Poslanici o izveštaju o KiM, ali i o aktuelnim dešavanjima
   28 May 2019, 12:29        RTV    Maja Kostić


Poslanici o izveštaju o KiM, ali i o aktuelnim dešavanjima

Delegacija Narodne skupštine, sa šefom delegacije potpredsednikom Skupštine Veroljubom Arsićem na čelu, sastala se u Pekingu sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Li DŽanšuom.
Arsić je detaljno upoznao predsednika Svekineskog narodnog kongresa sa situacijom na Kosovu i Metohiji i zahvalio kineskoj strani na kontinuiranoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.
On je istakao da međuparlamentarna Komisija predstavl?a izvanrednu priliku da parlamenti daju podršku saradnji dve zemlje zasnovanoj na sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.
Li DŽanšuom je ocenio da je Drugo zasedanje Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine bilo uspešno, kao i da ovaj modalitet saradnje daje novi sjaj tradicionalno dobroj saradnji.
Izrazio je zadovoljstvo visokim stepenom političkog poverenja i saradnje u svim oblastima, koji su posebno intenzivirani nakon posete predsednika Si Đinpinga Srbiji 2016. godine.
Obostrano je ocenjeno da srpsko-kineski odnosi mogu predstavljati uzor kad je reč o političkim i ekonomskim odnosima, čiji su pravac trasirali predsednici dve zemlje.
Konstatovano je da osnovu političkog poverenja predstavlja uzajamna podrška po pitanjima od vitalnog interesa i nacionalnog značaja dve zemlje.
Na ekonomskom planu, podvučen je značaj konkretnih projekata, među kojima je posebno spomenuta železara u Smederevu, pruga Beograd-Budimpešta, most "Mihailo Pupin", TE Kostolac B i investicija u rudnik bakra u Boru.
Naglašen je u značaj jačanja kulturne saradnje, jer bolje razumevanje naroda i kultura predstavlja osnovu za jačanje svih vidova saradnje, saopštila je Narodna skupština.
Delegaciju Narodne skupštine, pored Veroljuba Arsića čine i predsednik Odbora za spoljne poslove i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom prof. dr Žarko Obradović, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu dr sci. med. Darko Laketić, predsednik Odbor za kulturu i inforimsanje Mirko Krlić i zamenik predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prof. dr LJubiša Stojmirović.  Slične vesti

Održiva urbanizacija ključ za održivi razvoj

23 May 2019, 13:07

Ujedinjene nacije procenjuju da će do 2025. godine čak 70 odsto stanovništva živeti u gradovima, a ministar za inovacije…

World Minds u Beogradu, govore i Vučić i Brnabić

23 May 2019, 12:59

Vodeći svetski inovatori, naučnici, biznis lideri i umetnici, koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba,…

I Priština i Vašington treba da ohlade glave

11 May 2019, 12:59

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta federacije, Konstantin Kosačov izjavio je danas…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaTransparentno do najbolje Medijske…

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da želi da se u potpuno inkluzivnom i transparentnom procesu…

20 Jul 2019, 11:46

PolitikaDačić na sastanku Istočno-evropske…

Pod predsedavanjem Republike Srbije, u NJujorku je održan sastanak ambasadora država članica…

20 Jul 2019, 11:39

PolitikaOstavka Haradinaja politički trik

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja politički…

20 Jul 2019, 11:33

Kursna lista