Ponovo dojave o bombama u školama širom Srbije
   16 Jun 2022, 9:28    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ponovo dojave o bombama u školama širom Srbije

U jednoj beogradskoj i više desetina osnovnih škola u unutrašnjosti Srbije, jutros su stigle dojava o postavljenim bombama. Policija je na terenu, u toku je kontradiverzioni pretres svih objekata.Kako je RTS-u potvrđeno iz Biroa MUP-a Srbije, jutros je u OŠ "Đura Jakšić" u Beogradu stigla dojava o postavljenoj bombi. Slične dojave su stigle na više adresa širom Srbije.

  Kruševačke osnovne školame jutros su dobile preteće dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, potvrdio je za RTS Zoran Asković, načelnik školske uprave. 

Policija je na terenu, u toku je kontradiverzantski pretres svih objekta za koje je poslata anonimna dojava.
U osnovnim školama u Kruševcu danas nema nastave.

U desetak osnovnih škola u Nišu stigle su dojave o bombama, deca nisu ni bila u školi, o čemu se obavešteni roditelji. 

Dojava o bombama u svim osnovnim školama na području gradske uprave Zaječar. Deca od danas prelaze na onlajn nastavu do daljnjeg. 

Oko deset novopazarskih osnovnih škola dobilo je jutros dojavu o postavljenoj bombi. Direktori i razredne starešine obavestili su roditelje porukama i telefonskim pozivima da decu ne šalju u školu dok ne bude zavšena provera dojava.

Kontradiverzioni pregledi su u toku. Proverom je utvrđeno da je dojava o podmetanju bombe u OŠ "Bratstvo" bila lažna, tako da će učenici u prvoj smeni imati onlajn nastavu, dok će oni koji pohađaju u međusmeni i drugoj smeni imati redovnu nastavu u školi.


Mejlovi su stigli, kako javlja reporter RTS-a, i na adrese škola koje se ne koriste odavno (škole su menjale svoje adrese tokom godina). 

Jutros su u Kraljevu, pre početka nastave u prepodnevnoj smeni u osnovnim školama na području koje je u nadležnosti Policijske uprave, stigle dojave o podmetnutim bombama. Prema informacijama iz PU dojave su stigle za više osnovnih škola u Kraljevu i za po jednu osnovnu školu u Raški i Vrnjačkoj Banji.

  Nastava u OŠ "Četvrti kraljevački bataljon" u Kraljevu počinje u 10 časova nakon što su stručne službe PU pregledale sve učionice i prostorije ove obrazovne ustanove nakon dojava o podmetnutim bombama. U policijskoj upravi još se utvrđuje tačan broj osnovnih škola u Kraljevu, Raški i Vrnjačkoj Banji gde ima dojava o bombama.

U 17 od 27 osnovnih škola u Kolubarskom okrugu jutros su stigli preteći mejlovi o postavljenim bombama.

Dojave o bombama su stigle i u Kosjerić, Požegu, Arilje, Priboj, Novu Varoš, Loznicu, Novi Sad, Kosjeriću, Bajinoj Bašti. Arilje

Dojava o bombi primila je OŠ "Stevan Čolović" u Arilju i OŠ "Ratko Jovanović" u Kruščici, OŠ "Jezdimir Tripković" u Latvici i OŠ "Svetolik Lazarević" u Brekovu.

U Kosjeriću - dojava o bombi u OŠ "Jordan Đukanović Varda", kao i u OŠ "Mito Igumanović". 

U Bajinoj Bašti dojava o postavljenoj bombi u Osnovnoj školi "Sveti Sava" i OŠ "Rajak Pavićević". 

I u Pirotu dojava u svim osnovnim školama.

U Južnobanatskom okrugu sve osnovne škole su dobile mejl o bombama, deca prelaze na onlajn nastavu do 24. juna - tada se raspuštaju. Mejl je napisan na nepravilnom srpskom jeziku. 

Tokom noći i jutra skoro sve osnovne škole u Moravičkom okrugu, osim čačanskih gradskih škola dobile su preteće mejlove. Sve škole su postupile po proceduri, đaci koji su se zatekli tu evakuisani su ali mnogi nisu ni ušli i prešlo se na onlajn nastavu.

Dojave i u Požegi u dve osnovne škole "Petar Leković" i "Emilija Ostojić". 

I u Kragujevcu, Aranđelovcu, Rači, Kniću i Topoli dojave o bombama u osnovnim školama. Objekti su evakuisani, obavljaju se kontradiverzioni pregledi, potvrdili su za RTS u Policijskoj upravi Kragujevac. 

U Podunavskom okrugu 23 osnovne škole dobile dojavu o bombama. Načelnik školske uprave za Podunavski i Braničevski okrug kaže da još uvek stižu dojave i da će broj biti veći. Deca su bezbedno evakusiana, u nekim školama policija je utvrdila da su dojave lažne.

Deca iz zrenjaninskih škola poslana su na onlajn nastavu.

U svim srpskim osnovnim školama na Kosovu i Metohiji noćas su stigle anonimne pretnje o postavljenim bombama.

  Preteći mejlovi upućeni su na adrese 71 škole na KiM, a ovo je prvi put da mejl takve sadržine bude upućen u srpske obrazovne institucije u pokrajini.  Dojave o postavljenim bombama dobile su jutros i sve osnovne škole u Knjaževcu. 

I u školi u Zminjaku, u šabačkom kraju, stigla je dojava o podmetnutoj bombi. Slične vesti

Uskoro počinje prolećna setva

2 Apr 2022, 10:28

Još malo je ostalo do početka prolećne setve, pa poljoprivrednici treba da posvete pažnju adekvatnoj presetvenoj…

Prvi dan ramazanskog posta - vernici se uzdržavaju od jela i pića, ali ružnih misli i dela

2 Apr 2022, 10:01

Prvi je dan meseca posta ramazana. Muslimanski vernici se od zore do mraka uzdržavaju od jela, pića, telesnih zadovoljstava,…

Kako se menja rad sudija i tužilaca ukoliko građani na referendumu odobre ustavne amandmane

13 Jan 2022, 9:52

Građani Srbije u nedelju treba da odgovore na pitanje - Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustva Republike Srbije?…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista