Posao u javnom sektoru sve manje tražen, nedostaje 1.000 inspektora
   23 Nov 2023, 9:35    Beograd    rts    Elena Marjanović


Posao u javnom sektoru sve manje tražen, nedostaje 1.000 inspektora

San o poslu u javnom sektoru više se, po svemu sudeći ne sanja. Zbog niskih plata, rizičnog posla, a nedovoljne zaštite, nedostaje više od 1 .000 inspektora. Privatne kompanije, posebno sa stranim kapitalom, uprkos lošoj situaciji na tržištu rada, tih problema nemaju.


Privatno penziono i zdravstveno osiguranje postalo je benefit za zaposlene koji se podrazumeva. Sada se ide i korak dalje. Nije obavezno da se sedi i radi za radnim stolom. Može i na udobnoj sofi, da se šeta ili radi od kuće. Za predah, tu je sto za bilijar ili ako zaposleni poželi, može da zasvira na nekom muzičkom instrumentu. Poslovni prostori za novo vreme nemaju pregrade i svi su na "ti".


"Koristimo svaku priliku da ih u nekim anketama šta je to što oni možda žele kao novi benefit, benefiti koji olakšavaju porodiljama povratak sa porodiljskog ili ti prvi dani kada postajemo roditelji su kod nas sigurno prepoznati kao jedan od boljih benefita," kaže stručnjak za iskustva zaposlenih "A1" Dragan Karapandžić.


Traženje najpoželjnijeg posla i poslodavca


Upravo su međuljudski odnosi odmah iza dobre plate na listi prilikom ocenjivanja najpoželjnijeg posla i poslodavca, pokazuje najnovije istraživanje Infostuda.


Slede mogućnosti koje kompanija pruža za stručno usavršavanje i napredovanje a zatim odnos poslodavca prema zaposlenima. Među pet najbitnijih kriterijuma izbilo je i radno vreme. Prednost se daje privatnim kompanijama sa stranim kapitalom.


"Razlog zašto naši građani biraju privatne firme sa stranim kapitalom je upravo te neke vrednosti i novi trendovi koje strane kompanije donose sa sobom, a svakako su to kompanije koje posmatraju svakog pojedinca i svakog zaposlenog kao vredan resurs", naveo je Miloš Turinski iz Infostuda.


Šta je adut javnog sektora


Pod takvim uslovima, javni sektor teško drži korak u atraktivnosti. Ipak smatraju da imaju adut u rukavu.


"Kada radite u javnom sektoru ipak radite za državu, za svoju državu i radite za nešto što je neko vekovima gradio, a mislim da na to ne možete da stavite cenu", napomenuo je pomoćnik direktora u Sektoru za ljudske resurse i opšte poslove Uprave carine Dejan Remetić.


Do kraja godine planiraju da raspišu konkurs za prijem 250 službenika koji treba da podmlade i kadrovski ojačaju carinu.


"Mi svakodnevno radimo na unapređenju statusa carinskih službenika i razgovara se sa Ministarstvom finansija o dugoročnim i ozbiljnim rešenjima za značajno unapređenje statusa carinskih službenika koje će biti analogna rešenjima u drugim državnim institucijama," kaže Remetić.


Kada u potpunosti zaživi sistem za isplatu zarada zaposlenima u javnoj upravi "Iskra", tačno će se znati broj zaposlenih u javnom sektoru i njihove zarade. U sistemu će biti i lokalne samouprave, vojska i policija.


Na jednom od narednih tehničkih razgovora sa MMF-om na stolu će se naći i pitanje zarada zaposlenih u javnom sektoru, sistem nagrađivanja, posebno za inspektore, carinu i druge zaposlene na terenu, kako bi i javna uprava postala, posebno za mlade, poželjan poslodavac.Slične vesti

Poziv poslodavcima za učešće u projektu pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa

23 Dec 2023, 11:13

Pozivaju se zainteresovani poslodavci sa teritorije Grada Požarevca, koji imaju potrebu za angažovanjem novih radnika, da…

Kako utvrditi da li je bolovanje lažno - neki poslodavci angažuju čak i privatne detektive

19 Dec 2023, 9:34

Neki podaci kažu da je blizu 20.000 ljudi godišnje na lažnim bolovanjima. Zbog toga neki poslodavci angažuju privatne detektive…

Fleksibilno radno vreme i razumevanje poslodavca bitnije i od plate za mlade roditelje

17 Aug 2023, 9:58

Uprkos krizi i otežanim uslovima poslovanja, čak 24 poslodavca su se prijavila za nadmetanje u kategoriji "prijatelj…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista