POMOĆ SRPSKIM KOMPANIJAMA DA OSTVARE ODRŽIVI RAZVOJ
   13 Dec 2017, 14:51        RTS    Tatijana Spasojević


POMOĆ SRPSKIM KOMPANIJAMA DA OSTVARE ODRŽIVI RAZVOJ

Prva svetska konferencija namenjena pomaganju kompanijama iz privatnog sektora da realizuju ciljeve održivog razvoja UN Agende 2030, počela je danas u Beogradu.
Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da ima 17 ciljeva i 169 podciljeva koji su veoma važni za Srbiju.

"Između ostalog borba protiv siromaštva, zapošljavanje i dostojanstven rad, klimatske promene i jačanje institucija čine bolju budućnost za svakog čoveka. Ovo je prvi skup gde razgovaramo o ulozi poslodavaca u cilju osam, koji podrazumeva bolji ekonomski razvoj, zapošljavanje, dostojanstven rad", rekla je Đukić Dejanović.
Kako kaže, na skupu će biti posebno interesantno čuti na koji način su napravljeni prioriteti u zemljama čiji su predstavnici došli na skup i koje je mesto Srbije u tome.
"Srbija se sada priprema za takozvane MAPS aktivnosti, moramo da odredimo naše prioritete, kako bi od 2019. do 2030. na njih dali odgovor", navela je Đukić Dejanović.
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nanezić rekao je da će ovaj skup poslužiti da se srpskim kompanijama pomogne da se što lakše uklope u ciljeve održivog razvoja.
"Videćemo kako međunarodne organizacije mogu da pomognu srpskim firmama kako bi se uklopile u ciljeve održivog razvoja, na svoju korist, ali i korist srpske privrede i Srbije", rekao je Nanezić.
Kako navodi, kompanije dobar deo ciljeva održivog razvoja već ispunjavaju, samo im je potrebna dodatna koordinacija.
"Preduzeća imaju različite afinitete u zavisnosti od delatnosti, kadrovskih mogućnosti i slično. Unija poslodavaca će biti jedan od koordinatora koji će kompanijama pomoći u ostvarenju ciljeva kojima svi težimo", kaže Nanezić.
Predstavnik Međunarodne organizacije Dragan Radić iz kancelarije u Budimpešti istakao je važnost ovog skupa na svetskom nivou, gde će predstavnici poslodavačkih organizacija iz 10 zemalja promovisati dostojanstven rad.
"Poenta je da razmotrimo da li ima smisla i logike da privatni sektor bude uključen u agendu 2030 UN, mislim da da, jer je bez privatnog sektora nemoguće ostvariti te ciljeve. Želimo da uključimo predstavnike poslodavaca u rad na globalnim ciljevima, jer oni za sobom vuku privatni sektor", rekao je Radić.   



Slične vesti

U Golupcu održana regionalna konferencija u okviru Međunarodnog projekta DANUrB plus

8 Nov 2022, 22:50

Turistička organizacija Golubac I pridruženi partner u okviru međunarodnog projekta DANUrB+

Na Srebrnom jezeru održana konferencija na temu Analiza demografske situacije u Srbiji

8 Nov 2022, 15:00

U organizaciji Regionalnog Saveza za život, u saradnji sa opštinom Veliko Gradište na Srebrnom jezeru održana…

Međunarodna studentska sportska konferencija održana na Zlatiboru

22 Nov 2021, 19:09

Sa ciljem da okupi studente, i predavače iz čitavog regiona zainteresovane za sportske nauke, koji žele da unaprede svoja…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista