Poslednja nedelja popisa, do sada popisano više od 5.300.000 građana
   24 Oct 2022, 10:15    Beograd    rts    Elena Marjanović


Poslednja nedelja popisa, do sada popisano više od 5.300.000 građana

Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku rekao je da je do sinoć popisano 5.300.000 stanovnika. Ostalo je još osam dana popisa, ovim tempom završavamo popis u roku, ali ne isključujem ni produžetak u trajanju od par dana, naveo je Korović.Još nedelju dana ostalo je do kraja popisa stanovništva. Koliko je do sada popisano? Na kakve probleme nailaze popisivači? Šta je sa onima koji imaju dva stana, a vode se samo na jednoj adresi?


Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku rekao je da je do sinoć popisano 5 miliona i 300.000 stanovnika.


"Ostalo je još osam dana popisa, radimo i 31. oktobra do 20 sati uveče. Ovim tempom završavamo popis u roku, ali ne isključujem ni produžetak u trajanju od par dana. To je bio slučaj i 2011. godine i događalo se u regionu", naveo je Korović.


Kada je reč o tome da li je više popisano građana u gradskim ili seoskim sredinama, kaže da zaostaje malo Beograd, pošto su drugačije navike ljudi, oni manje vremena provode u stanu, duže rade imaju više obaveza.


Objašnjava da ako zateknu u sandučiću da je popisivač bio, a oni nisu bili kod kuće, da je procedura jednostavna, da postoji broj infocentra, poziv je besplatan, pojačan je broj operatera jer je bilo dosta poziva.


"Kažete na kojoj ste adresi, operater vas spoji sa popisivačem i onda ugovorite termin i završite obavezu", istakao je.


Dodao je da je bilo situacija da se izađe u susret građanima i da se obavi popis preko telefona - u slučaju da građani imaju nekog bolesnog člana, da imaju koronu, ako su imali neki nepredviđeni put za par dana, a popisivač nije mogao da stigne u tom roku.


Napomenuo je da ukoliko naiđe na stan u kome niko ne živi da će i taj stan biti popisan kao prazan, a ako u tom stanu neko živi on će biti popisan."Građani često zovu i žele da se popišu baš u stanu u kome ne žive iz straha zbog poreza. Nema potreba za brigom, svi podaci dobijeni u popisu koriste se isključivo u statističke svrhe i nikad nijedno fizičko i pravno lice neće doći do tih podataka", rekao je Korović.


Dodao je da nije neophodno da u domaćinstvu budu svi članovi.


Predveđene su i kazne, kako je rekao, za popisivače ako prekorače svoja ovlašćenja, za članove popisne komisije, ako takođe, prekorače ovlašćenja i za građane koji odbiju da budu popisani ili daju pogrešne podatke.


"Iskustva popisivača su razna. Oni više puta obilaze svoju teritoriju, dok ne stupe u kontakt sa građanima. Nismo svi uvek raspoloženi, neko je srdačan pa pozove popisivača i na ručak, a neko ne primi popisivača, pa se popis završi ispred stana", objasnio je Korović.Slične vesti

Šta je sve državna imovina znaće se do jula, a koliko vredi proceniće Svetska banka

28 Jan 2023, 9:48

Davno započet popis državne imovine trebalo bi da bude završen do jula. To znači da će Srbija, posle gotovo 8 decenija,…

Kovačević: Stanovnici i birači nisu isto

28 Dec 2022, 13:10

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je, komentarišući tekstove u medijima i diskusije…

Rezultati popisa: U Braničevskom okrugu živi 159.443, u Požarevcu 57.132 stanovnika

21 Dec 2022, 16:43

Prema prvim rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, u Republici Srbiji živi 6.690.887…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista