Poslanici o izveštaju o KiM, ali i o aktuelnim dešavanjima
   28 May 2019, 12:29        RTV    Maja Kostić


Poslanici o izveštaju o KiM, ali i o aktuelnim dešavanjima

Delegacija Narodne skupštine, sa šefom delegacije potpredsednikom Skupštine Veroljubom Arsićem na čelu, sastala se u Pekingu sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Li DŽanšuom.
Arsić je detaljno upoznao predsednika Svekineskog narodnog kongresa sa situacijom na Kosovu i Metohiji i zahvalio kineskoj strani na kontinuiranoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.
On je istakao da međuparlamentarna Komisija predstavl?a izvanrednu priliku da parlamenti daju podršku saradnji dve zemlje zasnovanoj na sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.
Li DŽanšuom je ocenio da je Drugo zasedanje Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine bilo uspešno, kao i da ovaj modalitet saradnje daje novi sjaj tradicionalno dobroj saradnji.
Izrazio je zadovoljstvo visokim stepenom političkog poverenja i saradnje u svim oblastima, koji su posebno intenzivirani nakon posete predsednika Si Đinpinga Srbiji 2016. godine.
Obostrano je ocenjeno da srpsko-kineski odnosi mogu predstavljati uzor kad je reč o političkim i ekonomskim odnosima, čiji su pravac trasirali predsednici dve zemlje.
Konstatovano je da osnovu političkog poverenja predstavlja uzajamna podrška po pitanjima od vitalnog interesa i nacionalnog značaja dve zemlje.
Na ekonomskom planu, podvučen je značaj konkretnih projekata, među kojima je posebno spomenuta železara u Smederevu, pruga Beograd-Budimpešta, most "Mihailo Pupin", TE Kostolac B i investicija u rudnik bakra u Boru.
Naglašen je u značaj jačanja kulturne saradnje, jer bolje razumevanje naroda i kultura predstavlja osnovu za jačanje svih vidova saradnje, saopštila je Narodna skupština.
Delegaciju Narodne skupštine, pored Veroljuba Arsića čine i predsednik Odbora za spoljne poslove i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom prof. dr Žarko Obradović, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu dr sci. med. Darko Laketić, predsednik Odbor za kulturu i inforimsanje Mirko Krlić i zamenik predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prof. dr LJubiša Stojmirović.  Slične vesti

Novine u popisu 2021. godine

18 Jan 2020, 12:42

Popis stanovništva 2021. godine u Srbiji biće prvi na kojem će se laptop računari koristiti za prikupljanje podataka, predviđa…

Kovačević o slučaju Jovanjica Novo veštačenje telefona Koluvije 17. januara

4 Jan 2020, 13:36

Novo veštačenje telefona uhapšenog Predraga Koluvije u “slučaju Jovanjica”, a povodom tvrdnji…

Srbija zauzela 45. mesto na PISA testiranju

3 Dec 2019, 11:44

Srbija je na PISA testiranju koje je sprovedeno 2018. godine zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSvako jutro popijte jednu šolju…

Vreme je da povedete računa  o svom zdravlju Ovaj neverovatni čaj koji leči…

23 Jan 2020, 13:13

DruštvoNesanica i poremećaji spavanja:…

Ako ste često umorni ili ošamućeni tokom dana, ili se ne osećate sveže kad se probudite,…

23 Jan 2020, 13:08

DruštvoVažan podsetnik svakom roditelju

Danas sam otišla po ćerku u školu. Dok sam je čekala, nehotice sam čula razgovor…

23 Jan 2020, 11:58

Kursna lista