Popis počinje 1. oktobra - ko će imati pristup podacima koje građani daju popisivačima
   25 Sep 2022, 12:39    Beograd    rts    Elena Marjanović


Popis počinje 1. oktobra - ko će imati pristup podacima koje građani daju popisivačima

Sledeće nedelje, 1. oktobra, počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova i trajaće do kraja meseca. Za taj posao angažovano je 15.000 popisivača, a nadležni poručuju da će se podaci koristiti samo za statističke svrhe i da građani nemaju razloga za bojazan od zloupotrebe podataka.


U predstojećem popisu, popisivači će prvi put koristiti elektronske obrasce. Jedan je za stanovništvo, drugi za domaćinstvo i stan. Popisivači će podatke unositi u laptop, a podatke kao i do sada prikupljati od vrata do vrata.


"U slučaju da vas popisivač ne nađe u kući, on ostavlja obaveštenje u sanduče ili mesto prijavljeno za dostavljanje pošte. Ostavlja podatke i brojeve kol-centra, odnosno info centra sa kojim vi ostvarjute kontakt, zatim se povezujete sa popisivačem. Zakonska obaveza je da odgovori tačno popisivaču na pitanja, ima Ustavom zagarantovano pravo, ako ne želi da ne mora da se izjasni o tri pitanja, to su pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i o maternjem jeziku", rekao je Petar Korović, pomoćnik direktora Republikog zavoda za statistiku.

Priprema za popis započete pre dva meseca privode se kraju. U Jagodini je spremno oko 200 popisivača i instruktora.

  "Obuka je prvo krenula sa instruktorima posle javnog poziva. Instruktori su obučeni, pripremljeni za rad i tako obučeni instruktori najbolji od njih su krenuli u pripremu popisivača. Nadam se da će naši popisivači i instruktori svakako pokazati maksimalnu fleksibilnost, jedan korektan odnos prema građanima, i na taj način doći do onih podataka koji su vrlo važni za zemlju, a posebno važno za naš grad", rekao je Marinko Kiklić iz popisne komisije u Jagodini.
Zakonom o popisu stanovništva zagarantovana je tajnost podataka.
  Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kaže da je tim zakonom jasno definisano da se podaci isključivo uzimaju u statističke svrhe, da se ne mogu koristiti u druge svrhe, da se nameću neke obaveze bilo kom građaninu ili oduzimaju neka prava, kao i da se neće prenositi od strane rukovaoca, a to je RZS.
  "To znači da u ovoj fazi, u ovom trenutku, građani treba da budu spokojni. Naravno, bilo ko od građana ko sumnja da se njegovi podaci koji se budu koristili u popisu nezakonito obrađuju, ima pravo da prvo traži informacije od onog ko podatke obrađuje, a to je RZS, a ima pravo da podnese predstavku povereniku i služba će reagovati. U slučaju potrebe izvršićemo inspekcijski nadzor", rekao je Marinović.
 
Popis stanovništva trebalo je da bude održan prošle godine, ali je dva puta odlagan zbog pandemije. Kakva je demografska slika Srbije saznaćemo 30. novembra, kada će biti objavljeni preliminarni rezultati. Konačni se očekuju od aprila 2023. do maja 2024. godine.Slične vesti

Koliko nas ima znaćemo pre Nikoljdana, hoće li svako ko je odbio da učestvuje u popisu platiti kaznu

24 Nov 2022, 10:44

Popis u Srbiji je završen. Bilo je i dodatnih termina za popisivače. Proveravali smo da li se već sada znaju neki…

Popis 2022: Gore je i od predviđanja, U Srbiji gotovo milion ljudi manje nego pre 10 godina

4 Nov 2022, 9:44

Iako se popis stanovništva u Srbiji nastavlja i nakon planiranog roka, pojedine opštine uredno su završile…

Poslednja nedelja popisa, do sada popisano više od 5.300.000 građana

24 Oct 2022, 10:15

Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku rekao je da je do sinoć popisano 5.300.000 stanovnika.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

DruštvoZaštita spomenika kao kulturnog…

U Požarevcu postoji mnoštvo spomenika podignutih u sećanje na ličnost ili događaj.…

30 Nov 2022, 10:27

Kursna lista