Posetom Narodnoj biblioteci Veljko Dugošević mališani PU  Lasta  iz Golupca obeležavaju dečiju nedelju
   9 Oct 2020, 22:29    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Posetom Narodnoj biblioteci Veljko Dugošević mališani PU Lasta iz Golupca obeležavaju dečiju nedelju

Golubac se i ove godine pridružio gradovima Srbije u obeležavanju “Dečje nedelje“ koja će od 05.do 11. oktobra biti ispunjena brojnim zabavnim, sportskim i edukativnim sadržajima.U okviru programa  obeležavanja Dečije nedelje mališani i vaspitači Predškolske ustanove ,,Lasta’’  posetili su Narodnu biblioteku ,,Veljko Dugošević’’ gde se družili sa knjigom I održali čas crtanja ,a zatim su  u znak ove posete i obeležavanja dečije nedelje  obostrano podeljeni pokloni,mališani svoje crteže ,a Biblioteka jedan komplet knjiga.

Predškolska ustanova „Lasta“ u Golupcu pripremila je brojne aktivnosti kojima će obeležiti ovogodišnju Dečiju nedelju koja  se ove godine održava  pod sloganom “Podeljena sreća, dva puta je veća“Aktivnosti za vreme trajanja Dečije nedelje realizuju se  uz primenu propisanih mera Kriznog štaba I Vlade Srbije kao I nadležnih Ministarstava na zaštite u cilju sprečavanja od  epidemije  COVID-a 19. 

                -Od ponedeljka krenuli smo sa obeležavanjem dečije nedelje podelom dečjih igračaka što je deci bilo najvažnije, u utorak imali smo sportski dan I družili smo se sa Sportskim savezom opštine Golubac,sreda je bila dan za sadnju cveća gde smo ulepšali naše dvorište,danas mo gosti Narodne biblioteke,imali smo pozorišnu predstavu,a bićemo I gosti kod predsednika Opšine Golubac. Dečja nedelja je obuhvaćena svim aktivnostima koje su predviđene našim planom I programom uz poštovanje mera zaštitite od pandemije I koje bez problema uspešno realizujemo. Mališani su veoma srećni,za njih su ova događanja lepa,za neke je sve ovo novo I oni se uspešno prilagođavaju ovoj situaciji,a naša ustanova I Lokalna zajednica nastoje da im ovu njihovu nedelju ulepšamo na jedan najbolji način I da im ona ostane u sećanju,rekla je Milena Đurđević,direktorka PU ,,Lasta’’ iz ovog grada na Dunavu.

Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ u saradnji sa osnovnim školama i Predškolskom ustanovom ,,Lasta’’ i ove godine  poštujući mere zaštite od pandemije koronevirusa  smenjila svoje  aktivnosti na realizaciji programa obeležavanje dečije nedelje.

               -Oktobar je I mesec knjige,tako da je lepo što se dečija nedelja svake godine poklapa I sa mesecom knjige.Nažalost,ova godina je specifična kada je u pitanju situacija u svetu zbog pandemija Kovida 19,pa smo zbog toga veliki broj aktivnosti morali smanjiti.Danas sun am u goste došli predškolci vrtića ,,Lasta’’ kojinse upoznali sa radom Biblioteke u koju će biti besplatno učlanjeni I u budućnosti postati I stalni korisnici naših usluga I ljubitelji knjige.Ono što će njih zadesiti,to je preseljenje naše Biblioteke naredne godine u novu zgradu čija je izgradnja u toku.Biblioteka ove godine slavi 25 godina postojanja I za ovaj jubilej ništa lepše nismo mogli dobiti,nego nove prostorije. Naša ustanova poseduje preko 33 hiljade knjiga,što je za našu malu sredinu po standardima I više nego što treba.Imamo i oko 500 članova koji godišnje pročitaju oko 15 hiljada naslova,objasnio je vd direktora Biblioteke Milen Bogojević.

Mališani I njihovi vaspitači pored rukovodstva Bibliote  imali su priliku da se upoznaju I druže sa zamenikom predsednika opštine Golubac Markom Stojakovićem koje je rekao da Lokalna samouprava   stvara kvalitetne uslove za razvoj intelektualnog, društvenog, obrazovanog, moralnog i duhovnog razvoja deteta.

           -Opština Golubac pokušava da pomogne kako školama tako I Predškolskoj ustanovi ,,Lasta’’ počev od adaptacije I renoviranja objekta I podržava sve projekte i aktivnosti ovih obrazovnih ustanova. Mališani su danas bili gosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’  I po njihom ponašanju primetili smo da su zadovoljni sve što su ovde videli I doživeli,a već sutradan  ugostiće ih I predsednik opštine Golubac,kaže njegov zamenik Marko Stojaković.


Dečija nedelja se svakog oktobra realizuje u cilju poboljšanja položaja deteta u Srbiji. Ova nacionalna manifestacija predstavlja uspešan model saradnje države, različitih civilnih i strukovnih organizacija, i povezivanja svih važnih aktera u zaštiti dečjih prava.

Osnovni dokument za planiranje i sprovođenje aktivnosti tokom Dečije nedelje je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, usvojena 1989. godine, a programski ciljevi projekta se iz godine u godinu prilagođavaju potrebama i problemima dece.Manifestacija predstavlja uspešan model saradnje države, raznih civilnih i profesionalnih organizacija, koji povezuje sve važne aktere u oblasti zaštite dečjih prava.Slične vesti

Vrtić "Danica Radosavljević" u bojama jeseni

7 Oct 2021, 13:45

Zbog lošeg vremena dečije likovne radionice koje su planirane za danas u Gradskom parku, premeštene su u ambijent…

Biblioteka pripremila zanimljive radionice

6 Oct 2021, 14:37

U okviru Dečije nedelje na Dečijem odeljenju Narodne biblioteke „Ilija M.Petrović“ Požarevac  organizovane…

Dečija izložba ispred GSU Požarevac

6 Oct 2021, 14:22

Ispred Galerije savremene umetnosti u Požarevcu, danas je otvorena izložba dece predškolskog uzrasta.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaPreminuo Milutin Mrkonjić

U Beogradu je u 80. godini preminuo Milutin Mrkonjić, nekadašnji ministar za infrastrukturu…

28 Nov 2021, 1:04

KulturaDeseti Festival folklora veterana

Deseti po redu Festival folklora veterana biće održan na Zlatiboru u subotu, 4. decembra,…

27 Nov 2021, 11:42

DruštvoPočinje Božićni post za pravoslavne…

Pravoslavni vernici započinju Božićni post koji će trajati tačno 40 dana i kojim se pripremaju…

27 Nov 2021, 11:37

Kursna lista