Poruka o referendumu nije za Zapad, već za građane: Brnabić o Vučićevoj izjavi
   4 Jun 2019, 13:11        Telegraf    Maja Kostić


Poruka o referendumu nije za Zapad, već za građane: Brnabić o Vučićevoj izjavi

Mislim da je to poruka našim građanima da će, na kraju krajeva, kakvo god rešenje bude bilo, i ako budemo imali neko rešenje, mi to otvoreno predložiti građanima Srbije, a da će građani onda doneti odluku o tom rešenju i ništa više od toga - rekla je Brnabićeva.

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića o referendumu o Kosovu i Metohiji nije namenjena Zapadu već građanima Srbije koji će, kako je istakla, odlučiti kakvo će rešenje biti.

U ovom trenutku, na moju ogromnu žalost, nismo blizu bilo kakvom rešenju ili bilo kakvom predlogu - dodala je, međutim, Brnabićeva u izjavi za TV Prvu.Ona je to rekla na konstataciju novinara da se, pošto je utisak da je Makedonija više poštovala volju "nekih drugih" nego volju građana, pa je trećina postala većina u slučaju referenduma u toj zemlji, postavlja pitanje da li je Vučićeva poruka da će referendum, ako ga bude, biti obavezujući, poruka Zapadu da Srbija neće postupiti kao Makedonija.
Premijerka je rekla da to nije poruka Zapadu već građanima Srbije.
- Mislim da je to poruka našim građanima da će, na kraju krajeva, kakvo god rešenje bude bilo, i ako budemo imali neko rešenje, mi to otvoreno predložiti građanima Srbije, a da će građani onda doneti odluku o tom rešenju i ništa više od toga - rekla je Brnabićeva.
Navodeći da je Makedonija postigla kompromis s Grčkom i rešila višedecenijski sporazum oko naziva zemlje, premijerka kaže da smatra da je pojednostavljivanje kada neko kaže Beogradu da se ugleda na Prespanski sporazum i uradi isto ili nešto slično.
- Mislim da je to mnogo manji problem nego što mi imamo na KiM. Ne umanjujem njihov uspeh, ni uspeh prespanskog sporazuma, ali mislim da ta dva pitanja nisu za poređenje - rekla je Brnabićeva komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je Prespanski sporazum model na koji bi Srbija trebala da se ugleda.
Ona je dodala da je tu izjavu doživela kao poziv na kompromis i istakla da je kompromis svakako potreban, kao i da je to ono što Beograd sve vreme priča i što pokušava da uradi.
- Zbog kompromisa koji nam je neophodan, mi smo tolerantni, ne nasedamo na provokacije, pozivamo na dijalog i na nastavak dijaloga što pre - dan posle pošto se ukinu takse ili isto veče kada se ukinu takse (na srpsku robu) - rekla je srpska premijerka.
Ona je istakla da je Beograd ta strana koja kaže da je kompromis apsolutno potreban, ali naglašava da se, nažalost, ne može postići kompromis ako druga strana nije ni za kakav dogovor.
 Slične vesti

Brnabić: Nadam se "Alipeju" za nekoliko meseci u Srbiji

6 Nov 2019, 12:15

Premijerka Ana Brnabić nastavila je posetu Kini obilaskom Džeđang provincije, jedne od privredno najrazvijenijih oblasti,…

BRNABIĆ: PRONALASKOM DEČAKA IZ STARE PAZOVE POSLAT SIGNAL DA SE KRIMINAL NE ISPLATI

31 Oct 2019, 13:15

Premijerka Ana Brnabić primila je pripadnike MUP-a koji su učestvovali u pronalasku otetog dečaka iz Stare Pazove i poručila…

Otvorena još jedna vrata za prijateljstvo Srbije i Japana

22 Oct 2019, 13:21

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je ustoličenju japanskog cara Naruhita u Tokiju, među vladarima i šefovima država…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSine, danas se niko ničega ne…

Sine, igrao si se danas mnogo. Trčao si, padao, gulio kolena, plakao, ustajao, smejao se,…

12 Nov 2019, 14:27

SportOLIMPIJSKA ŠAMPIONKA U GIMNASTICI…

NEKADAŠNJA OLIMPIJSKA ŠAMPIONKA U GIMNASTICI NELLIE KIM POSETILA JE SPORTSKI…

12 Nov 2019, 13:59

PolitikaVUČIĆ O UTISCIMA NAKON SASTANKA…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je imao "veoma srdačan, dobar,…

12 Nov 2019, 13:46

Kursna lista