Post-praznični detoks: 4 brza saveta za čišćenje i jačanje tela (a i uma)!
   21 Jan 2019, 13:22        lepotaizdravlje.rs    Jovana Kuzmanović


Post-praznični detoks: 4 brza saveta za čišćenje i jačanje tela (a i uma)!

Sezona proslava – konačno je gotova! Svi koji žive u Srbiji ili se tako osećaju, znaju da se sezona praznika kod nas malo oduži… Kako sa velikom slavom ovog vikenda završavamo prvu sezonu praznika, čeka nas onaj manje omiljeni deo koji sledi posle prazničnog „opuštanja“ – detoks. I koliko god ta praznična sezona kod nas malo duže trajala nego u većem delu sveta, posledice prazničnih uživanja se mnogo duže osećaju i traju. Retki su oni koji sebi nisu dali oduška i koji znaju da „ne preteraju“, a za sve ostale koji ne spadaju te retke – gospodare volje i kontrole, evo par saveta kako da u par brzih koraka urade instant detoks svog tela i duha u post prazničnoj sezoni koja sledi:

1. Sklonite u „prazničnu fioku“ te slatke doručke i kremaste, tople napitke! Ne morate odmah baš na vodenu dijetu, ali za početak svako jutro počnite sa čašom tople vode i limuna. Ako je čuvena Kejt Mos, kraljica ludih provoda, mogla da se drži ove zdrave navike, možete i vi. Priprema je jednostavna i brza, a jedna od glavnih prednosti ovog napitka je što pomaže da se normalizuje nivo šećera u krvi. Posle toga, na red dolazi doručak na bazi žitarica i peciva od celog zrna, posle mesec dana novogodišnjih medenjaka i parčeta torte koje je „ostalo od sinoć“.

2. Novogodišnju žurku, ali i sve praznične bogate ručkove i večere koji su skoro svakodnevni od novembra do druge polovine januara prati i taj hedonistički momenat uživanja u dimu cigarete posle još jedne fantastične gozbe vašeg domaćina… A kompletan detoks ipak podrazumeva da i taj ritual sada morate preskočiti. Ako baš ne možete, pokušajte sa IQOS-om, zadovoljićete želju za duvanom, ali će emitovati 90 odsto manje štetnih materija od cigarete. Doprineće unutrašnjoj detoksikaciji, ali će prijati i vašoj koži i kosi koje su isušene duvanskim dimom.

3. Sneg se otopio, teperatura je ušla u  tako da – brzi hod, šetnja do posla ili džoging u parku, mogu ponovo da se stave na dnevni red. Kažu da se letnje telo „pravi“ zimi, a plaža i letnji odmor su sada ipak bliži nego sledeća sezona praznika, zar ne? Za razliku od nekih drugih intenzivnijih fizičkih aktivnost, brzo hodanje ima brojne prednosti – ne opterećuje kolena i zglobove, rizik od upala i povreda je minimalan, a za one koje osim detoksa žele i da skinu „praznični  višak“ preporučujese od 250 do 300 minuta hodanja nedeljno.

4. Prostorije pune graje i glasne muzike, umerenog kiča zamenite – klasikom, literarnom ili muzičkom. Utišajte zvučnike, na kratko izbacite stihove tog prazničnog hita iz glave i uzmite u ruke knjigu ili posetite koncert klasične muzike.

Januar je idealan i za psihički detoks, pa osim što ćete sebi zadati cilj da vratite svoje telo u predpraznično stanje, zadajte sebi i novi umni izazov – da ove godine pročitate po jedno delo svakog dobitnika Nobelove nagrade za književnost ili da kompletirate opus svog omiljenog autora. Sa druge strane, svi smo čuli za Mocartov efekat, pa osim fizičkog detoksa možete primeniti i ovaj trik za jačanje vaših umnih sposobnosti i kvaliteta koncentracije.Slične vesti

VUČIĆ NAJAVIO VELIKA ULAGANJA U BOLNICE:ZA INSTITUT ZA MAJKU I DETE U BEOGRADU BIĆE IZDVOJENO 263 MILIONA DINARA

19 Feb 2019, 14:26

Za Institut za majku i dete u Beogradu biće izdvojeno 263 miliona dinara za izgradnju novog sterilnog bloka, odnosno odeljenja…

Preminuo pacijent, prva žrtva gripa u Rasinskom okrugu

16 Feb 2019, 11:43

U Opštoj bolnici u Kruševcu sinoć je preminuo pacijent star 53 godine koji je od ponedeljka na Grudnom odeljenju…

Od raka godišnje oboli oko 350 mališana

15 Feb 2019, 13:38

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se danas, a u Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli oko 350 mališana.Precizni…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBEZ STRUJE DEO POŽAREVCA

Zbog hitnih radova u trafo stanici Higijenski zavod u četvrtak, 21.02.2019. od 07:30 do 07:40…

21 Feb 2019, 10:07

DruštvoZBOG HITNIH RADOVA BEZ STRUJE…

Zbog hitnih radova na dalekovodu (zamena dva stuba) u četvrtak, 21.02.2019. od 9 do 13 bez…

21 Feb 2019, 10:05

DruštvoGOLUBAC VODEĆA TURISTIČKA DESTINACIJA…

Turističke potencijale opštine Golubac u prošloj 2018.godini posetilo je oko sto hiljada domaćih…

20 Feb 2019, 23:13

Kursna lista