Poslanici o izveštaju o KiM, ali i o aktuelnim dešavanjima
   28 May 2019, 12:29        RTV    Maja Kostić


Poslanici o izveštaju o KiM, ali i o aktuelnim dešavanjima

Delegacija Narodne skupštine, sa šefom delegacije potpredsednikom Skupštine Veroljubom Arsićem na čelu, sastala se u Pekingu sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Li DŽanšuom.
Arsić je detaljno upoznao predsednika Svekineskog narodnog kongresa sa situacijom na Kosovu i Metohiji i zahvalio kineskoj strani na kontinuiranoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.
On je istakao da međuparlamentarna Komisija predstavl?a izvanrednu priliku da parlamenti daju podršku saradnji dve zemlje zasnovanoj na sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.
Li DŽanšuom je ocenio da je Drugo zasedanje Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine bilo uspešno, kao i da ovaj modalitet saradnje daje novi sjaj tradicionalno dobroj saradnji.
Izrazio je zadovoljstvo visokim stepenom političkog poverenja i saradnje u svim oblastima, koji su posebno intenzivirani nakon posete predsednika Si Đinpinga Srbiji 2016. godine.
Obostrano je ocenjeno da srpsko-kineski odnosi mogu predstavljati uzor kad je reč o političkim i ekonomskim odnosima, čiji su pravac trasirali predsednici dve zemlje.
Konstatovano je da osnovu političkog poverenja predstavlja uzajamna podrška po pitanjima od vitalnog interesa i nacionalnog značaja dve zemlje.
Na ekonomskom planu, podvučen je značaj konkretnih projekata, među kojima je posebno spomenuta železara u Smederevu, pruga Beograd-Budimpešta, most "Mihailo Pupin", TE Kostolac B i investicija u rudnik bakra u Boru.
Naglašen je u značaj jačanja kulturne saradnje, jer bolje razumevanje naroda i kultura predstavlja osnovu za jačanje svih vidova saradnje, saopštila je Narodna skupština.
Delegaciju Narodne skupštine, pored Veroljuba Arsića čine i predsednik Odbora za spoljne poslove i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom prof. dr Žarko Obradović, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu dr sci. med. Darko Laketić, predsednik Odbor za kulturu i inforimsanje Mirko Krlić i zamenik predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prof. dr LJubiša Stojmirović.  Slične vesti

Ulice više nazivati po znamenitim ženama

13 Sep 2019, 13:33

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je Skupštini Grada Beograda inicijativu za…

Cenimo politiku vojne neutralnosti Srbije

13 Sep 2019, 13:25

Pojedine balkanske države potpadaju pod uticaj NATO protiv volje većine svojih građana, izjavio je ministar spoljnih poslova…

Sprečeno dalje oticanje mazuta niz Moravicu

14 Aug 2019, 14:07

Lokalna samouprava Ivanjice, Sektor za vanredne situacije i "Srbijavoda" uspeli su da spreče dalje nizvodno oticanje…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE OZONSKOG…

16. SEPTEMBAR SE OBELEŽAVA KAO MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA, A U ORGANIZACIJI …

16 Sep 2019, 14:51

KulturaČUVARI NARODNIH OBIČAJA I TRADICIJE…

Na sinoć održanom 47. Saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Gornjem Milanovcu među…

16 Sep 2019, 14:27

PolitikaPROGRAM STRUČNE PRAKSE POTPISAN…

U ZGRADI NAČELSTVA U POŽAREVCU ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA POVODOM POTPISIVANJA UGOVORA…

16 Sep 2019, 12:34

Kursna lista