Poljoprivrednih radova nema, zašto onda raste prodaja goriva uz agro - karticu
   10 Mar 2023, 11:03    Beograd    rts    Elena Marjanović


Poljoprivrednih radova nema, zašto onda raste prodaja goriva uz agro - karticu

Kako bi poljoprivrednike zaštitila od skupe nafte, država je pre godinu dana ograničila cenu na 179 dinara uz "agro karticu" na NIS-ovim pumpama. Međutim, brine što prodaja tog goriva stalno raste. Samo u decembru i januaru uvećana je čak tri puta iako nema poljoprivrednih radova. U naftnim kompanijama upozoravaju na moguće malverzacije.


Poljoprivrednici veću potrošnju goriva pravdaju blagom zimom. Mihail Išpanović iz okoline Zrenjanina kaže da je u februaru potrošio duplo više goriva.


"Mislim da sam sedam-osam puta išao do njive. Imao sam naknadne radove, od prošle godine što je ostalo, što se tiče oranja. Pa onda bacanje đubriva na žito i na ječam, tako da je puno išlo i za zimske brazde, tako da je bilo dosta rada za traktor", kaže Mihail.


Evrodizel je za poljoprivrednike trenutno 15 dinara jeftiniji nego za ostale potrošače. Kada su cene nafte rasle razlika je bila i 30 dinara. To nije sporno jer je Uredba i doneta da bi im se pomoglo, ali se drastično povećao broj zahteva za "agro-kartice" .


"Od stupanja na snagu Uredbe povećano je interesovanje za agro-kartice NIS-a. Godine 2021. izdato ih je 4.172, a 2022. gotovo 10 puta više. Istovremeno je na našim pumpama porasla i tražnja za gorivom za poljoprivrednike", navode u NIS-u.


NIS je jedina kompanija koju je država obavezala da prodaje gorivo za poljoprivredu po ceni od 179 dinara za litar.


Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije kaže da postoji ograničenje da se gorivo može utakati u pogonski rezervoar poljoprivrednih mašina i u kante do ukupne količine 60 litara.


"Ono što je NIS naknadno kao nosilac tog programa dao jeste ograničenje da se poljoprivredna kartica može koristiti jednom dnevno. Problem imaju oni koji nemaju u blizini NIS-ove pumpe", navodi Petković.


U "Udruženju nafnih kompanija Srbije" ukazuju na probleme. Prometnici u malim sredinama opstajali su zahvaljujući upravo prodaji goriva poljoprivredicima, a sada nemaju posla i zatvaraju pumpe.


U Ministarstvu poljoprivrede predlažu sistemsko rešenje.


"Vi danas možete da registrujete poljoprivredno gazdinstvo na minimalnoj površini i da kupujete svakog meseca milion i po goriva. U nekim zemljama imate potpuno paralelnu liniju snabdevanja posebnim gorivom za poljoprivredu koja je po daleko nižoj ceni, ali mogu da ga kupe zaista samo oni koji i obrađuju zemljište ili se bave stočarstvom i slično", pojašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.


Jedan od zadataka tržišne inspekcije je da spreči zloupotrebe, odnosno da agro gorivo završi na crnom tržištu. Do sada su, kažu, otkrili tri prekršaja.Slične vesti

Prvi put u Srbiji - uputstvo za legalno tovljenje praseta na desetom spratu solitera

10 Jun 2024, 10:29

Ukoliko se očekivanja idejnog tvorca onlajn platforme “Moje stado” ispune od 1. jula moći ćete iz svog stana da upravljate…

Agroinformatiks - Organizacija i savremene tehnologije u poljoprivredi

28 May 2024, 10:53

Poljoprivredna škola sa domom učenika “Sonja Marinković” Požarevac je u proteklom periodu izuzetno isprednjačila…

Evropski komesar za poljoprivredu: Čekamo Srbiju i srpske farmere, nadamo se da ćete se uskoro pridružiti EU

24 May 2024, 13:20

Proteklih dana Novi Sad je bio prestonica poljoprivrede. Sklopljeni su brojni poslovi i održane radionice o tome kako iskoristiti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista