Polen "procvetao" u žarkom aprilskom letu - kada se uzimaju lekovi protiv alergija
   23 Apr 2024, 10:46    Beograd    rts    Elena Marjanović


Polen "procvetao" u žarkom aprilskom letu - kada se uzimaju lekovi protiv alergija

Ove godine skoro da nije bilo snega i mraza i oboreni su temperaturni rekordi. „Leto u aprilu" donelo je još jedan rekord – nikada u ovo doba godine nije bilo toliko polena u vazduhu.


Zahlađenje i kiša delimično su oborili visoke vrednosti polena u vazduhu i ublažili simptome kod pacijenata koji imaju alergiju na polen. Dokle će biti tako objasnila je gošća Jutarnjeg porograma Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine.


„Kiše operu sve nečistoće iz vazduha i obore visoke vrednosti koncentracije polena u vazduhu. To prija osobama alergičnim na polen, jer je od februara zabeleženo preko desetak vrsta polena u vazduhu. Breza, koja je veliki alergen, bila je u cvetanju i sada je u završnoj fazi. Najviše smo alergični na vrbu, jasen, vres, koprivu, trave…“, istakla je Mitrovićeva.


Od kada se radi monitoring, nikada nije bila ovako visoka koncentracija polena u vazduhu tokom aprila.


„Blaga zima i početak proleća uslovili su ranije cvetanje biljaka i veliku količinu polena drveća. Tu ne možemo puno da uradimo, ali ono što možemo, i pravo je vreme da pričamo o tome, jeste da smanjimo intenzitet polena i korova. Apel za sve nas je da budemo odgovorni i da ambroziju uništimo. Strategija na nivou grada je da se angažuju stručne službe da se ambrozija iskoreni. To je ozbiljna akcija. Vojvodina je crna tačka ovog invazivnog korova koji dobro opstaje na našem podneblju. Vetar može da ponese polen na daljinu do 100 kilometara", rekla je Mirjana Mitrović.


Vrednosti polena u vazduhu


Na teritoriji Republike Srbije ima 30 mernih mesta za merenje polena. Beograd ima tri merna mesta. Svi podaci se mogu videti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na android aplikaciji Polen Srbije koja se može preuzeti besplatno.


Mitrovićeva ističe da su lekari u stalnom kontaktu sa Agencijom i da traže podatke o količinama i vrednostima polena zbog vakcinacije pacijenata i adekvatne terapije.


Govoreći o terapiji, rekla je da se „antihistaminici i drugi lekovi koji nas spašavaju od alergija na polen uzimaju desetak dana pre kritičnih vrednosti polena u vazduhu".Slične vesti

Poleni 15 alergenih biljaka u vazduhu Požarevca

15 May 2024, 13:22

Poleni javora, breze, konoplje, tuje, bukve, jasena, oraha, duda, borova, bokvice, trave, hrasta, kiselice, vrbe i koprive…

Suze, kijanje, kašalj, crvenilo očiju - prolećne alergije u zamahu

30 Mar 2024, 11:02

Mnogi su alergični i na hranu, ali je počela sezona prolećnih alergija. I zato, ovih dana mnogi kijaju, suze i svrbe ih…

Počela nova sezona merenja polena u vazduhu Požarevca i okoline

1 Mar 2024, 13:42

Zavod za javno zdravlje Požarevac 5. marta započeo je 17. sezonu merenja polena u vazduhu Požarevca.

U ovom trenutku…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista