PORUKA IZ BEOGRADA - NEMA VOJSKE KOSOVA
   9 Mar 2017, 13:15        Rts    Maja Kostić


PORUKA IZ BEOGRADA - NEMA VOJSKE KOSOVA

U telefonskom razgovoru srpskog premijera Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, Srbiji je potvrđeno da se NATO protivi formiranju vojske Kosova. I Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog najavljene namere da bez ustavnog amandmana bude promenjen mandat Kosovskih bezbednosnih snaga. Ističu da će preispitati buduću saradnju sa KBS-om ukoliko se dogodi usvajanje predloga zakona koji je inicirao kosovski predsednik Hašim Tači.
"Ovo je nesumnjivo veliki diplomatski uspeh Srbije i nije pao s neba, proizvod je temeljnog i minucioznog rada na tome da se naši stavovi objasne i približe, ne samo zemljama na čiju smo podršku i u najtežim trenucima mogli da računamo, kao što su Kina i Ruska Federacija, već i sa zemljama NATO-a", rekao je direktor Kancelarije Marko Đurić ističući da se isplatilo to što je premijer Vučić ulagao u dobre odnose sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, iako je zbog toga bio kritikovan.
Srbija je na snažan i jedinstven način lobirala za svoje interese, istakao je Đurić.
Na pitanje da li su dovoljna upozorenja NATO-a i SAD da Priština odustane od svoje namere, da bez promene ustava i glasova Srba formira vojsku, Đurić je rekao da vojska Kosova neće biti formirana.
"Ako protivljenju Beograda, stalnih članica Saveta bezbednosti dodamo i protivljenje NATO-a i SAD, jasno je da se ono što je Tači planirao za danas, izjašnjavanje o formiranju vojske Kosova, da se to neće se desiti. Borićemo se protiv njenog formiranja jer ugrožava stabilnost u celom regionu, a takva vojska, osim što je njeno formiranje protivno Rezoluciji 1244 i vojnotehničkom sporazumu na osnovu kojih je uspostavljen mir u našoj južnoj pokrajini, ne bi moglo da predstavlja pretnju nikome osim nenaoružanom srpskom stanovništvu, što Srbija nikada neće dozvoliti i oni to dobro znaju", rekao je Đurić.
Direktor Kancelarije za KiM kaže da politički lideri iz Prištine traže razloge za sukobljavanje sa Beogradom jer nisu u stanju da pruže bolje ekonomske uslove stanovništvu i jer se plaše odgovornosti pred sudom za ratne zločine. "Mi želimo normalne odnose sa Albancima, ali nećemo dozvoliti da neko gazi Srbe", poručio je Đurić.
Ističe da je u svakodnevnim kontaktima sa srpskim predstavnicima na KiM. "U Beogradu možemo ponosno da kažemo da nećemo da prihvatimo gaženje naših interesa, ali treba hrabrosti reći to u Prištini. Naši predstavnici neće podržati ovako jednostrane i štetne poteze", rekao je Đurić.
Kada je u pitanju dijalog u Briselu, Đurić je rekao da u Prištini svaki dan izmišljaju nove razloge da se ne ispune dogovori. Očigledno je, kaže, da im Zajednica srpskih opština ne odgovara i da ne znaju kako to da objasne svojim ljudima.
Đurić je podsetio da je generalni sekretar NATO-a u saopštenju Prištinu uputio na nastavak razgovora sa Beogradom. "Iz Beograda stiže poruka – nema vojske Kosova", zaključio je Đurić.
 



Slične vesti

Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

11 Sep 2023, 12:41

Lideri regiona sastali su se ovog prepodneva u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa…

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

20 Aug 2023, 11:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić…

Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

8 Jul 2023, 10:15

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaNove cene goriva - opet poskupeli…

U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena…

29 Mar 2024, 10:38

DruštvoZa upis na KPU ostalo manje od…

U toku je konkurs za upis na Kriminalističko-policijski univerzitet i to za sva tri smera…

29 Mar 2024, 10:35

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 10:34

Kursna lista