Porodični foto albumi - zaboravljena umetnost čuvanja uspomena
   3 Mar 2022, 12:44        SatTv    Srbijanka Stanković


Porodični foto albumi - zaboravljena umetnost čuvanja uspomena

Kada ste poslednji put otvorili porodični album ili izradili slike? Čini se da je izrada fotografija potpuno zaboravljena u eri digitalnih fajlova i objava na društvenim mrežama. No, da li album na Fejsbuku i nalog na Instagramu zaista mogu zameniti izradjivanje slika na foto-papiru?

Uredno posložene fotografije u foto albumu su poput porodičnog spomenara – to je “opipljiva” uspomena na diplomiranje, putovanje u neku egzotičnu zemlju ili rođenje deteta. S godinama koje prolaze brzo (i čini se sve brže), postaje teško da se prisetimo nekih dragih ljudi i lepih događaja.

Premda pravljenje i čuvanje albuma zahteva malo vremena i truda, cene za izradu fotografija su pristupačne. Porodični foto albumi mogu da budu naša riznica – pomažu nam da se sećamo i u isto vreme da slavimo život.
 

Zašto su i danas važni foto albumi?


Ako imate profile na Fejsbuku i Instagramu, redovno razmenjujete fotografije sa rodbinom i prijateljima na Viberu ili nekom trećem online kanalu – sigurno se pitate: zašto biste uopšte trošili svoje vreme na izradjivanje slika?

Tačno je da živimo u digitalnoj eri i da nam je dostupno mnogo aplikacija za obradu i deljenje fotografija. Međutim, koliko god bilo moderno doba, postoje neke stvari koje nemaju rok trajanja. I dalje volimo da se prisećamo lepih doživljaja, da slavimo lepe događaje – rođendane, venčanja, iznenadne susrete. Naša želja da zabeležimo važne momente ne zastareva.

Pametni telefoni nam omogućavaju baš to – da vredne trenutke sačuvamo i “zamrznemo” u vremenu. Ali za razliku od ogromne baze fotografija u telefonu ili računaru koja može da nestane jednim pogrešnim “klikom”, ne možemo ostati tako lako bez foto albuma.

Izrada fotografija i pravljenje velikih albuma predstavljaju izvesnu garanciju da ćemo sva ta divna sećanja zaista sačuvati. Takođe, potpuno drugačiji osećaj nudi prelistavanje albuma s maturske večeri ili venčanja u odnosu na pregledanje istih fotografija na ekranu. Zapravo, ponekad nam je baš potrebno da u ovom brzom tehnološkom dobu u kom živimo napravimo kratak predah i usporimo uz gledanje slika.
 

Foto albumi kao porodična istorija


Sigurno se sećate starih albuma svojih roditelja ili možda još starijih polaroid foto albuma svoje bake. Nekada su se fotografije u porodici čuvale kao dragoceno svedočanstvo. Izradjivanje slika u fotografskoj radnji bio je način da se porodična istorija sačuva od zaborava. Na poleđini fotografija ili u samom albumu pored slike lepim rukopisom beležili su se datum, događaj i mesto fotografisanja, pa i imena osoba na slici.

Kao važan deo nasleđa svake porodice, foto albumi su “materijalna sećanja”. Kad ne možete da se setite koje godine ste letovali u Španiji, kad ste poslednji put putovali s roditeljima, ko vam je bio pratilac na maturskoj večeri ili ko je bio uz vas na dan diplomiranja – dovoljno je da otvorite albume.

Ako ste imali tu sreću da vaši roditelji sačuvaju sve bitnije događaje iz vašeg detinjstva i mladosti, zašto ne biste nastavili tu tradiciju i osigurali isto blago budućim generacijama u porodici?
 

Napravite foto album za svaku godinu


Ima mnogo načina za čuvanje i sistematizaciju fotografija. Možete praviti albume za svaki događaj ili pak po godinama. Izaberite format slike za izradu i prema tome i veličinu albuma. Ako foto radnja u vašoj okolini nema albume odgovarajućih dimenzija, potražite na internetu ili razmislite o tome da album napravite sami. Možete napraviti i mali “sadržaj događaja” na prvoj strani ukoliko se odlučite da ređate fotografije po godinama.
 

Izrada fotografija i albuma kao poklon deci


Postoji mnogo razloga zašto su foto albumi važni za decu i zbog čega treba da razmislite o izradi slika kada im pravite/kupujete sledeći poklon. Pored očiglednog kao što je čuvanje porodične istorije od zaborava, foto albumi imaju još neke “čarobne moći”.
 

