolji pa su ga i sami trubači za života prozvali „Car trube“. Uzdigao je i proslavio Kučevo, a ovaj festival koji se organizuje u njegovu čast ima za cilj da dugo traje i čuva uspomenu na Mileta Matušića.Festival ,,Truba Miroslava Matućića’’ 15.po redu obeležio je celovečerni  koncert trubača  orkestara Dejana Lazarevića.

Sinoć je u holu Centra za kulturu „Dragan Kecman“ u projekta ,,Velikani Kučeva’’ održana I  promocija knjige o Đorđu Marjanoviću „Energija slobode“ autorke Marijane Dujović. Kako autorka knjige u predogovoru navodi, štivo  je nastalo kao rezultat istraživanja fenomena prve velike jugoslovenske pop-zvezde. U knjizi  se daju pregled  njegovog života i karijere, osvrt na njegovo stvaralaštvo i muzički uticaj.

         -Težište nije na dogodovštinama iz života pevača, već na prikazivanju šireg konteksta, odnosno vremena u kojem je Đorđe Marjanović delovao, u cilju sagledavanja njegove monumentalne popularnosti u Jugoslaviji (i šire) tokom druge polovine XX veka”, navodi se u opisu knjige.
Pored autorke Marijane Dujović, na promociji knjige govoril su, zamenik predsednika opštine Kučevo Nenad Mikić i ćerka velikog pevača Nevena,a razgovor sa autorkom vodila je Nevena Tašić-Gordić

Podsetimo, Đorđe Đoka Marjanović bio je jugoslovenski i srpski pevač, najpopularniji tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka u SFR Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu.
Prikazan je i crno-beli igrani film,,Zvižduk u osam’’ snimljen 1962. godine u režiji Save Mrmaka.Ovaj film je po žanru kombinacija drame, komedije i mjuzikla, a inspiraciju je pružio istoimeni album pop pevača Đorđa Marjanovića, koji je tada bio na vrhuncu popularnosti i nastupio u glavnoj ulozi.


Ovim zajedničkim projektom  Centra za kulturu „Dragan Kecman“ i Opštine Kučevo Velikani Kučeva, želi se skrenuti pažnja na značaj čuvenih pojedinaca poreklom iz ovog kraja i njihov doprinos na promociji Kučeva,njegove kulture I tradicije.
 
Izvor:e-Kučevo.rs/Centar za kulturu ,,Dragan Kecman’’ KučevoSlične vesti

Turističkoj organizaciji Golubac prvo mesto za najbolji sajt

14 Oct 2022, 15:46

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada, Turistička organizacija Kruševac organizovala je tradicionalni, 18.…

U naselju Neresnica održani Miholjski susreti sela

10 Oct 2022, 21:33

U naselju  Neresnica,u  opštini Kučevo,proteklog vikenda održani su Miholjski susreti sela u organizaciji…

Golubačko selo Dobra domaćin Miholjskih susreta sela

28 Sep 2022, 13:50

Posle uspešne organizacije prvih susreta prošle godine u Braničevu, ovogodišnji “Miholjski sureti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista