Ponovo se dugo čeka na operacije, najviše za kataraktu i ugradnju kuka
   7 Sep 2021, 9:34    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ponovo se dugo čeka na operacije, najviše za kataraktu i ugradnju kuka

Pandemija ima i drugo lice. Produžene su liste i vreme čekanja na operacije, pre svega na ortopedske, ali i operacije katarakte. Najteže je u specijalizovanim institutima i kliničkim centrima, a u manjim centrima se rade samo hitne intervencije.

Na ugradnju proteze u kolenu Jovana Aleksić iz Bujanovca čekala je dve godine. Operisana je u Institutu za ortopediju Banjica u Beogradu. Sada se oporavlja u Bujanovačkoj banji.

 

"U suštini je strašan period, baš strašan, ovo je vrsta reumatoidnog artritisa. Imamo pravo na taj prioritet, ali zbog korone se sve to odužilo", priča Jovana Aleksić.

Koronavirus odlaže ili produžava vreme odlaska na operacije, najduže se čeka u većim kliničkim centrima i institutima, ali i u zdravstvenim centrima u Srbiji od početka pandemije, operišu se samo hitni slučajevi.


"Kad sam zakazala, godinu dana sam čekala i pozvali su me, operisana sam u Vranju", priča Jelena Popović iz Vranja.

Fizijatar dr Goran Nedeljković, v. d. direktora Stacionara u Bujanovačkoj banji, ukazuje da je vreme čekanja za hirušku operaciju pacijenata od šest meseci do godinu dana.

"To je neko kraće vreme u odnosu na ranije godine iz razloga što su otvoreni centri i edukovani su ortopedi", dodaje dr Goran Nedeljković.

Zrenjaninska bolnica radi punim kapacitetom, otvorene su sve hirurške sale, ali i dalje ima lista čekanja na pojedinim odeljenjima. U valjevskom Zdravstvenom centru nedostaju specijalisti.

"Najduže su liste čekanja u oblasti ortopedije za inplantaciju proteza kukova i druga oblast gde se isto čeka, gde postoje liste čekanja, je operacija katarakte", navodi dr Igor Kitaresku, direktor bolnice "Đorđe Joanović" u Zrenjaninu.

"Ne može jedan ili dva čoveka raditi sve operacije, mislim može, ali moraju i da se odmore. Nije to veliki spisak, to je otprilike nekih sedam, osam ljudi", ukazuje dr Branka Antić, direktor ZC Valjevo.


Klinički centar u Nišu smanjio je broj operacija od početka pandemije, najduže se čeka na ortopedske, ali proširili su kapacitete u toj oblasti.

"Kada je veći deo Srbije bio u kovid režimu Klinički centar u Nišu je zbrinjavao pacijente cele južne, jugoistočne Srbije, preko dva i po miliona ljudi. Naravno da je u tom zbrinjavanju sve hitne patologije bilo manje prostora za one pacijente čije se intervencije mogu odložiti", ističe prof. dr Zoran Perišić, direktor KC Niš.

Ugradnju veštačkog kolena u Nišu čeka 550 pacijenata, a više od 300 čeka veštački kuk. Zbog straha od koronavirusa mnogi pacijenti sa ozbiljnim zdravstvenim problemima su i sami odlagali odlazak lekaru.Slične vesti

Uz Vision board do lepše kože

20 Sep 2021, 8:30

Vision board – projekat koji vodi do lepše kože
Vision board projekat je sve popularniji i zaista može…

Da li se urastao nokat može sanirati prirodnim putem?

30 Aug 2021, 10:10

Urastao nokat je problem sa kojim se većina populacije srela bar jednom u životu. Javlja se kada ivice ili uglovi nokta…

Besplatni preventivni pregledi i ovog vikenda

12 Aug 2021, 13:18

Tokom vikenda, ponovo besplatni preventivni pregledi u Domu zdravlja Požarevac i Opštoj Bolnioci Požarevac od 8-14…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiTop 5 rasa pasa za kućnog ljubimca

Psi su toliko dugo saputnici ljudi kroz život, da se o njima gotovo nema šta mnogo novog reći.…

25 Sep 2021, 13:37

DruštvoKoji su najunosniji poslovi u…

Ako razmišljate o promeni posla ili želite da se oprobate u novoj sferi, pravo vreme…

25 Sep 2021, 13:32

HronikaKrivična prijava protiv lažnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu podneće krivičnu prijavu nadležnom…

25 Sep 2021, 13:03

Kursna lista