Foto albumi kao sredstvo za razvijanje dečje mašte


Fotografije pomažu detetu da razvija maštu. Sećate se kako ste u detinjstvu sa sestrom ili bratom gledali albume i smišljali priče?

“Pogledaj kako se baka ovde namrštila, sigurno je tata opet nešto zadirkivao?”

“Vidi kako mami ovde stoji šešir. Sigurno se satima doterivala za tetkinu svadbu!”

Gledanje fotografija i pričanje priča je odličan način da se zbližite s detetom i omogućite mu da i samo počne da komentariše, “izmišlja” razgovore i zamišlja događaje. Uz maštanje i komentarisanje, slike iz albuma praktično oživljavaju – možete da se setite zvukova, pa čak i mirisa iz tog perioda svog života. Zar ne bi bilo divno podeliti i sa sledećom generacijom ovakve osećaje?
 

Fotografije kao veza sa rođacima koje ne viđamo često


Ako imate prijatelje ili rođake koji žive daleko i koje vaša deca ne mogu da viđaju često, foto albumi mogu pomoći da ih prepoznaju. Ujedno mala deca mogu da nauče imena strica, ujaka, tetke – bilo koje osobe koja vam je bliska i važna. Na ovaj način se razvija i jača bliskost između deteta i bake koja živi na drugom kraju zemlje ili tetke koja živi u drugoj državi – bez gledanja u ekran.

Uz pomoć fotografija dete može da se priseti nekog zabavnog događaja ili ispunjenih trenutaka sa njima. Tako se udaljenost i vreme između dva susreta mogu “skratiti” i smanjiti. Vožnja u luna-parku sa braćom, plivanje na bazenu sa tetkom ili rođendanska proslava sa puno gostiju – prisećanje i zamišljanje zajedničkih epizoda može detetu da donese radost više puta kada gleda slike.

 

Foto albumi – sećanje na prethodne generacije


Nažalost, neka deca se nikada neće sresti ili setiti svojih baka i deka, tako da s foto albumi način povezivanja sa precima. Fotografije omogućavaju deci da shvate da su i njihovi roditelji imali roditelje, te da su i oni nekad bili mladi i deca.

Slike mogu da pomognu detetu da uoči i neke sličnosti sa roditeljima kada su bili u njihovom uzrastu. Zajedničko listanje albuma zapravo pokreće niz interesantnih tema za razgovor – koje hobije je imala mama kao devojčica, kojim sportom se tata bavio u mladosti, šta nikako nisu voleli da rade ili koji predmet im “nije išao” u školi.
 

Fotografije u albumu – sigurniji način za čuvanje uspomena


Na kraju, vredi zapitati se i sledeće: kako ćemo prenositi budućim generacijama naše drage slike? Fotografije danas čuvamo na diskovima, USB memorijama, u raznim folderima na računarima ili telefonima, na sajtovima za online čuvanje slika. Međutim, da li će svi ti formati biti čitljivi za deset, dvadeset ili pedeset godina? Šta ako se diskovi ili fleš memorije oštete? Možda rizikujemo da izgubimo na hiljade vrednih slika i trenutaka?

Jedno je izvesno, ako želimo da naša deca i deca naše dece uživaju u prelistavanju starih porodičnih slika kao i mi – izrada fotografija je nešto u šta treba uložiti truda. Neće vam biti teško – pravljenje porodičnih albuma je jedan od onih “zadataka” koji pričinjavaju zadovoljstvo i dok ih obavljate i kad ih završite.Slične vesti

Selfi sa vrha pilona Mosta na Adi - adrenalin ili borba za lajkove

12 Apr 2023, 9:44

Ko nije osetio jezu dok je na društvnim mrežama gledao snimke momaka koji sede na vrhu stuba Mosta na Adi. I nije…

Zimska idila kroz objektiv zaljubljenika u fotografiju

16 Mar 2021, 9:49

Završen je konkurs Biblioteke ,,Srboljub Mitić,, Malo Crniće u čast početka decembra i prvog snega ,,Čarolija…

Aleksandar Radišić pobednik foto konkursa Srbija bez barijera

4 Mar 2021, 11:18

Paraolimpijac sa Zlatibora, Aleksandar Radišić, pobednik je foto konkursa „Srbija bez barijera“, koji…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista