Poljoprivrednih radova nema, zašto onda raste prodaja goriva uz agro - karticu
   10 Mar 2023, 11:03    Beograd    rts    Elena Marjanović


Poljoprivrednih radova nema, zašto onda raste prodaja goriva uz agro - karticu

Kako bi poljoprivrednike zaštitila od skupe nafte, država je pre godinu dana ograničila cenu na 179 dinara uz "agro karticu" na NIS-ovim pumpama. Međutim, brine što prodaja tog goriva stalno raste. Samo u decembru i januaru uvećana je čak tri puta iako nema poljoprivrednih radova. U naftnim kompanijama upozoravaju na moguće malverzacije.


Poljoprivrednici veću potrošnju goriva pravdaju blagom zimom. Mihail Išpanović iz okoline Zrenjanina kaže da je u februaru potrošio duplo više goriva.


"Mislim da sam sedam-osam puta išao do njive. Imao sam naknadne radove, od prošle godine što je ostalo, što se tiče oranja. Pa onda bacanje đubriva na žito i na ječam, tako da je puno išlo i za zimske brazde, tako da je bilo dosta rada za traktor", kaže Mihail.


Evrodizel je za poljoprivrednike trenutno 15 dinara jeftiniji nego za ostale potrošače. Kada su cene nafte rasle razlika je bila i 30 dinara. To nije sporno jer je Uredba i doneta da bi im se pomoglo, ali se drastično povećao broj zahteva za "agro-kartice" .


"Od stupanja na snagu Uredbe povećano je interesovanje za agro-kartice NIS-a. Godine 2021. izdato ih je 4.172, a 2022. gotovo 10 puta više. Istovremeno je na našim pumpama porasla i tražnja za gorivom za poljoprivrednike", navode u NIS-u.


NIS je jedina kompanija koju je država obavezala da prodaje gorivo za poljoprivredu po ceni od 179 dinara za litar.


Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije kaže da postoji ograničenje da se gorivo može utakati u pogonski rezervoar poljoprivrednih mašina i u kante do ukupne količine 60 litara.


"Ono što je NIS naknadno kao nosilac tog programa dao jeste ograničenje da se poljoprivredna kartica može koristiti jednom dnevno. Problem imaju oni koji nemaju u blizini NIS-ove pumpe", navodi Petković.


U "Udruženju nafnih kompanija Srbije" ukazuju na probleme. Prometnici u malim sredinama opstajali su zahvaljujući upravo prodaji goriva poljoprivredicima, a sada nemaju posla i zatvaraju pumpe.


U Ministarstvu poljoprivrede predlažu sistemsko rešenje.


"Vi danas možete da registrujete poljoprivredno gazdinstvo na minimalnoj površini i da kupujete svakog meseca milion i po goriva. U nekim zemljama imate potpuno paralelnu liniju snabdevanja posebnim gorivom za poljoprivredu koja je po daleko nižoj ceni, ali mogu da ga kupe zaista samo oni koji i obrađuju zemljište ili se bave stočarstvom i slično", pojašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.


Jedan od zadataka tržišne inspekcije je da spreči zloupotrebe, odnosno da agro gorivo završi na crnom tržištu. Do sada su, kažu, otkrili tri prekršaja.Slične vesti

Zimska škola za poljoprivrednike Braničevskog okruga

28 Feb 2023, 13:33

U Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac poćela je 26  Zimska škola za poljoprivrednike Braničevskog…

Zimska škola za poljoprivrednike Braničevskog okruga

24 Feb 2023, 12:41

Zimska škola za poljoprivrednike Braničevskog okruga od 28. februara do 2. marta u Poljoprivrednoj savetodavnoj i…

Stručna pomoć poljoprivrednicima za registraciju svojih poljoprivrednih gazdinstava u Kučevu

17 Feb 2023, 14:12

U organizaciji Odseka za poljoprivredu OU Kučevo i Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Požarevca u ponedeljak,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista