Posle dve godine, ponovo besplatni dermatološki pregledi
   27 May 2022, 9:24    Beograd    rts    Elena Marjanović


Posle dve godine, ponovo besplatni dermatološki pregledi

U više seoskih ambulanti po Srbiji organizovan je preventivni pregled kože za one koji žive i rade na selu i koji su više od ostalih izloženi suncu. Posle dve godine, 13. juna, biće i besplatnih pregleda kože za sve zainteresovane u više od 30 gradova Srbije, rekla je za RTS dermatovenerolog KC u Nišu i nacionalni koordinator Euromelanom kampanje profesorka Danica Tiodorović.


Poljoprivrednici često više brinu za useve nego za svoje zdravlje, a spadaju u kategoriju građana koja je najviše izložena suncu. Zbog toga su u toku dermatološku pregledi poljoprivrednika u više mesta u Srbiji.

  "Veliki je odziv do sada. Sa poljoprivrednicima razgovaramo o izlaganju sunca, a otkrili smo i više karcinoma, ali u početnoj fazi. Rana dijagnostika je veoma važna jer ako se otkrije na vreme pacijent nije životno ugrožen. U narednom periodu ići ćemo u Mokru Goru, Sremsku Mitrovicu, Gračanicu", rekla je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Danica Tiodorović.

Tiodorovićeva kaže da su poljoprivrednici izloženi većem UV zračenju jer rade u polju ali i da zaštita nije toliko komplikovana i ne zahteva dodatno vreme. Kako kaže, dovoljno je da se obuče nešto sa dugim rukavima, stavi šešir i slični.

Karcinomi koji se najčašće javljaju kod poljoprivrednika su bazocelularni i oni su karakteristični za ljude koji više borave na orvorenom i suncu i oni najčešće nisu metastazni i mogu se pratiri, odnosno lečiti, objasnila je profesorka Tiodorović.

Udruženje dermatovenerologa nastavlja aktivnosti u vezi sa edukacijom i pregledima dece koja treniraju u nekoliko kampova.

"Veoma je važna edukacija u ramom periodu i usmeravanje od najranijeg perioda da se ide na dermatološke preglede", rekla je Tiodorovićeva.

Posle dve godine pauze zbog epidemije 13 juna biće ponovo organizovani besplatni dermatološki pregledi u više od 30 gradova u Srbiji a uključilo se preko 150 dermatologa.

Preventivni pregled građani mogu da zakažu telefonom 0800-222-888,  6. i 7. juna u periodu od 8 do 20 časova.


Mnogi će letos na more. Već sada je UV zračenje pojačano ali profesorka Tiodorović kaže da nije neko ko će da kaže da se ne ide na more. 

"Možete da izgorite bilo gde. Ono što treba da se zna je da bebe pre 6 meseci ne treba mazati fotoprotektivnim kremama a decu do tri hodine ne treba izlagati direktnim suncu", rekla je gostujući u Jutarnjem programu nacionalni koordinator Euromelanom kampanje profesorka Danica Tiodorović.Slične vesti

Jun je nacionalni mesec mentalnog zdravlja - razgovarati i ne patiti u tišini, poručuju lekari

1 Jun 2022, 10:55

Pandemija je uticala na sve apekte života, a kako je uticala na mentalno zdravlje stanovnika Srbije, stručnjaci su ispitivali…

Svetski dan bez duvanskog dima obeležen "Akcijom za zdravlje"

31 May 2022, 13:12

Svetski dan bez duvana se svake godine obeležava na globalnom, kao i na nacionalnom i lokalnom nivou u mnogim zemljama sveta.…

Skok u vodu i povreda vrata, doktorka Stefanović savetuje kako reagovati u toj situaciji

27 May 2022, 9:21

Jedan čovek teško je povređen dok je skakao na tranbolini, a uskoro se otvara i letnja sezona kada su učestaliji skokovi…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMala matura - osmaci danas polažu…

Osmaci danas polažu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko…

29 Jun 2022, 9:23

PolitikaBrnabić: Energetika će biti glavna…

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže za RTS da je u aktuelnoj situaciji važno da budemo hrabri,…

29 Jun 2022, 9:21

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Kursna lista