Posle saslušanja određen pritvor za četiri osobe uhapšene u proširenoj istrazi o zloupotrebama u EPS-u
   12 May 2023, 10:12    Beograd    rts    Elena Marjanović


Posle saslušanja određen pritvor za četiri osobe uhapšene u proširenoj istrazi o zloupotrebama u EPS-u

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušana su četiri osumnjičena za pranje novca i poreska krivična dela, koji su u četvrtak uhapšeni u okviru proširenja istrage koja se vodi protiv šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS), saopštilo je Tužilaštvo.


Trojica osumnjičenih su se branila ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose svoju odbranu u ovoj fazi postupka, dok je četvrti osumnjičeni izneo svoju odbranu, navodi se u saopštenju.


Kako se navodi, nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenima V. B., N. L., D. R. i S. K. odredi pritvor. Sudija im je odredio pritvor da ne bi uticali na svedoke.


V. B. je odgovorno lice privrednog društva “Profil Projekt" doo Beograd, D. R. je odgovorno lice privrednog društva “Nib Part” doo Beograd, N. L. odgovorno lice privrednog društva “Sbos Construction” doo Beograd, a S. K. vlasnik preduzetničke radnje za autoprevoz iz Uba.


Naredbom o proširenju istrage obuhvaćeni su i B. V. S. odgovorno lice stranog privrednog društva “Italiana Construcioni” S.P.A ogranak u Beogradu i “Meta Balkan” doo Beograd i N. T. direktor privrednog društva “Bauwasen” doo iz Lazarevca, protiv kojih se istraga vodi od februara ove godine i koji se već nalaze u pritvoru.


Njih dvojica će povodom krivičnih dela za koja se terete naredbom o proširenju istrage biti saslušani narednih dana.

Sumnja se da je B. V. S. nakon izvršenih uplata novčanih iznosa od strane investitora JP EPS po osnovu ispostavljenih privremenih situacija u vezi sa ugovorom za izgradnju industrijskog koloseka od 18. aprila 2017. godine, novac u iznosu od 317.203.601,78 dinara koristio tako što je ga je prebacivao privrednim društvima “Profil projekt”, “Nib Part'” i “Sbos Construction” kao i preduzetničkoj radnji u vlasništvu S. K.., za navodnu kupovinu šina, elektroopreme i drugog materijala za izgradnju industrijskog koloseka, po lažnim fakturama.


Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica pomenutih privrednih društava novac prebacivala na račun PD “Bauwasen” doo iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takođe sačinjavalo lažne fakture i dokumentaciju o ovoj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od PD "Metal Balkan” doo Beograd.

Nakon toga je N. T. deo novca u iznosu od 92.853.739 dinara predao B. V. S, dok je preostali deo novca je zadržao na računu PD "Bauwasen” doo iz Lazarevca.


Takođe, iz navedenih protivpravnih radnji proizlazi i osnov sumnje da su osumnjičeni izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokovana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260,00 dinara.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela Pranje novca i Poreska utaja iz Krivičnog zakonika, kao i Neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.


U ovom predmetu je krajem februara pokrenuta istraga protiv šest lica zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.Slične vesti

Promene u EPS-u, šta novi statut donosi

8 Apr 2023, 9:43

Cilj promene statusa EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo je da se uvede red u poslovanje i da od gubitaša…

Mali: EPS mora da bude lokomotiva razvoja Srbije, nema govora o privatizaciji

6 Apr 2023, 9:53

Ministar finansija Siniša Mali najavio je strategiju za razvoj EPS-a do kraja maja. Mali je rekao da nema govora…

Đedović: EPS pre svega treba da bude proizvođač, a ne trgovac strujom

3 Apr 2023, 10:34

EPS je stabilizovao proizvodnju i od Nove godine ne uvozi struju, ali zbog najavljenog prelaska u "akcionarsko društvo"…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista